Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Fikseeritud hinnaga kontoreid vähe

    Enamasti renditakse büroopindu tingimusel, et rentnik tasub kommunaalteenuste ja muude kõrvalkulude eest kulu- ja ruutmeetripõhiselt. Fikseeritud hinnaga kontoripindu, kus kõik hinnas, on liikvel kasinalt, ometi võib see just pisikest pinda rentivale alustavale ettevõttele olla mugav võimalus.

    Uus Maa Kinnisvarabüroo äripindade maakleri Eike Lepa sõnul sobib fikseeritud hind väikesele või alustavale ettevõttele, kel vaja oma kulusid väga täpselt prognoosida. “Hoogustuv väikeettevõtlus kasvatab nõudlust soodsate, hea asukohaga büroopindade järele. Hinnatundliku kliendi jaoks on hea variant, kui kõrvalkulud on fikseeritud või hinna sees. Näiteks on populaarsed vanemate kontorihoonete ruumid, mille üldpind on 10–20 ruutmeetrit ja hind 5 ­eurot/ruutmeeter. Alustavale ettevõttele on kindlustunne väga tähtis ning seda tekitavad mõnedes sellistes majades pakutavad fikseeritud kõrvalkulud. Ka lao­pinnaks on hea kasutada madala fikseeritud hinnaga üüripinda,” rääkis ta.
    Büroopindade rentimine fikseeritud üürihinnaga on kinnisvaraturul siiski vähe levinud. Lepp märkis, et hooned, kus fikseeritud hinda pakutakse, on reeglina vanemad, B- ja C-klassi majad. “Selliseid maju leidub nii Mustamäel kui ka kesklinna piirkonnas,” märkis ta.
    Kui üürileandja kontoripinna pakkumises kuulutab, et rendihinnale lisanduvad kõrvalkulud kulupõhiselt, siis enamasti rentnikule muid alternatiivseid võimalusi valida ei anta. “Erandeid tehakse väga harva ja kui, siis väga väikeste, 15–30 ruutmeetri suuruste pindade puhul. Kallimate pindade puhul eelistatakse siiski fikseerimata hinda ning makstakse vastavalt oma mõõdikutele ja ruutmeetritele,” lisas maakler.
    Populaarseim kesklinna kant. Populaarseimad on Lepa sõnul kesklinnas asuvad pinnad. Ka Põhja-Tallinn on nõutud piirkond, tõmmates oma loomingulise õhustikuga ligi kunstnikke, kes soovivad rajada ateljeed.
    “Selliste kontorihoonete omanikele on väikepindade välja üürimine hea võimalus saada vanemas majas tootlust ning tagada sellega kulude kaetus. Miinuseks võib olla asjaolu, et selliste pindade puhul võib voolavus olla mõneti suurem, sest lepingud tehakse mõlemale poolele mugavamaks suhtlemiseks tähtajatud. Samas on uued üürnikud taas kiiresti leitavad, sest nõudlus väikeste büroopindade järele on pidevalt kõrge,” sõnas Lepp.
    Kohvimüügiga tegelev COEX OÜ sõlmis fikseeritud hinnaga rendilepingu Tallinna kesklinnas Endla 15 asuva 18 ruutmeetri suuruse pinna kasutamiseks mullu novembris. Juhatuse liige Karl Mõttus rääkis, et noor firma otsis just väikest kontoriruumi, kus toimub ürituste ettevalmistamine ja paberitöö. Leitud ruum oli tol hetkel pakutavatest fikseeritud hinnaga pindadest praktiliselt ­ainus, mis firmale sobis.
     “Ruumi otsisime paar kuud ja ega turul väga palju pakkumisi ei olnud. Peamiselt käisime vaatamas rendipindu kesklinnas ja Kristiine piirkonnas. Mustamäe kuulutustega tutvusime veebis, aga see piirkond jäi meile kaugeks ja ka hinnad olid oluliselt kallimad kui praegusel pinnal. Endla 15 pakkumine oli hinna, kvaliteedi ja asukoha suhtes teistega võrreldes parim,” märkis ta.
    Arvestused aasta keskmise maksumuse põhjal. COEX maksab hoone haldajale fikseeritud summa, mis sisaldab kõiki kommunaalkulusid. Mõttuse sõnul seda mõtet polnud, et võib-olla tuleb sooja talve korral kütte eest liiga palju maksta. “Vahet ei ole, sest kütteraha küsitakse nagunii, olenemata välistemperatuurist. Meil on fikseeritud rendihinnaga oma kulusid parem planeerida ja ootamatuid üllatusi pole karta. Väikesele ettevõttele on see mugav lahendus, kui saad arvestada konkreetse summaga,” nentis ta. Leping sõlmiti vaid aastaks, kuna hoone omanik peab plaani ümberehitustöid alustada – sellest ka soodne rendihind.
    Lepa kogemusel on fikseeritud üürihinnaga pindade puhul mitu varianti, kuidas renditasu kujuneb – hind võib sisaldada kõiki kommunaalkulusid, sh elekter ja vesi, või tuleb elektri ja vee eest eraldi maksta,.
    Üürileandja ei saa miinusesse jäämisega riskida, ning seetõttu arvestatakse fikseeritud hinna kujundamisel aasta keskmisi näitajaid. “Soe talv ei pruugi alati kasu tuua. Hooned  vajavad lisaks talvisele kütmisele suvel jahutust ja kui on väga kuum suvi, kergitab see kulutusi elektrienergiale. Seega tehakse talveperioodi kokkuhoid suure tõenäosusega suveperioodil tasa,” tõi Lepp näite.
    Huvi fikseeritud kulude vastu väike
    Tarvo Tamast, Domus Kinnisvara äripindade maakler
    Mõned erandid välja arvata, on enamik turul pakutavatest büroopindadest fikseerimata kuludega. Ei saa öelda, et klientidel oleks suur huvi fikseeritud hinnaga pindade vastu. Kui pead hakkama suvel maksma sama palju kui talvel, siis kes sellest ikka huvitatud on. Aga kui üürilevõtja on mingitel põhjustel fikseeritud hinnast huvitatud, siis tõenäoliselt arvestatakse hind kulude skaala kõrgemast otsast. Viimane talv oli meil leebe ja väiksema küttekuluga, ent üürihind kujundatakse siis pigem eelneva, külmema talve põhjal.
    Kõik oleneb siiski üürihinnast. Madalama üüriga pinna puhul on kulude fikseerimine ehk üürnikule mõistlik, aga kui maksad üüri 13 eurot ruutmeetrilt ja 3–4 eurot kommunaalkulusid ruutmeetrilt aasta läbi, siis  käib see üle jõu. Alustavale väikeettevõttele piisab algul  10–15ruutmeetrisest kontoriruumist ja neid turul ka on.
    Väiksemaid fikseeritud hinnaga pindu võib leida Mustamäel ja kesklinnas. Mul on praegu töös üks fikseeritud kuludega Mustamäe büroopinna pakkumine. 250ruutmeetrise pinna üürihind on 950 eurot kuus, millele lisandub käibemaks. Lisaks on eraldi fikseeritud muude kulude (küte, elekter, vesi, üld- ja välikoristus) katteks 2 eurot ruutmeetri eest ilma käibemaksuta.
    Meediamüüja eelistab maksta tegeliku tarbimise alusel
    Jaanuaris kolis uuele pinnale Lõõtsa 8a meediamüügi ettevõte Sisetelevisioon OÜ. Tegevjuht Priit Pedanik rääkis, et asukohta vahetati, kuna jõudsalt kasvanud ettevõte vajas suuremat pinda.
    “Algselt jagasime Artist Siseraadiod OÜga sama pinda (Lõõtsa 6) ja ka töötajaid, aga kiire areng sundis muutustele. Ülemiste City kvartal on meile sümpaatne ja kui Technopolise uued kolmiktornid valmis said, kolisime kõrvalmajja – 80 ruutmeetri suuruse pinna pealt 170 ruutmeetrisesse kontorisse. Saime 9. korrusel hea vaate lennujaamale, arendaja tuli igakülgselt vastu meie soovidele ja Technopolise poolt välja pakutud sisearhitektiga jäime väga rahule,” jagas Pedanik oma kogemusi.
    Sisetelevisioonil on rendileandajaga sõlmitud tähtajaline leping pikemaks perioodiks: “Meie soovisime soodsaid renditingimusi – kauplesime ruutmeetri hinna ja kontori ringiehitamise üle –, ning omalt poolt anname rendileandjale kindlustunde, et niipea siit kvartalist ära ei koli.”
    Mõõdetavat kulu on mõistlik maksta tarbimise järgi. Rendihinnale lisanduvad muutuvkulud, elektri eest makstakse vastavalt tarbimisele ning üldvalgustuse, veekasutuse ja teenuste eest vastavalt ruutmeetrite arvule.
    “Minu meelest on see loogiline, et maksad selle eest, mida reaalselt tarbid – ka koristusteenused on võimalik arvestada ruutmeetripõhiseks. Rendihindade kujundamist võiks võrrelda elektripakettidega. Kui elektrit müüakse fikseeritud hinnaga paketina, siis müüja ostab ju turult ikkagi börsihinnaga ja ega ta ei saa mulle elektrit odavamalt müüa – nii on ka rendikuludega. Kui on ikkagi võimalik kulu mõõta, on seda mõistlik teha ja maksta mõõtmistulemuste alusel,” arvas Pedanik. 
    Praegu pakutavad fikseeritud rendihinnaga   bürooruumid
    Akadeemia tee 33
    Mustamäe, Tallinn
    83 m², 2 tuba
    540 € + km
    6,5 € /m²
    Kommunaalkulud hinna sees
    lisainfo: City24
    Kadaka tee 72A
    Mustamäe, Tallinn
    36,8 m², 1 tuba
    220 € + km
    5,98 €/m²
    Kommunaalkulud hinna sees
    Lisainfo: kv.ee
     
  • Hetkel kuum
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Facebooki emafirma ületas ootusi ja valmistas pettumust üheaegselt
Facebooki emafirma Meta teatas kolmapäeval oma esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute ootusi. Samas avalikustas ettevõte teise kvartali prognoosi, mis valmistas investoritele pettumust ning viis aktsia pärast börsi sulgemist üle 10% langema, vahendas Yahoo Finance.
Facebooki emafirma Meta teatas kolmapäeval oma esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute ootusi. Samas avalikustas ettevõte teise kvartali prognoosi, mis valmistas investoritele pettumust ning viis aktsia pärast börsi sulgemist üle 10% langema, vahendas Yahoo Finance.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Savisaare sõnul oli tema Tallinna tööots rohkem hobi
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.