Swed: kinnisvara ei peaks kallinema üle 10%

Rivo Sarapik 14. mai 2014, 15:26

Swedbanki hinnangul ei ole kinnisvara kiire kallinemine jätkusuutlik ning turule lisanduvad korterid hakkavad hindu ohjeldama.

"Aprill näitas, et hinnakasv on pidurdunud. Ühe kuu pealt järeldusi teha ei saa, aga märk on olemas," selgitas Swedbanki erakliendi finantseerimisdivisjoni direktor Andres Tukk. "Kui tänasest peaksid hinnad veel üle 10% kasvama, ei ole see kasv, mida meil on vaja. Kui aasta jooksul peaksid hinnad veel 30% üles viskama, siis see ei ole jätkusuutlik." Eelmisel nädalal hoiatas ka Eesti Pank, et hinnaralli võib lõppeda mulliga.

Esimeses kvartalis kallinesid korterid Eestis keskmiselt 16% võrra, pealinnas keskmiselt 28,6% võrra. Enim seejuures Kristiines, 34,6%. Aprillis kallinesid aga pealinna korterid 24%.

Hindu ohjeldavad uued korterid. "Meil on palju taotlusi majas sees ja uusi arendusi peaks järgmistel perioodidel korralikult juurde tulema," selgitas Tukk. "Sellest tingitult ootaks Tallinnas hinnakasvu pidurdumist. Kuna korterelamuid tuleb lisaks kesklinnale juurde ka äärelinnades, võiks see ka seal keskmist hinda mõjutada."

Eelmisel aastal müüdi Tallinnas ligi 900 korterit, sel aastal müüakse Swedbanki prognoosil 1300-1400.

Kuidas korterite ja ka üürihindade kiire kallinemine näiteks maade turgu mõjutab, saab lugeda Äripäeva 13. mail ilmunud kuukirjast Kinnisvara.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. May 2014, 12:28
Otsi:

Ava täpsem otsing