Priit Perens: toimub varjatud vaesumine

16. mai 2014, 15:44

Swedbank Eesti juhi Priit Perensi sõnul toimub Eestis varjatud vaesumine.

Perens rääkis täna advokaadibüroo Varul juubelikonverentsil, et talle teeb muret üldine investeerimisvarade hindade tõus. Investeerimisobjektide kassavood ei suuda pangajuhi hinnangul põhjendada nende varade hindu.

"Kas on inflatsioon või tõmbuvad varade hinnad allapoole? Mida see Eestis tähendab? Eelmisel aastal oli inflatsioon 2%, palgakasv oli 7-8%, palk kasvas ja ostujõud kasvas. Kuid kui me vaatame keskmise tarbija võimekust omandada kinnisvara, siis see on kahanenud. Varade hindade võrdluses toimub varjatud vaesumine," rääkis ta.

Perens lisas, et inimene võib ju osta poest vorsti sama hinnaga ja tunda, et elu pole väga hullemaks läinud, kuid kui ta tahab ühel päeval ilma vanemate abita korterit osta ja seda teha ei saa, siis see on probleem. "Need probleemid kajastuvad ka Eesti majanduses," kinnitas pangajuht.

Perens lisas, et Rootsi majanduskasvu pärast ta isiklikult väga muret ei tunne. Samas nentis ta, et globaalsed trendid mõjutavad Eesti majandust otseselt. Samuti majandusjõudude vahekorra muutus nn vaba ja mitte vaba maailma vahel.

"Rääkides konfliktist Ukrainas, siis viis aastat tagasi poleks Venemaa julgenud seda sammu astuda. Ja kui me mäletame viimast suurt finantskriisi, siis vaba maailm sinna kriisi ei sattunud," selgitas ta.

Teine globaalne trend on Perensi hinnangul jõukuse koondumine väiksema seltskonna kätte. Kui kuni 1970ndateni toimus liikumine inimeste jõukuse osas võrdsustumise suunal, siis pärast seda kümnendit algas vastupidine liikumine.

"Isegi Rootsis on rikkuse konsolideerumine väheste kätte kasvanud. Mis seal halba on? Seal ei olegi midagi halba. Meil kõigil läheb elu paremaks, kui majandus kasvab. Kui majanduskasv on nulli peal ja kellelgi läheb stabiilselt hästi ja minul läheb näiteks halvasti, siis tekitab see küsimusi sotsiaalse korra osas. Äkki peaks ühiskonna teismoodi ümber korraldama," tõstatas Perens küsimusi.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    20. May 2014, 13:22
    Otsi:

    Ava täpsem otsing