Eesti Pank: laenuportfelli kasvu vedasid põllumajandus ja tööstus

Indrek Kald 26. mai 2014, 12:33

Ettevõtete laenu- ja liisinguportfelli aastakasv kiirenes aprillis eelkõige tänu põllumajandus- ja tööstusettevõtete suurenenud laenamise tõttu 2,1%ni.

Laenumaht neis sektorites kasvas mullusega võrreldes vastavalt 17% ja 9%. "Kuigi kinnisvaraettevõtted said pankadelt ja liisingettevõtetelt aprillis ligi viiendiku võrra rohkem laenuvahendeid kui aasta tagasi, kujunes selle sektori laenujääk kuu lõpuks tagasimaksete tõttu aastatagusest pisut väiksemaks. Kinnisvara- ja ehitusettevõtetele antud laenud moodustavad samas endiselt ligi kolmandiku ettevõtetele antud laenude ja liisingute kogumahust," ütles Eesti Panga finantsstabiilsuse osakonna juhataja asetäitja Jana Kask.

Eesti ettevõtetele ja majapidamistele antud laenude ja liisingute kogumahu aastakasv kiirenes aprillis 1,7%ni. Laenu- ja liisingportfell suurenes peamiselt ettevõtete laenumahu kasvu toel kuu jooksul 76 miljoni euro võrra, 14,9 miljardi euroni.

Uute eluasemelaenude mahu aastakasv aeglustus aprillis esimese kvartali 35%-lt 26%-le. "Kuna eluasemelaenulepinguid sõlmiti aprillis vaid 2% rohkem kui aasta varem, selgitab laenukäibe kasvu eelkõige laenuga ostetud eluaseme keskmise hinna tõus. Eluasemelaenuportfell suurenes kuu jooksul 12 miljoni euro võrra, 5,9 miljardi euroni ning aastakasv oli 1,6%," märkis Kask pressiteates.

Laenuintressimäärad aprillis väga ei muutunud. Aprillis väljastatud eluasemelaenude ja ettevõtete pikaajaliste laenude keskmine intressimäär oli vastavalt 2,6% ja 3,3%.

Üle 60 päeva maksetähtaega ületanud laenud moodustasid aprillis 1,9% laenuportfellist. Viivislaenud on püsinud sellel tasemel viimase poole aasta vältel. Eluasemelaenuportfellis oli üle 60 päeva viivist kandvaid laene 79 miljoni euro väärtuses ehk 1,3%.

Aprillis jätkus majapidamiste hoiuste tempokas kasv. "Majapidamiste hoiuste aastakasv püsis eelmise kuu kõrgel 7,8% tasemel, mis peegeldab sissetulekute suhteliselt kiire kasvu jätkumist. Majapidamiste hoiustest mõnevõrra väiksemal määral suurenesid aprillis ettevõtete hoiused ning kokkuvõttes ulatus majapidamiste ja ettevõtete hoiuste kogumaht kuu lõpus 9,3 miljardi euroni," kinnitas Kask.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. May 2014, 12:33
Otsi:

Ava täpsem otsing