Putini agressioon pani Venemaa turud kõikuma

Mait Kraun 02. juuni 2014, 21:24

Vladimir Putini territoriaalsed ambitsioonid Ukrainas on teinud venelaste aktsiaturud ja rubla erakordselt kõikuvaks.

Märtsist alates, mil Putin annekteeris Krimmi poolsaare, on Vene aktsiaturud muutunud väga volatiilseks. Viimati kogeti aktsiaturul nii suurt kõikumist 2009. aasta alguses. Veel suurem on rubla kõikumine euroga võrreldes, vahendab Bloomberg.

Venemaa volatiilsusindeks Micex on alates veebruarist tõusnud peaaegu kolm korda, 29,7 protsendini. Rubla volatiilsus tõusis 11,3 protsendini. 2013. aasta lõpus oli volatiilsus 7 protsenti.

„Me oleme olukorras, kus turg on kõnelenud ning poliitikud on sunnitud kuulama,“ ütles Moskvas asetseva investeerimisfirma Kazimir Partners rahahaldur Mansur Mammadov. „Volatiilsus Vene turul oli nagu tsunami ja loogiline oleks eeldada poliitikute mõistmist, et püüdlused Ukrainas on jahenevale majandusele ülejõu käivad,“ lisas ta.

See muudab investoreid skeptilisemaks riigi suhtes, kelle majandusnäitajad on juba praegu kesised. Samuti on Venemaa majandus liialt sõltuvuses maavarade ekspordist. Ida-Ukraina ründamine viiks veelgi suuremate rahvusvaheliste sanktsioonideni ja kiirendaks kapitali väljavoolu Venemaalt.

 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. June 2014, 21:24
Otsi:

Ava täpsem otsing