Romet Kreek • 19. juuni 2014 kell 6:54

Jaapani Post liitus Jaapani võlakirjade müügilainega

Jaapani peaministri Shinzo Abe edu inflatsiooni tekitamisel riskib tuua kaasa Jaapani valitsuse võlakirjade müügilaine, kuna suuruselt teine võlakirjade hoidja võib hakata otsima kõrgema tootlusega alternatiive.

Japan Post Holdings müüs ennenägematus mahus ehk 15,7 triljoni jeeni ehk 113 miljardi euro eest Jaapani valitsuse võlakirju 31. märtsil lõppenud majandusaastal. Postil on järel 178,9 triljoni jeeni eest Jaapani valitsuse võlapabereid.

Seda on enam kui topelt võrreldes Jaapani valitsuse pensioniinvesteerimisfondi (GPIF) käes olevate kõigi Jaapani emitentide võlakirjadega. Viimane on suuruselt kolmas võlakirjade omanik, vahendab Bloomberg. GPIF viib raha valitsuse võlakirjadest aktsiatesse ja välismaistesse väärtpaberitesse.

„Jaapani postipanga ja Jaapani posti kindlustuse portfellide ülevaatamine järgib selgelt GPIF investeeringute ülevaatust,“ ütles Credit Agricole’i Jaapani peaanalüütik Kazuhiko Ogata. „See on järgmine suur sündmus, millel on potentsiaal raputada turge, kui nad vähendavad Jaapani valitsuse võlakirjade ostmist ja suurendavad aktsiate ja välismaise võla osakaalu.“

Jaapani postipanga ja kindlustuse Jaapani valitsuse võlakirjade osakaal langes läinud majadusaastal rekordmadalale  - vastavalt 62,4% ja 60,3% varadest.

Japan Post Holdingsi president Taizo Nishimuro ütles aprillis, et ta soovib kohe pärast emaettevõtte aktsiapakkumist viia pangandus- ja kindlustusäride aktsiad börsile. Varem on ta viidanud, et see võib sündida juba 2015. aasta aprilliks.

 

 

 

Hetkel kuum