Jaapani majandusminister soovib rahatrüki jätkumist

Mait Kraun 14. juuli 2014, 21:43

Jaapani majandusminister Akira Amari hoiatas, et Jaapani Keskpanga varaostu programmi lõpetamine oleks liiga ennatlik samm. Minister väljendas lootust, et keskpank siiski jätkab programmiga ning saavutab inlflatsioonimäära eesmärgi.

Samuti ütles Amari, et Jaapan on küll väljumas aastaid kestnud deflatsioonilisest keskkonnast, kuid on liiga vara kuulutada võitu. Tema sõnul on Jaapani majandus piisavalt tundlik välistele šokkidele.

Alates aprillist, mil alustati laialdase rahatrükiga, on keskpank hoidnud oma rahapoliitika muutumatuna. Veidi üle aastaga on baasraha (M0) hulka kahekordistatud, et jõuda oodatud 2protsendilise inflatsioonimäärani.

Sellest eesmärgi on Jaapan aga täitnud vaid poolenisti ning rahatrükki jätkatakse vähemalt järgmise aastani. Sellega erineb Jaapani keskpank USA ja Briti keskpankadest, kes lõpetavad varaostu programme ning plaanivad intressimäärade tõusu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. July 2014, 21:43
Otsi:

Ava täpsem otsing