Birjo Must • 1. juuli 2014 kell 9:27

Uuring: Prantsusmaa aeglustas euroala tootmise kasvu

Euroala tootmine aeglustus juunis enam, kui esialgu prognoositi, kuna Hispaania ettevõtete toodangu kasv seitsme aasta tipptasemel ei korvanud Prantsusmaa madalseisu.

Markit's Eurozone Composite Purchasing Managers Index (PMI), mis mõõdab äritegevuse muutuseid euroalal, näitab majandustegevuse kasvu aeglustumist. Indeks kukkus juunis 52,2 punktilt 51,8-le, vahendas Bloomberg värsket uuringut.

Ettevõtete toodang kasvas kõige kiiremini Hispaanias, samal ajal kui Prantsusmaa majandustegevus tõmbus kokku juba teist kuud järjest.

Ebaühtlane kasv 18 riigiga euroalal seab poliitikud aina keerulisemasse olukorda. Nad peavad kiiresti otsustama, kuidas taastada stabiilne majandustegevus, mida pärsib nõrk laenamine ja Euroopa Keskpanga eesmärgist neli korda madalam inflatsioon.

Euroopa Keskpanga juht Mario Draghi esitles möödunud kuul stimuleerivate meetmete paketti, mis sisaldas muuhulgas ka negatiivseid intressimäärasid ja suunatud pangalaene. Lisaks lubas ta, et keskpank hakkab ostma lihtsaid ja läbipaistvaid erasektori võlakirju, mis on tagatud mittefinantssektori varadega.

„Üldine pilt on meeldetuletus sellest, kui õrn on regiooni taastumine,“ ütles Markiti majandusanalüütik Chris Williamson. „Aeglustumine paneb Euroopa Keskpanga juhtidele surve teha midagi enamat, et takistada toibumise peatumist. Me saame peatselt näha veelgi rohkem leevendavaid meetmeid.“

Vaatlusalune indeks on 12 kuud järjest olnud üle 50 punkti taseme. See on piir, mis eristab majanduse kasvu kokkutõmbumisest. Samas oli kasvu kiirus juunikuus nõrgim alates möödunud aasta novembrist. Tehaste aktiivsus aeglustus nii Saksamaal kui ka Itaalias ja tõmbus kokku esimest korda kolme kuu jooksul Kreekas. Samal ajal kasvas Iirimaa näitaja.

Hetkel kuum