Prantslastele ei meeldi dollari ülemvõim

Mait Kraun 09. juuli 2014, 20:01

Prantsusmaa poliitilised asutused ja ettevõtted kritiseerisid dollari ülemvõimu rahvusvahelistes tehingutes. Pahameelt tekitas USA ametivõimude poolt prantslaste pangale BNP Paribas määratud 9 miljardi dollariline trahv.

Prantsusmaa rahandusminister Michel Sapin kutsus üles „tasakaalustama“ valuutade kasutust rahvusvahelises kaubanduses. Tema sõnul peaks BNP Paribase juhtum panema meid mõistma, et erinevate valuutade kasutamine on vajalik. Paljude prantslaste meelest on pangale määratud trahv ebaõiglane ja tuleneb vajadusest kasutada igal pool tehinguid tehes dollareid.

„Meie [eurooplased] müüme üksteisele tooteid dollarites, näiteks kui me müüme lennukeid. On see vajalik? Ma ei usu. Ma arvan, et tasakaalustamine on võimalik ja vajalik. Ja mitte ainult euro tõttu vaid ka arenevate turgude valuutade pärast, kelle kaubavahetus teiste riikidega üha suureneb,“ ütles Sapin intervjuus Financial Timesile.

Turuväärtuselt suurima Prantsusmaa ettevõtte Totali juht Christophe de Margerie ütles, et ta ei näe mingit põhjust, miks peaks naftat ostma dollarite eest, isegi kui maailmaturul mõõdetakse selle hinda just dollarites.

Tööstuskontserni CAC 40 tegevjuht toetab Sapini arvamust. „Meiesugused ettevõtted on kimbatuses. Me müüme küll palju dollarites, aga me pole nõus jälgima kõiki USA regulatsioone,“ ütles ta.

Enam kui pooled piiriülesed laenud ja hoiused on dollarites. Viimase uuringu järgi kasutatakse rahvusvahelises kaubanduses 87 protsendil juhtudest ühe poolena just USA dollarit. Vaatamata püüdlustele mitmekesistada oma hoiuseid, pole paljud keskpangad dollarile siiski alternatiive leidnud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. July 2014, 20:01
Otsi:

Ava täpsem otsing