Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Valitakse Euroopa parim õpilasfirma

    Kolmapäeval asuvad parima õpilasfirma tiitli nimel Eestis võistlema 38 ettevõtet üle kogu Euroopa.

    Noorte ettevõtlikkuse arendamisega tegelev organisatsioon Junior Achievement korraldab tänavu Euroopa parima õpilasfirma võistlust esimest korda Eestis. Sel aastal võtab võistlusest osa rekordiliselt 38 riigi parimad õpilasfirmad.
    Eestit esindab võistlusel õpilasfirma Teamo (endine DK Koolitus) koosseisus Dajana Grasman, Diana Tanaga ja Karina Kabrits. Tallinna Õismäe Vene Lütseumi õpilasfirma pakub suhtlemiskoolitusi algkoolilastele, et arendada nendes suhtlemisjulgust, oskust leida sõpru ning teha teistega koostööd. 
    Homme on Estonia kontserdisaalis õpilasfirmade lavaesinemised, neljapäeval on Viru keskuse aatriumis žüriile ja külastajatele avatud ettevõtteid tutvustavad stendid. Võitja valib välja kümne liikmeline žürii ja auhinna annab üle neljapäeva õhtul peaminister Taavi Rõivas.
    Eelmisel aastal võitis Euroopa parima õpilasfirma tiitli Tartu Hugo Treffneri Gümnaasiumi õpilaste ettevõte Kolm Põrsakest, keda juhendas õpetaja Ülle Seevri. ÕF Kolm Põrsakest liikmed on Aksel Part, Robin Saluoks, Maarja Liiv, Taavet Kutsar ja Thorny Valk. ÕF Kolm Põrsakest pakub laste sünnipäevadele teadus-showsid, tehes õpetlike, lõbusaid ning kaasahaaravaid keemia ning füüsikakatseid .
    Peale Eesti õpilasfirma Teamo osalevad sel aastal võistlusel veel järgmised õpilasfirmad:
    1. Man’i saare õpilasfirma Simple Minds tooteks on kindad, mis teevad koeraomanikele nende lemmikute järel koristamise lihtsamaks.
    2. Albaania õpilasfirma AGOSe tooteks on muusikat mängivad padjad.
    3. Slovakkia ettevõte Challenge T eesmärgiks on aidata õpilasi nende edaspidistes õpingutes, hoolitsedes samal ajal nende tervise eest ja pakkudes neile koolipäevadel meelelahutust. Nende koduleht pakub informatsiooni koolide kohta üheksas riigis, lisaks korraldab ettevõte erinevaid spordi- ja matkaüritusi ning müüvad koolis tervislikku toitu.
    4. Norra õpilasfirma Flex on välja töötanud villased helkurkäpikud.
    5. Flaami Belgia õpilasfirma Time for Vinyl disainib ja pakub vanadest vinüülidest tehtud kelli.
    6. Soome õpilasfirma Pönttöpäät NY müüb käsitsi tehtud linnumaju.
    7. Küprose õpilasfirma Stay Safe Security Solutions pakub mobiilirakendust, mis saadab õpilase puudumise korral koolitunnist tema vanematele sõnumi. Nii saavad lapsevanemad oma lastel paremini silma peal hoida.
    8. Malta õpilasfirma Concentr8 pakub mobiilirakendust „Distract Me“, mis aitab õpilastel õppimise ajal keskenduda.
    9. Iiri õpilasfirma brace Yourself pakub seadeldist, millega saab ilma vaevata käekette kinnitada.
    10. Rootsi ettevõte Grades of Glory pakub õppimistuge õpilastele, kes tegelevad pärast tunde ka mõne spordialaga. Sedasi saavad õpilased koos abiga kodutööd tehtud ajal, mil ootavad oma treeningute algust, mitte ei pea ootama, millal jõuavad õhtul väsinuna koju.
    11. Läti õpilasfirma Garage Bow Ties toodab värvilisi puidust kikilipse.
    12. Leedu õpilasirma noobApps arendab mobiiliakendusi ja -mängusid nii Androidile, iOSile kui ka teistele platvormidele.
    13. Portugali õpilasfirma 4Baby toodab universaalseid adaptereid luttidele. Toode kaitseb lutte mahakukkumisel bakterite eest, tehes luti kasutamise beebidele ohutuks.
    14. Serbia õpilasfirma BookzMatteri eesmärgiks on muuta lugemine populaarsemaks kasutades selleks lõbusaid ja praktilisi tööriistu. Näiteks raamatute tassimiseks mõeldud kott BookieBag, järjehoidjad BookieMarkid ja lindistusseade BookieTalk, mida saab kinnitada raamatu sisse ja mis tuletab laenajale meelde, kelle käest raamat laenati.
    15. Ungari õpilasfirma C4M ehk Companu for Musicu eesmärgiks on tutvustada inimestele Ungari muusikat. Nad on välja töötanud kahte tüüpi muusikaga seotud toodet: ühed on mõeldud muusikutele, teised aga muusikasõpradele. Kõik tooted on käsitsi valmistatud taaskasutatavatest materjalidest. Toodete müügist saadud tulu eest korraldatakse kontserte bändidele, mis tunduvad neile paljutõotavad.
    16. Rumeenia õpilasfirma EXPERIMENTO toodab elektrienergia eksperimenteerimise komplekte keskkooli õpilastele. Komplekt on kompaktne, odav, kaasahaarav ja lihtsasti kasutatav.
    17. Poola õpilasfirma NewArt eesmärk on vähedada kilekottide kasutamist, pakkudes alternatiiviks käsitsi valmistatud ökoloogilisest puuvillast kotte. Kotid on unikaalsete disainidega ja erinevate mustritega, valmistatud tugevast ja vastupidavast materjalist.
    18. Tšehhi õpilasfirma GreenJoy toode on isekastev lillepott nimega Herb-It, millega saab hõlpsasti köögis ise maitseaineid kasvatada.
    19. Šveitsi noored ettevõttega Belle Elle toodavad siidist käevõrusid.
    20. Hollandi õpilasfirma KnifeCleaner pakub köögiriista, millega saab kiiresti nuga puhastada. Nii ei pea seda söögitegemisel pärast iga erineva toiduaine lõikumist puhastama. Toode sobib hästi restoranides-kohvikutes kasutamiseks.
    21. Luksemburgi noored firmaga CHICKEN4ME pakuvad kanade rentimise teenust: kana puuri pannakse kaamera, mille kaudu saab rentnik oma kana tegemisi jälgida ja igal nädalal saadetakse talle tema kana kuus muna.
    22. Itaaliast, Toskaana veinipiirkonnast pärit õpilasfirma B&C toodab veinipudelitest klaase.
    23. Moldova õpilasfirma BotanEko kasvatab pudelites erinevaid ökosüsteeme, mis on nii dekoratiivsed kui ka õpetavad noortele looduse toimimist ja tasakaalu.
    24. Bulgaaria õpilasfirma BeeHive toodab vanapaberist tehtud mesitarusid, mis on poole võrra odavamad, ent sama vastupidavad, kui tavalised tarud. Loodussõbralik toode on juba heaks kiidetud ka Bulgaaria mesinike liidu poolt.
    25. Iisraeli õpilasfirma Puzzle toode Mosquiton on nn isiklik putukavõrk. Toode paigaldatakse magamiskottide külge ja see kaitseb matkajaid erinevate putukate eest. Võrku saab samuti kasutada näiteks imikute kaitsmiseks.
    26. Prantsusmaa õpilafirma Coud’ coeur toodab käsitisi valmistatud erinevaid kotte.
    27. Venemaa õpilasfirma Fairy Tale of Seto ehk FTS missiooniks on hoida üleval Seto rahva kultuuri. Selleks toodetakse erinevaid setopäraseid suveniire ja mänguasju ja korraldavad erinevaid etendusi, näiteks nukumänge.
    28. Taani õpilasfirma Garden Solutions pakub toodet Flexi Weed, mis aitab ohutul viisil põletada umbrohtu, kartmata, ei tekiks tulekahju. Noored töötlesid toote välja selleks, et vähendada ja ära hoida kulupõletusel tekkinud tulekahjusid, mida on Taanis igal aastal aprillist-augustini umbes 400.
    29. Saksamaa õpilasfirma Plattenspiel meisterdavad vanadest vinüülidest erinevaid tooteid, näiteks seinakellasid, käekotte, mobiiliümbriseid jms.
    30. Hispaania õpilasfirma DryProtech toodab veekindlat kaitseümbrist mobiiltelefonidele.
    31. Austria noorte ettevõte HerbariX toodab suveniiriks mõeldud lõõgastavat Austriapärast siirupit Monarda.
    32. Türgi õpilasfirma Very Important Kids ehk VIK toodavad ja müüvad liiklusõpikuid. Sihtgrupiks on lapsed vanuses 5-10 ja eesmärgiks on suurendada laste teadlikkust liiklusohutusest ja vähendada õnnetusi.
    33. Prantsuse Belgia noored ettevõttest Yellow People „simpsoneerivad“ ehk joonistavad Simpsonite stiilis kuulsuste pilte ning müüvad nende piltidega tooteid.
    34. Kreeka õpilasfirma ATC toodab käsitsi tehtud kõrgtehnoloogilist jalgratta valgustussüsteemi, mis koosneb LED ees-ja tagatuledest ning valgustavad lasertehnoloogia abil marsruudi. Toode töötab päikeseenergia ja jalgratta dünamo abil.
    35. Islandi õpilasfirma Magma disainib ja toodab mustast savist ja Islandi laavast tehtud suveniiriklaase.
    36. Sloveenia õpilasfirma Donum Dulce toodavad looduslikke seepe, salve, huulepalsameid ja deodorante.
    37. Ühendkuningriikide õpilasfirma ACE toote Attache’iga saab kinnitada erinevaid seadeldisi tasasele pinnale, näiteks mobiiltelefoni auto armatuurlauale. Seadeldis on piisavalt tugev, et hoida paigal tahvel- ja sülearvuteid ning isegi kitarre.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Statistikaamet vastab kriitikale: kuidas kujuneb elektrihinnaindeks?
Elektrihinnaindeksi arvutamist mõjutab ka riigipoolne sekkumine, muutust hinnaindeksis näeme peagi, selgitab statistikaameti juhtivanalüütik Lauri Veski vastukajana Äripäeva “Makromaania” uudiskirjale.
Elektrihinnaindeksi arvutamist mõjutab ka riigipoolne sekkumine, muutust hinnaindeksis näeme peagi, selgitab statistikaameti juhtivanalüütik Lauri Veski vastukajana Äripäeva “Makromaania” uudiskirjale.
Kui Mars kutsub: Musk soovib 55,8 miljardit Tesla varadest
Tesla autod kutsutakse jälle tagasi uue ohtliku defekti tõttu. Elon Musk on aga hõivatud mujal rindel ning tegeleb oma mitmekümnemiljardilise kompensatsioonipaketi väljanõudmisega.
Tesla autod kutsutakse jälle tagasi uue ohtliku defekti tõttu. Elon Musk on aga hõivatud mujal rindel ning tegeleb oma mitmekümnemiljardilise kompensatsioonipaketi väljanõudmisega.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Politseijuht: nõrkustele keskendumine teeb keskpäraseks
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Maag Grupp ja Skeleton Technologies said suure tunnustuse
Leedus toimunud Balti M&A ja erakapitali foorumil anti üle Baltimaade suurtehingute auhinnad, mille pälvisid Maag Grupi tehing HKScani Balti üksuste omandamiseks ja Skeleton Technologies rahakaasamise eest tippinvestoritelt.
Leedus toimunud Balti M&A ja erakapitali foorumil anti üle Baltimaade suurtehingute auhinnad, mille pälvisid Maag Grupi tehing HKScani Balti üksuste omandamiseks ja Skeleton Technologies rahakaasamise eest tippinvestoritelt.
Pinged Lähis-Idas: Iraan sattus rünnaku alla
Reede varahommikul andis oli Iraanis kuulda plahvatusi ja õhutõrjet töötamas, vahendab välismeedia.
Reede varahommikul andis oli Iraanis kuulda plahvatusi ja õhutõrjet töötamas, vahendab välismeedia.