Vene firmadel ees lääne finantsmüür

Sirje Rank 30. juuli 2014, 14:23

USA ja Euroopa Liidu sanktsioonide tõttu ahenevad Venemaa ettevõtete rahastamisvõimalused, ähvardades nad ära lõigata turust.

Agentuuri Bloomberg andmed näitavad, et Venemaa ettevõtetel on emiteeritud ca 165 miljardi dollari väärtuses nii USA dollaris kui euros denomineeritud võlakirju ning võetud välismaalt sündikaatlaenu enam kui 100 miljardi dollari väärtuses. Lisaks on viimasel 15 aastal enam kui 40 miljardit dollarit laenatud Ameerika ja globaalsete hoiutähtede müügiga. Pangad Hiinas, millel on Venemaaga jätkuvalt head suhted, ei korva seda, ütles agentuurile Bloomberg New Yorgis asuva Firebird Management LLC asutaja partner Ian Hague.

"Väga ebatõenäoline, et Venemaa suudab asendada võlakirjamüügi ja aktsiate emiteerimise globaalsetel turgudel muude allikatega," ütles Hague. "Kui Venemaa jätkab oma praegust strateegiat, sõda Donetskis ja Luganskis separatistide varjus, järgnevad veelgi tõsisemad sanktsioonid."

Aleksei Belkin, kes juhib Moskvas investeeringuid firmas Kapital Asset Management LLC, ei usu samuti, et Hiina, Lõuna-Korea, Katari ja Araabia Ühendemiraatide investorid suudaksid asendada Euroopa ja USA laenuandjaid. See laenuraha oleks lühiajaline ja sellest ei piisaks.

Investorid on juba hakanud tagasi tõmbuma - Venemaa firmad on tänavu välismaal võlakirju müünud vaid 4,1 miljardi dollari väärtuses. See on alla viiendiku läinud aasta sama perioodi mahtudega võrreldes.

Ian Hague'i sõnul on Hiinast laenamisega seotud ka muud kitsendused.

"Hiina vaataks viltu märkimisväärsetele kahepoolsetele laenudele Venemaale, kui need poleks vastutasuks seotud suurte loodusvarade hõlvamise projektidega," ütles Hague. "Venelased ei ole aga ilmutanud erilist huvi oma ressursside pakkumiseks välismaalastele suure allahindlusega. Nii on raske näha, kuidas pooled väga suurte tehingute puhul kokkuleppele jõuaksid."

Mõned rahastust vajavad projektid on näiteks nafta- ja gaasijuhtmed Venemaa idaosas, 2018. aasta jalgpalli maailmameistrivõistluste staadion ja muud rajatised, Krimmi infrastruktuur, ütles Hague.

Lühiajaliselt saab Venemaa analüütikute hinnangul oma rahavajaduse kaetud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    01. August 2014, 13:00
    Otsi:

    Ava täpsem otsing