• Jaga lugu:

  Kattel: ettevõtete otsetoetused on saatanast

  Ettevõtluse toetamine Euroopa Liidu projektidest otsetoetuste kaudu tekitab paralleeluniversumi, kus valitseb toetustepõhine majandus ja see pole jätkusuutlik, ütles arvamusfestivalil TTÜ majandusteadlane Rainer Kattel.

  „Ma loodan, et ettevõtete otsene toetamine lõpetatakse kiiresti ära. Kui ettevõtja vaatab mõne konkurendi kodulehte ja näeb seal kirja Euroopa Liidu lipukesega, tekitab see temas tunde, et teine on saanud raha selle jaoks, mille mina olen ise kinni maksnud Euroopa Liidu maksumaksjana. See loob toetustepõhise majanduse,“ sõnas Kattel.
  Tõnis Arro, Fontese asutaja ning veel hiljutine Arengufondi juhatuse liige märkis aga, et ettevõtja seisukohas oleks rumal toetusi mitte kasutada, kui need on saadaval. „Samas saavad Euroopa Liidu toetusi kasutada valdavalt need ettevõtted,kellel on võimekust maksta projektikirjutamisfirmadele, mis on juba omaette tööstusharu. Väikefirmadel seda võimekust pole, nemad peavad ise hakkama saama. Seega olen nõus, et selline süsteem on saatanast,“ lausus Arro.
  Samas märkis Kattel, et mõnes eluvaldkonnas ja riigisüsteemis on need toetused hädavajalikud-Näiteks poleks meil täna Eestis vabalt kasutatavat internetti, kui USA riik poleks toetanud tarkvaraettevõtet, kes meile püsiva interneti võimaldas. „Praegu on meil probleem selles, et riigitoetuste süsteem pole eriti läbipaistev, seega on toetuste mõttekus mitmes valdkonnas kahtluse all,“ lisas ta.
  Kinnisvarafondi Eften Capitali juht Viljar Arakas ütles, et ta saab aru uute tehnoloogiate valdkonna ettevõtete toetustest, kuid mitte finantsettevõtete toetamisest.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Kaamose tegevjuht: Lätis (veel) buumi ei ole
Läti kinnisvaraturu viimaste aastate kasvutempo pole küll selline nagu Eestis, aga see-eest tugeva kasvupotentsiaaliga, nendib kolm aastat lõunanaabrite turul tegutsenud Kaamos Kinnisvara värske tegevjuht Taimo Murer.
Läti kinnisvaraturu viimaste aastate kasvutempo pole küll selline nagu Eestis, aga see-eest tugeva kasvupotentsiaaliga, nendib kolm aastat lõunanaabrite turul tegutsenud Kaamos Kinnisvara värske tegevjuht Taimo Murer.
"Valge" ja "musta surma" hinnad rallivad
Suhkru ja kohvi - mida mõnikord ka valgeks ja mustaks surmaks kutsutakse - hinnad on Brasiilia öökülmade tõttu mitme aasta tipptasemele kihutanud.
Suhkru ja kohvi - mida mõnikord ka valgeks ja mustaks surmaks kutsutakse - hinnad on Brasiilia öökülmade tõttu mitme aasta tipptasemele kihutanud.
Raadiohommikus: börsid ja miks energia nii kalliks muutub
Kolmapäeval teatab teise kvartali tulemused elektroonikatööstus Harju Elekter. Ettevõtte juht Tiit Atso kommenteerib neid ja tulevikuplaane-väljavaateid Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis.
Kolmapäeval teatab teise kvartali tulemused elektroonikatööstus Harju Elekter. Ettevõtte juht Tiit Atso kommenteerib neid ja tulevikuplaane-väljavaateid Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis.
Harjumatu transpordiviis tõmbab vedude hinda alla
Alles eelmisel nädalal saabus Hollandist Kaunasesse esimene konteinerite ja poolhaagistega kaubarong mööda Euroopa standardlaiusega raud­teed, nädal varem alustas Läti raudtee poolhaagiste vedu kahe suurema sadama vahel ning jäänud on veel käivitada pool­haagiseid­ vedav rong Muuga ja Kaunase vahel.
Alles eelmisel nädalal saabus Hollandist Kaunasesse esimene konteinerite ja poolhaagistega kaubarong mööda Euroopa standardlaiusega raud­teed, nädal varem alustas Läti raudtee poolhaagiste vedu kahe suurema sadama vahel ning jäänud on veel käivitada pool­haagiseid­ vedav rong Muuga ja Kaunase vahel.