Rekordid ja kriisid käivad käsikäes

27. august 2014, 00:00

Käes on huvitavad ajad – börsimaaklerid näevad ühel päeval S&P 500 indeksi kerkimist üle 2000 punkti joone ning ­ootavad teisel päeval pikisilmi ­Venemaa ja Ukraina presidendi  kokkulepet.

Esmaspäeval ületas S&P 500 indeks esimest korda 2000 punkti piiri. Kuigi indeksil ei õnnestunud kõrget taset hoida, oli sulgumishind ikkagi rekordiline 1998 punkti. Dow Jonesi indeks sulgus 17 076 punktil ja Nasdaq 4557 punktil.

Tegemist oli kõige väiksema tehingute mahuga päevaga sel aastal. “Mitte kedagi ei ole ümber ja inimestel ei ole mingit põhjust, et müüa,” kommenteeris olukorda Jones Tradingu strateeg ­Michael O’Rourke.

Samal ajal kui USA börs saavutab uusi rekordeid, jälgivad investorid geopoliitilist olukorda. Esmaspäeval süüdistas Ukraina Venemaad, et viimane saatis oma sõdurid ja tankid üle ­Ukraina piiri. See juhtum lisas veelgi pingeid eile Valge­venes toimunud Venemaa presidendi Vladimir ­Putini ja Ukraina presidendi Petro Porošenko kohtumisele.

Wells Fargo Advisorsi strateeg Paul Christopheri sõnul loodavad turud kriisile lühiajalist lahendust, kuna teatakse, et pikaajalisele üksmeelele nagunii ei jõuta.

Investorid on ratsionaalsed. Huvitav aspekt ­asja juures on ka see, et naftahinnad, mis tavaliselt liiguvad geopoliitiliste sündmuste ägenedes ülespoole, ignoreerisid esmaspäeval nii olukorda ­Ukrainas kui ka Liibüas, kus mässulised hõivasid kohaliku lennujaama.

Brown Brothers Harrimani valuutastrateeg Marc Chandleri sõnul kukuvad naftahinnad kolinal, samal ajal kui inimesed räägivad ikka alles inflatsioonist. Ta rõhutas fakti, et kapitaliturud ignoreerivad geopoliitilisi pingeid.

“Ma ütleksin, et investorid on endiselt ratsionaalsed. Need geopoliitilised sündmused on küll reaalsed, kuid mitte esmatähtsad. Võib-olla sellepärast, et nendest on suuremaid küsimusi,” ütles ta. Tõenäoliselt viitas Chandler Euroopa Keskpanga ja USA Föderaalreservi rahapoliitilistele otsustele. Turud ootavad uusi stimuleerimismeetmeid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. August 2014, 18:39
Otsi:

Ava täpsem otsing