• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kalvi: nõrk rubla ärile kaasa ei aita

  AS Liviko juht Janek Kalvi.Foto: Andras Kralla

  ASi Liviko juhatuse esimehe Janek Kalvi sõnul mõjutab rubla nõrgenemine äritegevust negatiivselt, ent Venemaalt lahkuma see kohe kindlasti ei sunni.

  Kalvi märkis, et Liviko sanktsioonide või poliitilise surve üle ei kurda, ent valuutariskid ja rubla nõrgenemine ärile muidugi kaasa ei aita. Ta selgitas, et täna vaatavad Vene importöörid ennekõike seda, kuidas toimida nii, et kauba eest sama raha kätte saada või müüa kaup madalama marginaaliga.
  Kalvi märkis, et valuutarisk on asjaolu, mis Venemaa puhul ja ka teatud Aasia turgude puhul on teada-tuntud teema. Tema sõnul on tänavune aasta Venemaale ekspordi osas olnud väga hea, ent rubla nõrgenemise negatiivne mõju pole veel avaldunud. „Detsembris võibolla näeme esimesi märke, aga peaasjalikult järgmisel aastal,“ nentis ta.
  Küsimus on tema sõnul pigem selles, kui palju leitakse potentsiaali Venemaal edasi müüa, seal uusi turge leida või laieneda. „Venemaa on suur turg. Mõnikord võib languse mingil määral neutraliseerida, kui siseneda mõnele uuele Venemaa-sisesele turule, näiteks mõnda uude linna“ selgitas Kalvi.
  Kindlasti tähendab rubla nõrgenemine toote letihinna tõusu ja tarbija ostujõu vähenemist, ja see avaldab kindlasti ka mõju. „Oleme natuke ettevaatlikumad. Järgmisel aastal ilmselt ei kannata Venemaa suunal liiga optimistlikke plaane teha,“ hindas ta.
  Samas rõhutas Kalvi, et kindlasti ei ühine ta poliitiliste üleskutsetega, et Venemaaga ei ole mõtet äri teha. Tema hinnangul tasub nende üleskutsete valguses kaaluda, kas teha kapitalimahukaid investeeringuid, näiteks tehast ta Venemaale ehitama ei tormaks.
  Oluline on oma kaubaga turul kohal olla, kommenteeris Kalvi. Ta rõhutas, et kui toode on Venemaal müügis, siis mõjub see brändi tuntusele isegi mõnel muul turul, kus liigub näiteks Vene turiste.
  Kalvi kinnitas, et ei ole kuulnud Eesti tootjatelt seisukohta, et sanktsioonid Venemaa suunal tuleks lõpetada, pigem peaks riik mõistma, et mõned tootjad ja valdkonnad on sattunud keerulisse olukorda ning neid oleks mõistlik aidata.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Vastukaja: rahandusminister viskab krüptobeebi koos vanniveega välja
Virtuaalvääringu teenuste valdkonda ei tuleks poliitilisel tasemel häbiplekistada ja hävitada, kirjutab advokaadibüroo LEXTAL partner Rauno Kinkar vastukajana rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse äsjasele väljaütlemisele.
Virtuaalvääringu teenuste valdkonda ei tuleks poliitilisel tasemel häbiplekistada ja hävitada, kirjutab advokaadibüroo LEXTAL partner Rauno Kinkar vastukajana rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse äsjasele väljaütlemisele.
USA jaemüük kasvas ootamatult
USA jaemüük kasvas augustis ootamatult, sellele aitasid kaasa kooliaasta algus ning valitsuse abirahad. See annab lootust, et Ühendriikide majandus ei aeglustu kolmandas kvartalis nii järsult, kui oodatakse, vahendab Reuters.
USA jaemüük kasvas augustis ootamatult, sellele aitasid kaasa kooliaasta algus ning valitsuse abirahad. See annab lootust, et Ühendriikide majandus ei aeglustu kolmandas kvartalis nii järsult, kui oodatakse, vahendab Reuters.
Kodulavastus - nipp, mis aitab müügile ja üürile kaasa
Emotsioon, mis meid tabab kellegi koju sisse astudes, on tihti määrava tähtsusega. Lõhnad, valgus, detailid – kõik see kujundab arvamust esimeste sekundite jooksul. Kuidas valmistada oma kodu ette müügiks või üüriks nii, et tehing toimuks võimalikult kiiresti ja hea hinnaga? Septembrikuu Sisustaja uuris asja.
Emotsioon, mis meid tabab kellegi koju sisse astudes, on tihti määrava tähtsusega. Lõhnad, valgus, detailid – kõik see kujundab arvamust esimeste sekundite jooksul. Kuidas valmistada oma kodu ette müügiks või üüriks nii, et tehing toimuks võimalikult kiiresti ja hea hinnaga? Septembrikuu Sisustaja uuris asja.
Eestis ühtki firmamüügi teenuse pakkujat rahapesus süüdi pole mõistetud. Veel
On mitmeid märke, et Eesti äriühinguid kasutatakse rahvusvahelises kuritegevuses variettevõtetena, leiab rahapesu andmebüroo äriühinguteenuse pakkujate uuring.
On mitmeid märke, et Eesti äriühinguid kasutatakse rahvusvahelises kuritegevuses variettevõtetena, leiab rahapesu andmebüroo äriühinguteenuse pakkujate uuring.