Äripäev • 14. november 2014 kell 10:52

Venemaa kuhjab kulda

Kuld  Foto: EPA

Venemaa keskpank kasutas ära kulla madalat hinda ning on varunud kümneid tonne väärismetalli, valmistudes nii pikaks kaubandussõjaks läänega.

World Gold Councili viimane uuring paljastab, et Kreml varus III kvartalis ehk ajavahemikul tänavu juulist septembrini koguni 55 tonni kulda ehk rohkem kui kõikide teiste riikide keskpangad kokku. Vladimir Putini valitsuse eesmärk on olnud kulda kuhjata ja nii on riik oma varud kümne aastaga kolmekordistanud 1150 tonnini.

Varud võivad pakkuda Kremlile vajalikku tuge, et piirata rubla järsku langust, kirjutas The Telegraph. Vene rubla on tugeva surve all seoses USA ja Euroopa sanktsioonide ning langevate naftahindadega. Gaasi- ja naftamüügi tulud moodustavad ligi 45% Venemaa eelarvest.

Kulla suurimad ostjad Venemaa kõrval on SRÜ riigid Kasahstan ja Aserbaidžaan, vastavalt 28 ja 7 tonni. Kokku ostsid maailma keskpangad kolmandas kvartalis 94 tonni kulda.

Hetkel kuum