Pille Ivask • 13. november 2014 kell 4:28

Odav rubla viib venelased poodidesse

Supermarket  Foto: Epa

Rubla on USA dollari vastu kõvasti nõrgenenud ning ametlikud ennustused näevad Venemaa majandusele ette parimal juhul stagnatsiooni. Mida teevad aga seepeale venelased? Lähevad poodlema, kirjutab Wall Street Journal.

„Tänu valuutakriisile sain ma näiteks oma Bromptoni (umbes 120 eurot) odavamalt kui Suurbritannias,“ märkis ajakirja toimetaja Peter Favorov Moskvas. Brompton on Suurbritannias toodetud kokkupandav jalgratas, mille hind koduturul on umbes 1000 naela ehk veidi enam kui 1200 eurot.

Paljude toodete hindu pole veel rubla kursi langemisega kohandatud, mistõttu on venelased otsustanud just nüüd - enne rubla veel suuremat kukkumist või hindade tõusu - suuremaid oste teha.

„Inimesed tahavad sularahast kiiresti lahti saada ning ostavad juba varakult jõulukingitusi,“ lausus Venemaa jaeketi Inventive Retail Group pressiesindaja Lyudmilla Semuškina. Poeketil on enam kui 270 kauplust üle terve Venemaa ning muuhulgas müüakse ka brände nagu Apple, Sony jt.

„Inimesed tulevad elektroonikapoodi selge sooviga osta,“ ütles ta. Samuti kulutavad inimesed rohkem – näiteks ostetakse 55tollise ekraaniga telereid.

Jaekettide esindajad on öelnud, et tekkinud minibuum on eriti suur Moskvas ja Peterburis, kus ostjad on rikkamad. 

Hetkel kuum