• Jaga lugu:

  Asjatundja nõuanne: kuidas valida juustu?

  JuustuvalikFoto: PantherMedia/Scanpix

  Tulekul on kingihooaeg. Kuidas valida veini kõrvale või lauale kvaliteetset ja head juustu, selgitab Nõmme juustupoe juhataja, Juustukuningate klienditeenindaja Kert Taimla.

  VALIKU TEGEMINE: Selgeks tasub teha, millist juustutüüpi ostma minnakse – kas lemmikuks on hallitusjuustud, kõvad juustud, midagi ürtidega, lehma-, kitse- või hoopis lambapiimast tehtud juustud.Ostes tasub jälgida juustu päritolumaad, rasvasisaldust ja muud koostist. Väga oluline aspekt on kindlasti laagerdumisaeg – mida vanem juust, seda intensiivsem on tema maitse ning kõvem tekstuur.
  REGIOONID: Igal riigil on tuntumad juustutüübid. Näiteks inglasi teatakse erinevate Cheddarite ja kuulsa Blue Stiltoni järgi, šveitslasi Gruyere, Appenzelleri ja Emmentali järgi, prantslasi erinevate pehmete juustude, hollandlasi Goudade järgi jne. Maitsed varieeruvad, seetõttu on hea, kui juustu saab enne ostmist maitsta.
  INFO PAKIL:  Tasub vaadata, et juustul oleks korralik rasvasisaldus (rasv annab juustule maitse), info tema laagerdusaja ning kindlasti ka tootja kohta.Teatud juustud on kaitstud päritolutähisega ning selle kohta peaks olema pakendil kindlasti vastav märge. Üheks näiteks on Parmigiano Reggiano, mida tohib toota ainult teatud piirkonnas Itaalias. On palju parmesanilaadseid juustusid, kuid on vaid üks õige Parmigiano Reggiano.
  SÄILITAMINE: Jälgida tasub pakendil esitatud säilitusnõudeid. Ideaalis võiks juust olla pakitud spetsiaalsesse juustupaberisse, mis on piisavalt n-ö hingav ja hoiab juustu kuivamast.Nooremad juustud vajavad kindlasti jahedamat temperatuuri, kuna muidu hakkavad nad liigselt higistama ja kuivama. Juustu jaoks on ideaalne sahvritemperatuur ehk umbes 10–18 kraadi.Külmkapp on liiga jahe ning otse külmikust võetud juustud vajavad veidi aega toatemperatuuril seismist, et nende maitse­omadused paremini välja tuleks. Üle aasta aja laagerdunud juustusid ei soovita üldse külmkappi panna, sest nii võib maitseomadused jäädavalt rikkuda.
  KINGIIDEE: Müügilt leiab näiteks puravikujuustu, juust kreeka pähklite ja lambaläätsedega, kitsejuust ristikheinaga, kartuli-, vasabi- ja tšillijuust, valgehallitusjuust sinihallitusega. Põnev kingiidee võiks olla kindlasti mõni assortii erinevatest huvitavatest juustudest.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Merli Üle: tänane lumehelbeke hindab samu väärtusi mida su enda laps
Midagi on pildil valesti, kui peame jätkuvalt rääkima juhtidest, kelle jaoks on noorte, nn lumehelbekeste, juhtimine peavalu. Kes siis muutustele tegelikult vastu sõdib? Ehk oleks viimane aeg õppida uusi trikke, pakub Elisa äriarenduse valdkonna juht Merli Üle.
Midagi on pildil valesti, kui peame jätkuvalt rääkima juhtidest, kelle jaoks on noorte, nn lumehelbekeste, juhtimine peavalu. Kes siis muutustele tegelikult vastu sõdib? Ehk oleks viimane aeg õppida uusi trikke, pakub Elisa äriarenduse valdkonna juht Merli Üle.
Goldman Sachs tõstis S&P 500 hinnasihti
Investeerimispanga Goldman Sachsi strateegid tõstsid Standard & Poor’s 500 indeksi selle ja järgmise aasta prognoose, tuues põhjusena välja oodatust paremad kasumid ning madalad intressimäärad, vahendab MarketWatch.
Investeerimispanga Goldman Sachsi strateegid tõstsid Standard & Poor’s 500 indeksi selle ja järgmise aasta prognoose, tuues põhjusena välja oodatust paremad kasumid ning madalad intressimäärad, vahendab MarketWatch.
Combimill sai konkurentsiametist tehinguks loa
Saematerjali tootja Combimill Sakala koos Vindoriga sai konkurentsiametilt loa osta pool Puit-Profiilist, mis tegeleb liimpuidust akna- ja uksedetailide toorikute tootmisega.
Saematerjali tootja Combimill Sakala koos Vindoriga sai konkurentsiametilt loa osta pool Puit-Profiilist, mis tegeleb liimpuidust akna- ja uksedetailide toorikute tootmisega.
Rootsist ähvardab tsemendikriis
Rootsit ähvardab tsemendikriis ja halvimal juhul mõjutab see 170 000 inimese töökohti, kirjutab Kauppalehti.
Rootsit ähvardab tsemendikriis ja halvimal juhul mõjutab see 170 000 inimese töökohti, kirjutab Kauppalehti.