Pille Ivask • 10. detsember 2014
Jaga lugu:

Naftahinna langus lööb Aafrika rikkaimat

Nigeeria majandusminister Ngozi Okonjo-Iweala
Nigeeria majandusminister Ngozi Okonjo-Iweala  Foto: epa

Aafrika rikkaima riigi ning mandri suurima naftaeksportija Nigeeria järgmise aasta majanduskasv aeglustub tõenäoliselt ühe protsendi võrra, kuna nafta hinnad on kukkunud viie aasta madalaimale tasemele, kirjutab Wall Street Journal.

Aafrika kõige rahvarohkem riik plaanib järgmisel aastal mitmeid kulude kärpeid ning maksutõuse. Kokkuhoiumeetmete tulemusena peaks Nigeeria järgmise aasta majanduskasv jääma 5,3% juurde. Majandustulemuste nõrgenemise peapõhjus on naftahinna langus.

„Kahtlemata on ees rasked ajad,“ lausus Nigeeria majandusminister Ngozi Okonjo-Iweala. „Me hakkame selle (naftahinna languse – toim) mõju tundma,“ lisas ta.

Langevad toornafta hinnad on tagajalgadele ajanud paljud riigid Iraanist Venezuelani. Küll aga on Nigeeria üks väheseid riike, kes peab hinnalangust pealt vaatama nii lootusetus olukorras.

Nimelt toimuvad järgmise aasta veebruaris valimised, mis on riigi jaoks väga kulukad ning oodata on ka kristlaste ja moslemite omavahelisi kokkupõrkeid. Eelmistel valimistel, aastal 2011, sai usurahutustes surma 800 inimest.

Teisalt on Nigeeria keskklass aga püsivalt kasvav ning suuremad linnad laienevad väga kiiresti. Siiski, ka linnade kasvamisega kaasnevad probleemid, näiteks teede ülekoormatus.

Okonjo-Iweala sõnul peab riik paika panema, missugused valdkonnad on riigi jaoks olulised. Minister plaanib keskenduda turvalisuse ning infrastruktuuri rahastamisele. Samuti ei plaanita vähendada sõjalisi kulutusi. 

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt