Sirje Rank • 23. detsember 2014
Jaga lugu:

Alstomile altkäemaksu eest rekordtrahv

Alstomi tehas
Alstomi tehas  Foto: Scanpix/Reuters

Prantsusmaa tööstushiid Alstom võttis esmaspäeval omaks altkäemaksu andmise ja nõustus maksma 772,3 miljonit dollarit trahvi, et lõpetada USA justiitsministeeriumi algatatud kohtuasi.

Uurimise all olid ajavahemikul 2000-2011 altkäemaksuks antud kümned miljonid dollareid, et kindlustada Alstomile Egiptuse, Saudi Araabia, Bahama saarte ja Taiwani riigifirmadelt tellimusi ligi 4 miljardi dollari väärtuses. Kasumit teenis firma neilt skeemidelt ca 300 miljonit dollarit.

„Alstomi korruptsiooniskeem kestis enam kui kümme aastat ja ulatus mitmele kontinendile,“ ütles USA asepeaprokurör James Cole. „Selle ulatus ja jultumus olid jahmatavad ning samuti selle tagajärjed üle maailma,“ vahendas agentuur Bloomberg.

Alstomile määratud trahv on seni suurim USA välismaise korruptsiooni akti alusel välja mõistetud trahv. Siiani  hoidis rekordit Saksa Siemens, mis maksis 2008. aastal trahvi 450 miljonit dollarit.

Alstomi altkäemaksuprobleemidele tõi selle nädala hakul lisa Suurbritannia ametivõimude esitatud süüdistus firma tütarettevõtte Alstom Power Ltd vastu. See andis kaheksa aasta vältel Leedu riikliku energiafirma ametnikele altkäemaksu, et kindlustada firmale katelde tellimus Vilniuse lähistel asuvas Elektrenai elektrijaamas, vahendas agentuur Reuters.

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt