Äripäev • 24. detsember 2014 kell 7:19

Aasta kõige halvemad investeeringud

Aasta kõige kehvem valuuta on bitcoin  Foto: Reuters

Uudisteagentuur Bloomberg analüüsis kõiki investeerimisobjekte alates valuutast kuni toormeni ning koostast aasta parimate ja halvimate investeeringute pingerea. Halvimate edetabeli panid kinni bitcoin ja nafta.

Nii nõrgenesid kõik peamised maailma valuutad tänavu dollari suhtes. Euro nõrgenes 11%, jeen üle 12%. Kõige parema tulemuse saavutad India ruupia, mis tugevnes 2,4%. Kõige rohkem kukkus Venemaa rubla väärtus, mis kahanes 45%. Kuid on veel suurem langeja bitcoin, mis on eelmise aasta novembrist nõrgenenud 72 ja aasta alguses 58 protsenti võrreldes dollariga.

Toormeturul oli kõige suurem kukkumine naftal, mille hind on tänavu langenud 45%. Seevastu kõige tulusamaks investeeringuks osutus kohvi, mille hind on jaanuarist kasvanud 58%. Sellist kasvu põhjendavad analüütikud hirmuga maailma suurima kohvitootja Brasiilia saagikuse üle. Kohv on üks vähestest eranditest toormeturul, kus peamiselt hinnad langesid.

Naftahinna langus tõi alla ka mitmete fondide väärtuse. Näiteks Market Vectors Russia Small-Cap ETF kaotas aasta alguses 52% oma väärtusest. Samas Venemaa peamine börsiindeks RTS langes 45%.

Kõige tulusamaks aktsiaks 2014. aastal kujunes Bloombergi teatel Hongkongi päikeseenergia toota Hanergy Thin Film Power Group, mille väärtus on kasvanud 249%. Kõige kehvemat tulemust näitas Austraalia kaubandusfirma Arrium Limited, mille aktsia kaotas toormehindade languse tõttu 89%.

Hetkel kuum