Äripäev • 29. detsember 2014 • 2 min
Jaga lugu:

Timtšenko õunaäri puhkes õide

Gennadi Timtšenko on saanud riigitruu ärimees.  Foto: EPA

Kõigest päev pärast seda, kui Venemaa kehtestas sisseveokeelu Poola õuntele, esitas Gennadi Timtšenkole kuuluv Volga Group järelvalveametile taotluse osta 40% Venemaa suurimast õunatootjast Alma Grupp, vahendas Reuters.

Föderaalse monopolivastase ameti (FAS) andmed kinnitavad, et Volga Group esitas taotluse 8. augustil 2014. Toiduainete sisseveokeelu allkirjastas president Vladimir Putin 6. augustil ning 7. augustil täiendas valitsus nimekirja.

Volga Group teatas uudisteagentuurile, et läbirääkimised Alma Grupi ostuks algasid veel 2013. aastal ning aktiviseerusid 2014. aasta alguses. „Õunad on Venemaa tarbija lemmikpuuviljad /…/ Me näeme head võimalust grupi äri laiendamiseks,“ teatas Volga Group.

Alma Grupi peadirektor keeldus ettevõtte plaane arutamast. Ettevõtte tehniline direktor Christophe Arlandes selgitas, et firma oli valmis laienemiseks. Tema sõnul omab Alma grupp praegu 800 ha ning võib juurde soetada 500 ha maad. Arlandes lisas, et ettevõte plaanib 2015. aastal toodangu kahekordistada. „Me loodame riigi toele,“ teatas ta.

Tehinguga lõi Timtšenko mitu kärbest ühe hoobiga. Nii tekkis tal võimalus teenida tulu turult, mis ootamatult põrkus vajadusega otsida Vene tarnijaid. Samas avanes ka võimalus toetada Venemaad välissanktsioonide ohu ees, kirjutas Reuters. Lisaks annab tehing Timtšenkole võimaluse isiklikuks vastulöögiks tema vastu USAs kehtestatud sanktsioonidele.

FAS kiitis ostu heaks 4. septembril ning Volga Group teatas tehingu jõustumisest 22. oktoobril. Timtšenko teatas toona, et tehing täiendab Volga Groupi portfelli ning tugevdab riigi toiduainealast julgeolekut. „See pole minu jaoks ainult äri, vaid ka osa grupi sotsiaalsest missioonist,“ ütles ta.

Jaga lugu:
Seotud lood
Kõik seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt