Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kuidas töötajate palkamist edasi lükata?

    Vabakutselistelt saab osta kasvõi tunni kaupa erinevaid tööülesandeid - alates turu-uuringutest sihtturul lepete sõlmimiseni.Foto: Scanpix

    Väikefirmal saab töötajate palkamist edasi lükata vabakutselisi kasutades. Lisaks kulude kontrolli all hoidmisele võimaldab see ka mõnekümne euro eest osta rahvusvahelisi oskuseid, mida Eestist palgates ei pruugi saada.

    Nišitoodet, enduurosõitjaile uuenduslikku rehvivahetuspukki tootva OÜ Rabaconda juht Jakob Saks ütles, et sageli teevad väikeettevõtjad kompromissi kvaliteedis ja püüavad ise kõigi erinevate valdkondade töö ära teha. Seevastu Saks kasutab selleks vabakutselisi töötajaid ja ostab tunni kaupa sisse nii klienditeenindust, turundustegevusi kui ka näiteks turu-uuringuid sihtturgudel, kirjutab 2. aprilli Äripäev rubriigis Mikroettevõte. 
    "Ma ei taha teha oma väikefirma arendamisel kvaliteedis kompromissi, vaid tahan, et erinevad funktsioonid saaksid täidetud valdkonna parimate poolt. Selle jaoks pean ostma neid asju sisse tunni kaupa, kuna ei saa osta korraga sisse ühte inimest," põhjendas ta.
    Ligipääs kaheksale miljonile töötajale
    Saks kasutab töötajate leidmiseks rahvusvahelist tööjõuvahendamise keskkonda Elance-oDesk. Ta on kasutanud ka rahvusvahelist keskkonda Freelancer, kuid enda sõnul see teda ei rahuldanud. "Maksmisviis oli veider, pidin sinna raha laadima ja hiljem ei saanud inimesest, keda ma tööle ei võtnud, kuidagi enam lahti," kirjeldas Saks, kelle hinnangul Elance-oDeski kasutamine on tema kogemuse järgi oluliselt lihtsam.
    Viimase juures meeldib Saksile suur töötajate valik: keskkonnaga on liitunud ligi kaheksa miljonit inimest. Seevastu massiliselt pakkumisi ei pea kartma, sest selle, kui palju ühele töökohale kandideerib, määravad ära tööandja seatud kriteeriumid. Saks lisas, et üldjuhul pole valiku tegemine raske. "Teed ikkagi kiirelt ära, kui ei taha väga palju aega kulutada valikuprotsessi peale," nentis ta.
    Suurest valikust leiab Saksi sõnul üldjuhul vajamineva tööjõu. "Ma saan sellele kitsale lõigule oma valdkonna professionaali, mida ma Eestis ei saaks endale lubada," märkis ta. Rabaconda on Elance-oDeski kaudu leidnud töötajaid nii tõlketöödeks, kodulehe valmistamiseks, turunduseks kui ka näiteks logistikaladude kaardistamiseks.

    Kuidas leida ajutist tööjõudu?

    Elance-oDesk - globaalne tööjõuvahendamise veebiplatvorm, millega on liitunud kaheksa miljonit töötajat ja kaks miljonit ettevõtet, teiste seas näiteks Microsoft, Panasonic ja Walt Disney.

    Freelancer - globaalne tööjõuvahendamise veebiplatvorm, millega on liitunud üle 14 miljonit kasutaja ja mis on aidanud lahendanda rohkem kui seitse miljonit projekti ehk tööülesannet.

    Goworkabit - Eesti tööjõuvahendamise veebiplatvorm, millega on liitunud üle 700 ettevõtte, teiste seas näiteks Cinamon, Rahva Raamat ja Larsen Kinnisvara OÜ. Vahendustasu sõltub pakutava töö mahust - näiteks 40 tunni töö puhul brutopalga 1,9kordne korrutis. Miinimumtasu on 25 eurot.

     

    Oht mõista valesti
    "Kõige suurem oht tuleneb vanast heast saiategemise reeglist ehk kõigest ei saa saia teha," märkis Saks. Ta nentis, et kui panna üles ebaselge ülesanne, siis pole ka ülesande täitmisel head tulemust loota. "Kui asja saab tõlgendada erineval viisil, siis inimesed ikka julgelt ka tõlgendavad seda nii, kuidas neil on kiirem ja mugavam, aga vahel ka lihtsalt lähtuvalt sellest, kuidas nad aru saavad," selgitas ta.
    "Teine oht, millega ma olen alt läinud, on see, et olen mingisuguse töö jätnud n-ö lohisema," lisas Saks. Ta kirjeldas olukorda, kus töötaja pidi kaardistama konkreetseid ettevõtteid ja otsima kontakte, aga periood selle töö tegemiseks oli ebaselge. "Kuna minust midagi kuulda ei olnud, siis ta tegi edasi, leides üha madalama kvaliteediga kontakte," tõi Saks näiteks.
    Töökäed maine pärast mures
    Samas hoolivad Saksi sõnul töötajad väga, milline on tööle antud hinnang. Näiteks on töötaja peale loodetust nõrgema hinnangu saamist nõus hiljem oma poolelioleva töö tasuta lõpetama või kogunisti ümber tegema, et enda mainet hoida. "Nad ei taha endale mingisugust riski," sõnas Saks.
    Saks lisas, et selliste virtuaalsete keskkondade üks hirme on paljude jaoks see, et töötajaga ei ole reaalselt kokkupuudet. "Eestlane natukene kardab sellist asja ja arvab, et peab tingimata nägema inimest," tõdes ta. 
    Saksi arvates ei ole töötajaga kohtumine otseselt vajalik, et töö saaks hästi tehtud. Enda sõnul usub ta, et tulevik on virtuaalsetes meeskondades. "Kindlasti ei kao ära koosolekuruumid ja kontorid, aga üha rohkem alustavaid ettevõtteid läheb sellistesse virtuaalsetesse meeskondadesse, kus sa ostad ettevõttele vajalikud funktsioonid maailmast kokku," märkis Saks.

    Osta saab kõiksuguste murede lahendamist

    Tööde kulu teenuse ostmisel Elance-oDeski vahendusel, hinnad eurodes

    Pressiteade - 18

    Turujuht veebiäril erinevatel välisturgudel (värske uudisvoog ja klienditugi) - 90 (kuus)

    Kaardistada 3PL teenust pakkuvad laod Saksamaal ja Hollandis, organiseerida hinnakirjad + kullerfirmade hinnapakkumised - 350

    Kaardistada 3PL teenust pakkuvad laod Memphises - 18

    Ajakirjade ostmine Prantsusmaal ja postitamine Eestisse - 77 (saatmiskuludega)

    Kaablikaevude turu-uuring üheksal sihtturul (telekomi ettevõtted, kohalikud tootjad, hulgimüüjad, infrastruktuuri ehitusettevõtted ja infrastruktuuri arengukavad viieks aastaks) - 140

    Klienditeenindaja (kogu kliendisuhtlus, väljaminev logistika, aruandlus) - 630 (kuus)

    Veebilehe loomine WordPressi baasil - 540

    3D-jooniste renderdamine fotosarnasele kvaliteedile - 27

    Itaalia off-road motopoodide kaardistamine - 90

    Paadidiilerite kaardistamine Rootsis - 600

    Hindadele lisandub Odeski vahendustasu, mille suurus on 10%.

    Allikas: Rabaconda

    Pruulikoda: telgitagused meelitasid lihttöödele
    Käsitööõlut pruuliva Lehe Pruulikoja kaasasutaja Gristel Tali vajab seevastu töökäsi, kes peavad olema füüsiliselt kohal. Tali sõnul lisasid nad olukorras, kus üks meeskonnaliikmetest pidi erakorraliselt tööst eemal olema, tööpakkumise idufirma Goworkabit keskkonda. "Umbes paari tunniga oli umbes 20 inimest, kelle seast valida ja kes kõik tahtsid tulla," meenutas Tali.
    Tema sõnul oli tööjõu palkamine Goworkabiti abil lihtne. "Ei pea ise sõlmima töölepingut, vaid portaali kaudu on nii töövõtja kui ka tööandja jaoks kõik ära korraldatud," kirjeldas ta. 
    Tali lisas, et kuna esimene kogemus oli sedavõrd hea, otsustasid nad ka edasipidi vajadusel Goworkabiti abil tööjõudu leida. Pruulikoja pakutavad tööülesanded võivad olla väga erinevad, näiteks kleebivad töötajad pudelitele silte, abistavad villimisel või aitavad pakkida tooteid. "Kõige rohkem motiveeris inimesi see, et nad tulidki väga lühikeseks ajaks ja said tegelikult näha, kuidas õlut tehakse, see oli vast selline põnev aspekt," arutles Tali. 
    Tema sõnul on vähe inimesi valmis ennast ettevõttega siduma nii, et nad käivad tööl vaid kaks päeva nädalas. "Kui peab tööd tegema ja raha teenima, siis tahetakse, et töö oleks kindlustatud ja sissetulek vastav," lausus ta. 
    Goworkabiti kaasasutaja Kei Karlsoni sõnul kasutavad paljud ettevõtted keskkonda selleks, et püsivalt leida osalise töökoormusega tööjõudu, kuigi see tähendab pidevalt uute inimeste koolitamist. "Kogemus on näidanud, et isegi kui nad võtavad tööle uued inimesed, aga neil on koolitusosa ja protsess hästi tehtud, siis tegelikult ei ole see suur probleem, kui tulevad pidevalt uued," lausus Karlson.
    Praktikante kohustab kool
    Aia ja Maastikukujunduse juht Jaanus Lepik nentis, et neil on sageli abiks Luua metsanduskooli praktikandid, kuid vahel ka hooajatöölised, kes on leitud tutvuste kaudu.
    Kohviku Arturi Juures omanik Reiko Silla märkis, et ka nemad on seni kasutanud praktikantide abi. Silla sõnul on praktikante leida lihtsam, kui ajutist tööjõudu, sest õppuritel on koolist kohustus praktika läbida. "Palgalised tahavad tulla ikkagi täiskohaga ja olla kõik hooajad tööl," nentis ta.
    Kogemus praktikantidega on Silla sõnul erinev. "Väga hullu olukorda pole olnud, aga praktikantidega on nii, kuidas parasjagu juhtub," tõdes ta. Tema sõnul on hea, kui praktikandid tulevad kohvikusse tööle juba enne hooaega, mis tähendab, et kiirema tööaja saabudes on neil ettevalmistus juba olemas.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Teadlane: kuidas päästa noored passiivsusest
Eesti noorte poliitiline ja ühiskondlik aktiivsus ning panustamine kooli, kogukonna või ühiskonna tegemistesse jääb rahvusvaheliselt alla keskmise, kirjutab sotsioloog ja haridusteadlane Meril Ümarik.
Eesti noorte poliitiline ja ühiskondlik aktiivsus ning panustamine kooli, kogukonna või ühiskonna tegemistesse jääb rahvusvaheliselt alla keskmise, kirjutab sotsioloog ja haridusteadlane Meril Ümarik.
Prognoosid viitavad tänavusele maailmakaubanduse olulisele kasvule
Maailmakaubandus peaks sel aastal oluliselt kasvama, kuna inflatsioon aeglustub ja USA tugev majandus kogub hoogu. Seda näitavad nii OECD, IMFi ja Maailmapanga prognoosid, kirjutab Financial Times.
Maailmakaubandus peaks sel aastal oluliselt kasvama, kuna inflatsioon aeglustub ja USA tugev majandus kogub hoogu. Seda näitavad nii OECD, IMFi ja Maailmapanga prognoosid, kirjutab Financial Times.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Sääsepeletajate müüja: müüme toodet, millesse ise usume
Homeyard OÜ, mis on tuntud kodu- ja aiatoodete poolest, eristub läbimõeldud tooteportfelliga, keskendudes peamiselt sääsepeletajatele. Ettevõtte juht ja omanik Alari Ilves ütles saates “Kiired ja vihased”, et tema ei usu ütlusesse, et hea müügimees müüb kõik tooted maha.
Homeyard OÜ, mis on tuntud kodu- ja aiatoodete poolest, eristub läbimõeldud tooteportfelliga, keskendudes peamiselt sääsepeletajatele. Ettevõtte juht ja omanik Alari Ilves ütles saates “Kiired ja vihased”, et tema ei usu ütlusesse, et hea müügimees müüb kõik tooted maha.
Mitmesaja ettevõtte mentor: proovige teinekord turge, mis pole Läti
Tehnopoli äriarendusjuht ja ingelinvestor Martin Goroško jagab kolme kasvunippi, kuidas ettevõtted võiksid uusi turge võtta ning kasvada.
Tehnopoli äriarendusjuht ja ingelinvestor Martin Goroško jagab kolme kasvunippi, kuidas ettevõtted võiksid uusi turge võtta ning kasvada.
Tänasest on meil Eesti Rohetehnoloogia Liit
Äripäeva raadio rohetehnoloogiasaates "Cleantech" räägime värskelt loodud Eesti Rohetehnoloogia Liidust. Liit on loodud, et ühendada, toetada ja esindada rohetehnoloogia ettevõtteid, mis tegelevad keskkonda ja kliimat säästvate toodete, teenuste ja protsesside arendamise, kaubastamise, kasutamise, rahastamise ja muul moel toetamisega.
Äripäeva raadio rohetehnoloogiasaates "Cleantech" räägime värskelt loodud Eesti Rohetehnoloogia Liidust. Liit on loodud, et ühendada, toetada ja esindada rohetehnoloogia ettevõtteid, mis tegelevad keskkonda ja kliimat säästvate toodete, teenuste ja protsesside arendamise, kaubastamise, kasutamise, rahastamise ja muul moel toetamisega.
Asjatundja: autoturg seisab kaubandussõja lävel Tesla müük kidub, Musk hämab
Eesti autoostja on segaduses, Euroopa muretseb Hiina autode pealetungi pärast, Tesla kogeb kehva müüki, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Eesti autoostja on segaduses, Euroopa muretseb Hiina autode pealetungi pärast, Tesla kogeb kehva müüki, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Tasuta finantsplatvorm äridele Wallesteri ettevõtte poolt – enam ei ole ühtegi kaarditasu!
Firma kulude kontrollimine on äritegevuses väga oluline, mille puhul te saate meeldiva boonuse oma rahalise kokkuhoiu näol. Selles kontekstis on Wallester Business teie kindel partner, kes muudab kulude juhtimise lihtsamaks, odavamaks ja mugavamaks. See Eesti fintech-firma Wallesteri platvorm võib põhjalikult muuta suhtumist finantside juhtimisse igas tänapäeva ettevõttes. See ei ole liialdus!
Firma kulude kontrollimine on äritegevuses väga oluline, mille puhul te saate meeldiva boonuse oma rahalise kokkuhoiu näol. Selles kontekstis on Wallester Business teie kindel partner, kes muudab kulude juhtimise lihtsamaks, odavamaks ja mugavamaks. See Eesti fintech-firma Wallesteri platvorm võib põhjalikult muuta suhtumist finantside juhtimisse igas tänapäeva ettevõttes. See ei ole liialdus!
Raadiohommikus: börsitulemustest, kinnisvarast ja puidutööstusest
Esmaspäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis saab kuulda värskeima börsifirma Infortari tulemustest, kuid teeme juttu ka Tele2 juhiga ning räägime olukorrast puidutööstuses ja kinnisvaraturul.
Esmaspäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis saab kuulda värskeima börsifirma Infortari tulemustest, kuid teeme juttu ka Tele2 juhiga ning räägime olukorrast puidutööstuses ja kinnisvaraturul.