Nafta hinnalangus kahandas Vene miljardäride varandusi

Venemaa miljardär Alisher Usmanov  

Nafta ja teiste toorainete järsk hinnalangus ei mõjuta ainult maailmamajandust. See mõjutab ka Venemaa miljardäride varandust, kellest paljud on varemalt just tänu naftale rikastunud, vahendab CNBC.

Uuringufirma Wealth-X ja UBS Billionaire Censuse andmetel on Venemaal 114 miljardäri, kelle varanduse koguväärtus on tunduvalt langenud. Peamiselt on langus toimunud nafta töötlemisega seotud ettevõtete väärtuse vähenemisest.

Selliste miljardäride seas on näiteks Alisher Usmanov, kellel on suurosalus ettevõttes Metalloinvest. Usmanov oli mingi aeg ka Venemaa rikkaim inimene, selgub Wealth-Xi teadlase Max Schneideri andmetest.

"Usmanov kaotas 2014. aasta märtsist kuni 2014. aasta detsembrini 4,5 miljardit dollarit - 25 protsenti oma varast," ütles Schneider.

Teiste "ohvrite" seast, keda toorainete hinnalangus mõjutanud on, võib leida ka Mihhail Fridmani, kes on investeerimisfirma Alfa Group esimees. Tema kaotas sama perioodi jooksul 2,7 miljardit dollarit ehk umbes 18 protsenti oma varandusest.

"Kõige suurema löögi on Venemaa miljardäridest vastu võtnud aga Leonid Mihhelson, kes on gaasifirma Novatek tegevjuht. Tema kaotas 7 miljardit dollarit, mis on kokku 40 protsenti tema varast," ütles Schneider.

Nafta hind on aasta ajaga kukkunud ligi 50 protsenti. Viimastel kuudel on toimunud mõningane taastumine, aga arvatakse, et praegusest hinnatasemest alates hakkab tootmine jälle kasvama, mis peaks hindadele omakorda survestavalt mõjuma.

Hetkel kuum