Äripäev • 28. mai 2015 kell 6:45

Eestlaste idu Monese sai stardiks 1,6 miljonit

Monese alustab tegevust tänavu suvel Suurbritannias.  Foto: Monese

Sel suvel alustab Suurbritannia turul tegutsemist eestlaste loodud pangandusteenuste pakkuja Monese, mille investorite hulgas on Spotify investor Shakil Khan, idufirmade kiirendi Seedcamp, Arengufondi investeerimisharu SmartCap ja Eesti äriinglid.

Monese pakub uuenduslikku digitaalset pangandusteenust, mis võimaldab eraisikutel mobiilirakenduse kaudu ilma pangakontorisse minemata avada konto vaid mõne minutiga. Isiku tuvastamine toimub reaalajas ning selleks on vaja vaid mobiiltelefoni. Teenuse kasutamisega ei kaasne kuutasusid ega miinimumdeposiidi nõuet. Klient saab teha nii kohalikke kui ka rahvusvahelisi pangaülekandeid ja kasutada deebetkaarti. Ettevõtte peamine tuluallikas on teenustasud erinevatelt maksetelt.Ettevõtte asutaja Norris Koppeli sõnul on seesuguse teenuse järele suur vajadust, sest praeguses olukorras ei ole tööturg enam ammu lokaalne ja üle 90 miljoni inimese Euroopas ei oma erinevatel põhjustel ligipääsu pangateenustele.

“Idee luua Monese sai alguse isiklikust kogemusest, kui kolisin Londonisse ja avastasin, et välismaalasena on kohalikku pangakontot bürokraatia tõttu avada ülikeeruline ja aeganõudev,” ütles Koppel. “Pangakonto saamine võib jääda pelgalt selle taha, et äsja riiki kolinuna ei ole kliendil võimalik esitada oma uue elukoha kommunaalarveid, mille järgi pangad kliendi aadressi saaksid kindlaks teha. Seevastu on pangakonto üks esimesi asju, mida sul on riiki kolides tarvis – kasvõi ennast tööle registreerides. See tekitab välismaalastele omamoodi nõiaringi ja teeb elu alustamise uues riigis keeruliseks,” rääkis ta.

Koppel märkis, et Monese panustab tugevalt analüüsi ja tehnoloogilistesse lahendustesse ning suudab seetõttu pakkuda klientidele teenust, mis on sama turvaline kui ükskõik missugune maailma suurpank, kuid samas paindlik ja kiire.

Ettevõte hoiab klientide raha Euroopa erinevates pankades segregeeritult ning omab tihedat koostöövõrgustikku üle Euroopa lisaks pankadele ka teiste institutsioonidega, et tagada klientide andmete ja hoiuse turvalisus.

Monese tuleb teenusega Suurbritannias turule selle aasta suvel ning plaan on laieneda ka teistele turgudele. Ettevõtte arendus- ja klienditeenindusüksused asuvad Eestis ning turunduse, disaini ja finantsjärelevalve üksused Suurbritannias. Moneses töötab 12 inimest – seitse Tallinnas ja viis Londonis. Ettevõtte asutajal Norris Koppelil on pikaajaline kogemus ettevõtluses Suurbritannias ja ta on asutanud ettevõtted nagu Blue Barracuda, MyJar ja LendFusion.

Tähtis kohalikele investoritele

Rahvusvahelise sündikaadina investeerisid Monesesse Eesti äriinglite ühenduse EstBAN kaheksa liiget koos veel kuuest riigist pärit investoriga. Kaasatud ingelinvestorid on pärit Suurbritanniast, USAst, Austraaliast, Lätist, Saksamaalt ja Soomest.

EstBANi presidendi Ivar Siimari sõnul on Monese tehing erakordselt tähtis teetähis kohalikele äriinglitele. „See näitab, et oleme jõudnud tasemele, kus suudame koondada sarnaselt mõtlevaid investoreid ja osaleda ka suuremahulistes investeerimisringides,“ lisas Siimar.

Marek Kiisa, üks sündikaadis osalenud äriinglitest ütles, et Monesel on võimekas meeskond, kes on ära tabanud olulise arengut takistava probleemi pangandusturul ning pakub sellele kiiret ja mugavat lahendust „Usun, et Monese on üks neist Eestist pärit idufirmadest, kes võiks suuta korrata GrabCADi ja TransferWise’i edu,“ märkis Kiisa.

EstBANi tegevjuhi Heidi Kakko sõnul on Monese ehe näide äriinglite ühise kaasinvesteerimise võimekusest. “Piiriülese sündikaadi väärtus ei seisne mitte ainult kapitalis. Rahvusvaheline investorite meeskond tähendab ka seda, et idufirma meeskonnal ja ettevõttel tekib ligipääs rahvusvahelisele ärivõrgustikule. See aitab edaspidi hõlpsamini piiriüleselt areneda,” ütles Kakko. 

Äriinglite kõrval on Monese investoriteks samas tehingus ka Spotify investor Shakil Khan, Euroopa juhtiv idufirmade kiirendi Seedcamp ja Eesti riiklik riskikapitalifondiinvestor SmartCap.

Eesti äriinglite ühendus EstBAN koondab eraisikutest varase faasi investoreid, kelle eesmärk on alustavatesse ettevõtetesse tehtavate seemneinvesteeringute mahu suurendamine Eestis.

 Eestlaste idu Monese | Create infographics

Hetkel kuum