Fotograafide liidu juht: kõik fotograafid ei peaks eksamit tegema

Eesti Fotograafide Liidu tegevjuht Urmas Ääro on rahul, et kutsekoda ümarlaua korraldab.  Foto: Indrek Susi

Tehnikakooli lõpetanud fotograafid võiksid kutsetunnistuse saada kutseeksamit tegemata, leiab fotograafide liidu tegevjuht Urmas Ääro.

EASi hanke puhul peavad nemad ise otsustama, kas loevad koolitunnistuse piisavaks kompetentsuse hindamise allikaks,” ütles Ääro. “Minu hinnangul võiksid nad seda koos portfoolioga arvesse võtta küll. Aga see on nende otsustada. Probleemi tekitab ilmselt hankesse sissekirjutatud astmestiku omavaheline ühildamine.”

Ääro sõnul ootab lahendust 2. Tehnikakooli lõputunnistuse küsimus. Nimelt ei võrdsusta tänane seadus neid kutsetunnistusega, kuid Ääro on veendunud, et tööturul aktiivselt tegutsevad selle koolitunnistusega fotograafid on väärt saama fotograafide liidu kutsetunnistuse eksamipinki istumata.

“Usun, et konflikti juured ongi siin. Ka kõrgkoolidiplomi sobitamine loodud kutsesüsteemi ootab fotograafide kutsekomisjonilt lahendust, aga me pole saanud sellega tegeleda kõrgkoolide huvi puudumise tõttu. Oleme neile saatnud mitmeid kutseid ja koos kutsekoja esindajaga käinud ka nende juures. Ilmselt proovime töörühma kaasata kellegi kõrgkooli lõpetajatest,” rääkis Ääro.

Tunnistuse saab lihtsustatult

Fotograafide Liidu hindamiskomisjon võib Ääro kinnitusel valida igal korral hindamise viisi, kutsetunnistuse on fotograafid saanud ka lihtsustatult. “Mul on kahju, et Eesti Pressifotograafide Liit ei süvenenud kutsesüsteemi olemusse enne oma avalduste tegemist. Sellest ilmneb ebapädevus kutsesüsteemi tundmisel,” lausus Ääro.

Ääro rääkis, et pöördus siis, kui fotograafide vahel tekkisid sotsiaalmeedias tulised vaidlused, kutsekoja poole, et nende juures infopäev korraldada. “Mul on hea meel, et kutsekoda otsustas selle ümarlauaks laiendada. Loodan väga, et kõik kutsetunnistuse vastased leiavad huvi ja võimaluse sellel ka osaleda,” kommenteeris Ääro.

“Ümarlaua kokkukutsumine on vajalik õiglase lõpplahenduseni jõudmiseks,” ütles ka pressifotograafide liidu liige Erik Prozes. Ümarlaud peaks tema sõnul olema võimalikult laiapõhjaline. Osalema peaksid ameti- ja loomeliitude ning haridus- ja teadusministeeriumi esindajad. Fookuses võiks olla fotograafidele kutsetasemete määramise põhimõtted ja Eesti Fotograafide Liidu pädevuse hindamine kutseandmise korraldajana.

Hetkel kuum