Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kuidas saada kuulsus oma kaupa müüma?

    Kaubamaja Grupp kuuluv Selver kaasas oma gurmeepoe reklaamimiseks lauljatar Eda-Ines Etti, kes lõi gurmeeosakonna sisekujunduse.Foto: Erik Prozes

    Tuntud inimese osalemine reklaamis tõstab nii toote usalduväärsust kui tagab sellele suurema tähelepanu.

    A. Le Coq on tuntud inimesi reklaaminägudena kasutanud üsna pikka aega, kuigi kuulsus toodet reklaamimas ei ole ettevõtte jaoks kunagi eraldi eesmärk olnud, rääkis A. Le Coqi mittealkohoolsete jookide tootejuht Janika Kaur. Näiteks on Kellukese telereklaamis kasutatud Ivo Linnat ja Tanel Padarit. Möödunud aastal telesse jõudnud vitamiinivee reklaamis astusid üles aga Liis Lemsalu ja Rasmus Rändvee.
    „Kõige tähtsam nende persoonide juures on see, et nad ise on seda toodet armastanud ja seda ka tarbinud,“ sõnas Kaur ja lisas: „Sel juhul saavad nad rääkida isiklikust kogemusest.“
    Kodumaine staar kõnetab kõige paremini
    A. Le Coqi tootejuhi sõnul võimaldab kuulsuse kasutamine reklaamis luua brändile isikliku kogemuse assotsiatsiooni. "Kuna peame A. Le Coqi brändide puhul kodumaisust väga oluliseks, oleme leidnud, et Eesti tuntud kõneisikud sobivad hästi meie brändide väärtuste kommunikeerimiseks."
    Uue toote puhul annab kuulsuse kasutamine tarbijale ka turvalisuse. „Selle on enda jaoks avastanud ja sellest peab lugu autoriteetne inimene,“ selgitas Kaur. Kirjeldatud turundustegevus aitab tarbijal tekitada Kauri sõnul ostuhuvi ja eelhäälestust, et bränd või toode võib talle meeldida. „Edasine sõltub juba toote headusest,“ märkis ta ja lisas, et kuulsus toote eest kogu tööd siiski ära teha ei saa.
    Lisaks on oluline, et valitud kuulsus esindaks toodet ning sobiks sellega kokku. Seetõttu on üks põhilisemaid märksõnu just sihtgrupile suunatus ehk tuntud inimene peab meeldima eelkõige potentsiaalsele tarbijale ehk inimesele, keda meie näeme selle toote sihtrühmana, selgitas Kaur.

    Viis põhjust, miks kuulsuse kasutamine reklaamis on kasulik:

    Kuulsus suudab tarbijat mõjutada. Kuulsust reklaamis nähes mõtlevad inimesed sageli, et „kui see on talle hea, on see ka mulle hea“. Seda filosoofiat kasutatakse sageli erinevate kosmeetikatoodete reklaamide puhul.

    Kasvatab teadvust brändist. Selle asemel, et kalleid reklaamkampaaniaid ning –strateegiaid välja nuputada, võib hoopis kasulikumaks osutuda kuulsuse kasutamine, kes tõmbab tähelepanu tootele hoopis lihtsama vaevaga.

    Brändi positsioneerimine. Paljud väikesed ettevõtted kasutavad kuulsusi, et neid läbi toote reklaami kokku viia sihtgrupiga. Selleks võetakse kohalik kuulsus, näiteks 50aastane endine sportlane, kes reklaamib mingit finantsteenust, mis on mõeldud just selles vanuses inimestele. Seeläbi suhestab inimene end tootega paremini.

    Püüab uusi tarbijaid. Ettevõtjale on kasulik kuulsust reklaamnäona kasutada ka siis, kui ta tahab oma toote tarbijate ringi laiendada. Kuulsus püüab tähelepanu, misläbi võib inimestel, kes pole veel tootega kokku puutunud, tekkida isu seda proovida.

    Puhub hääbuvale brändile elu sisse. Mõnikord on ettevõte kaotanud perspektiivi või soovib üldse tegevuse lõpetada. Kuulsuse kasutamine võib tekitada tarbijas taas uudishimu tõmmates tootele tähelepanu.  

    Allikas: smallbusiness.chron.com

    Kuulsuse negatiivne tegu seostub ka tootega
    Kuulsuse kasutamisel reklaamis võib olla ka varjukülgi. Kuigi A. Le Coqil ühtegi negatiivset kogemust pole, võib Kauri sõnul varjuküljeks olla näiteks see, kui staar ei kõneta sihtrühma või kahjustab oma tegevuse või ebasobiva käitumisega brändi mainet. „Kui valitud inimene ei käitu väärikalt, siis kanduvad temaga tekkivad negatiivsed emotsioonid üle ka brändile,“ selgitas ta.
    Denim Dreami kaubamärgi all tegutseva AS Põldma Kaubanduse turundusjuhi Kaidi Laeva sõnul äratab tuntud inimese kasutamine kampaanias suuremat tähelepanu, eriti kui kuulsus on pälvinud inimeste heakskiidu, poolehoiu ja on noortele eeskujuks.
    Selle aasta esimesel poolel kasutas Denim Dream oma kampaanias Eda-Ines Ettit, Liis Lemsalut ning Birgit Sarrapit (end nimega Õigemeel-toim.), kes on ka varem olnud ettevõtte reklaamnäod. Laeva sõnul on Denim Dreami bränd praegu ettevõtte kõige edukam.
    „On raske hinnata, kui palju mõjutasid tulemusi kampaanias osalenud staarid, sest ainult kuulsustest ja reklaamist ei piisa, et müük edeneks,“ rääkis Laev ja lisas: „Ka toode peab olema hea ja vastama kliendi ootustele.“ Kõik osapooled ehk ilusad tuntud inimesed, reklaam ja hea toode peavad üksteist toetama.
    Staare kasutavad ka üleilmsed tuntud brändid
    Juba pikka aega turul olnud Denim Dreamil on välja kujunenud lojaalsed püsikliendid ning on võimalik, et heade tulemuste saavutamiseks poleks staare reklaamnägudena kasutada vajagi. „Kuid see, kui reklaamis osalevad inimeste armastatud ja hea mainega avaliku elu tegelased, kes on meie kaupluste kliendid, aitab kaasa usaldusele meie kaubamärgi vastu,“ märkis Laev.
    Laev tõi ka paralleeli ülemaailmsete kuulsate ja edukate moebrändidega nagu Calvin Klein, Marc O’Polo ja Guess, mis hoolimata tuntusest peavad oluliseks kasutada reklaamides tuntud modelle, lauljaid või näitlejaid, et veelgi suurendada kampaania nähtavust soovitud sihtrühmale. Tuntud inimese kaasamisel reklaamkampaaniasse soovitab Laev eeskätt mõelda, kas ta kõnetab sihtrühma, viib oma imagoga edasi brändi imagot ja esitleb ettevõtte kultuuri. „Kas ta on see inimene, kelle moodi inimesed tahaksid olla?“
     
    Eestis on staare, kes tulevad plakatile 10 000 euro eest
    Reklaamifirma Spring Advertising tegevjuhi Sass Henno sõnul ei ole kuulsuse reklaami saamine keeruline ning põhiline on julgus ühendust võtta. 
    Miks on hea, kui kuulsus toodet reklaamib?
    On vana tõde, et laia ühiskondliku autoriteediga isik ja tema tarbimiseelistused mõjuvad massidele inspireerivalt. Kõik sai alguse sellest, et kunagi andsid ülikud kojanarridele toitu maitsta, et veenduda, et toit pole mürgitatud. Kojanarrid oma meelelahutusprogrammidega olid tolleaegsed superstaarid. Mingis mõttes lisab turundajad ka täna oma tootele autoriteeti läbi tuntud isiku.
    Teisalt, miks pole hea, kui toote reklaamnägu on kuulsus?
    Avaliku elu tegelastega võib juhtuda igasuguseid inetuid vigureid. Kujutad ette, kui sinu reklaamnägu jääb joomisega vahele, esineb mingi lolli rassistliku avaldusega, saab süüdistuse lapsporno omamises või lihtsalt satub dopingukahtlusega avalikkuse negatiivsesse vaatevälja? Negatiivse tähelepanu oreool kohandub ka brändile. Sageli on nii-öelda staarilepingutes sees ka punktid, mis sisaldavad trahve juhtudel, kui reklaamnägu mõne maineliselt mannetu teoga hakkama saab.
    Teine küsimus on, kas see isik ikka räägib brändi väärtustest. Kuivõrd ainsa NBA kogemusega Martin Müürsepa soovitatud ehitusmaterjal ka kvaliteetne on või kuivõrd geniaalse koomiku reklaamitud kodumaine tanklakett ka tegelikult väärtusi jagavad - see jäägu tarbija otsustada. Minu meelest siin mingit väga sisulist seost ei ole.
    Ütlesite, et kuulsuse isikuomadused võiksid brändi väärtustega kokku minna. Kuidas ettevõte selle kindlaks teeb?
    Kui bränd seisab liikluskultuuri eest, siis pigem mõnd rallisõitjat kaasata ei tasu. Kollektiivses teadvuses on liiklusmõrvarid, nagu Laiksoo, suure miinusmärgiga veel meeles. Samas saab vaimukaid seoseid ise tekitada. Kui ikka mõni selgeltnägija tunnistab, et Äripäeva Investor Toomas on temast kõvem ennustaja, võib see olla vaimukas ka juhul, kui enamik Äripäeva lugejaid selgeltnägijaid ei austa.
    Missuguste isikuomadustega kuulsus on Eesti ettevõtjate seas kõige popim ehk mis müüb?
    Tegelikult tundub, et turundajatele meeldib müüa kuulsusi, kellel on suurim kontakt publikuga ja suurim auditoorium - ehk meie telestaarid ja näitlejad.
    Andke soovitusi ettevõtetele, kes tahavad endale kuulsust reklaamnäoks!
    Võtke ühendust kohe, kui mõte tekib. Eestis on iga inimene paari kõne kaugusel või otse Facebookis. Olge avatud. Raha osas pole ei päevad ega staarid vennad. Eesti Näitlejate Liidu lehelt võib iga turundaja leida hinnakirja, milles näitlejad on kokku leppinud, kuid alati leidub ka soodsamaid ja kallimaid staare, ning pole harvad juhused, kus tuntud inimene lahedas kampaanias ka üldse niisama, või partertehinguna osaleb. Aga sellele ei saa loomulikult turunduseelarve planeerimisel loota. Hind oleneb ka sageli sellest, mida reklaamnägu ütlema peab. Tore on mõelda, et ka meil Eestis on nii-öelda staare, kes on 10 000 euro eest nõus plakatile tulema. See kõlab ühtaegu naljakalt ja suurilmalikult.
  • Hetkel kuum
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti sai Euroopa rahakotist 122 miljonit eurot
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Usaldamatus valitsuse majanduspoliitika suhtes on järsult kasvanud
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.