Sirje Rank • 16. juuli 2015 kell 9:45

Schäuble toetab ikka Grexiti mõtet

Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble  Foto: Scanpix/Reuters

Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble sõnul on Kreeka parlamendis uutele kasinusmeetmetele antud „jah“ sõna samm edasi, kuid ta on jätkuvalt arvamusel, et ajutine lahkumine euroalalt võiks siiski olla Kreeka jaoks parim lahendus.

Seda põhjusel, et Kreeka võlavähendus võib olla vajalik, kuid euroala reeglite järgi on see võimatu.

„Mina ei tea ja keegi ei tea praegu, kuidas see kõik ilma võla nominaalsumma vähendamiseta töötaks, aga kõik teavad seda, et euroala liikmelisusega selline võlavähendus kokku ei käi,“ ütles Schäuble täna Saksa Deutschlandfunk raadiole antud intervjuus.

Reformipaketi heakskiitmine Kreeka parlamendis oli eeltingimus, et läbirääkimised Kreeka võimaliku kolmanda abipaketi üle üldse alata saaks. Schäuble oli kõhklev, kas kokkuleppeni jõutakse.

„Eks me läbirääkimistel näeme, kas programmi kokku leppimine on üldse võimalik," ütles Schäuble, viitega Kreeka finantseerimisvajadusele.

Schäuble sellised sõnad näitavad, kui keerulises olukorras tuleb Kreeka peaministril Alexis Tsiprasel alustada kõnelusi uue abipaketi üle. Tsiprasel tuli toetuda opositsiooni häältele, et pakett parlamendist läbi saada.

Järgmine katsumus on tänane Euroopa Keskpanga nõukogu istung, kust oodatakse otsust erakorralise likviidsusabi kohta Kreeka pankadele, mis on juba üle kahe nädala suletud olnud. Kreeka valitsuse jaoks on panganduse käimasaamine prioriteet – selle taga toppab kogu majandus. Euroopa Keskpangalt oodatakse otsust, kas panku vee peal hoidnud erakorralist likviidsusabi suurendatakse.

Hetkel kuum