Äripäev • 14. august 2015 kell 10:38

Palk ja tootlikkus on suuremas kooskõlas

Palga ja tootlikkuse kooskõla teises kvartalis paranes.  Foto: Andras Kralla

Palga ja tootlikkuse kooskõla teises kvartalis paranes, kirjutas Eesti Panga ökonomist Orsolya Soosaar.

Järgneb Orsolya Soosaare kommentaar:

Statistikaameti hinnangu kohaselt kasvas hõive tänavu teises kvartalis 1,7% ja töötuse määr oli 6,5%. Hooajalisi tegureid arvestades oli hõivatuid rohkem kui aasta esimeses kvartalis, peamiselt tänu tööstussektorile. Ekspordi kesisel kasvul ei ole seega tööhõivestatistikale seni märgatavat mõju olnud.

Töötuse määr jäi selle aasta teises kvartalis umbes samale tasemele nagu esimeses kvartalis. Tavaliselt on tööpuudus tänu hooajalistele teguritele kevadkuudel väiksem kui talvel, mis tähendab, et hooajalisi tegureid arvesse võttes töötus kasvas. Statistikaameti Eesti tööjõu-uuringu järgi oli selle taga asjaolu, et tööturul osales varasemast suurem osa tööealisi.

Töötukassa andmed registreeritud töötuse kohta annavad olukorrast veidi vähem optimistliku pildi kui varem. Kuigi registreeritud töötute arv aasta võrdluses veel kahaneb, siis kuises võrdluses hakkas nende arv juunis ja juulis suurenema. Aastataguse ajaga võrreldes registreeritakse iga kuu uusi töötuid rohkem ning registrist lahkub vähem inimesi, kes on leidnud töökoha.

Statistikaameti 1,9% suurust majanduskasvu kiirhinnangut arvestades tööviljakuse vähenemine teises kvartalis pidurdus. Maksu- ja tolliameti andmetel aeglustus samal ajal keskmise maksustatud palgaväljamakse kasv. See viitab kaua aega tugevana püsinud palgasurve leevenemisele. Palgafondi osakaal SKPs küll suurenes, kuid märksa aeglasemalt kui veel eelmises kvartalis.

9. septembril toimub konverents Palga Päev 2015, tähistades pidulikult 10 juubelit. Lisainfot ja registreerida saab siin.

Konverentsi veab Skype Eesti personalijuht Merle -Liisu Lindma,  sõna saavad parimad eksperdid, teiste seas  Maksu- ja Tolliameti peadirektor Marek Helm, ETS Logistika logistikajuht Aleksander Bankiir, Tööõigusabi jurist ja juhataja Heli Raidve, audiitorbüroo Ernst&Young partner ja juhatuse liige Ivar Kiigemägi.

Juubelitort serveeritakse konverentsipäeva lõpus ja soovijatel on võimalik ette võtta jalutuskäik Tallinna loomaaias. Õhtust koosviibimist toetab ColumbusIT.

Hetkel kuum