• Jaga lugu:

  Mõis ja Meerits lasid oma märklauaäri põhja

  Heldur Meeritsa hinnangul oleks pidanud ökoloogiliste jahilaskmismärklaudade tootmise palju varem lõpetama. Foto: Andras Kralla

  Tiina Mõisa, Heldur Meeritsa ja teiste äripartnerite ökoloogiliste jahilaskmismärklaudade tootmise firma Green Clay Manufacturing OÜ läks pankrotti ning üritab oksjonil vara müüa.

  OÜ Green Clay Manufacturing peamised finantsnäitajad

  2013 Käive 0 eurotKahjum 298 331 eurot

  2012Käive 7 114 eurotKahjum 55 933 eurot

  "Arendustegevus jõudis faasi, et toote sai peaaegu valmis. Me ei jõudnudki kvaliteetse tootega turule tulla, enne kadus omanikel usk ära," nentis üks omanikest, Guido Kundla. Ta lisas, et tuli teha otsus, kas jätkata investeerimist või mitte riskida ja minimeerida kahjud. "Selline otsus sai tehtud, ehkki me päris lõpuni ei teagi, kui edukad me oleksime olnud," ütles Kundla.
  Meerits olukorda nii optimistlikuks ei hinnanud. "Teatud temperatuurist alates polnud märklauad kasutatavad. Sama probleem mõjutas ka transporti ja ladustamist. Ning füüsikaseadusi eiramata polnud seda probleemi võimalik lahendada," nentis ta. Meeritsa sõnul oli raskusi ka omahinnaga ning nõudlus toote järele oli väiksem, kui algul arvati. "Tegelikult oleks pidanud projekti juba palju varem peatama," tõdes Meerits.
  Lasketiirudel oli suur huvi
  Green Clay Manufacturing OÜ alustas 2012. aastal sooviga hakata tootma ja eksportima ökoloogilisi jahilaskemärklaudu. Märklaudu taheti toota lubjakivi ja rasvajäätmete segust, mis oleks looduses kahe aasta jooksul täielikult lagunenud.
  Kui kaks aastat tagasi ütles ettevõtte Green Clay OÜ tegevjuht Raido Roman Eesti Ekpressile, et kuna ökoloogiliste taldrikute jääke ei pea loodusest kokku korjama, tunnevad lasketiirud nende vastu suurt huvi. Kundla sõnul polnud aga toode veel päris valmiski. "Toode on minu hinnangul 99%, mitte 100% valmis," nentis ta toona. Viimased paar aastat tegeleti peamiselt toote arendusega ning reaalse äritegevuseni ei jõutudki.

  Pankrotihaldur Kalev Mägi müüb avalikul elektroonilisel enampakkumisel:

  Green Clay Manufacturing OÜ biolagunevate jahilaskemärklaudade tootmisseadmeid asukohaga Tapa linn Karja tn 8:1. Kruvitransporttöör (tigu) 3tk 2. Silo sideainele 1m33. Kaalumiskolu täiteainele 1m34. Mikserite komplekt roostevaba5. Mikser 400L koos küttesärgiga6. Praagi purustaja7. Külm mikser 2m38. Pump Jonson TG9. Rotatsioonipress Kromson10. Delta Mod käsipress ja pressvormid 2tk11. Cooler ja presside jahutussüsteem12. Pakkimismasin Kromson13. Õlikütte ahi14. Konveier (transporttöör) 5 tk15. Madalsurve pump Craco Mercur 75cc16. Värvimisliin17. Kaloriifer vesi küttel 2tk18  Kaloriifer õli küttel Master19. Aluste kiletamismasin Atlanta20. Mikser 1000L21. Boiler 2 tk22. Elektrisüsteem, valgustid23. Silo täiteainele SPG

  Alghind 120 000 eurot. Liinil toodeti märklaudu kuni juunini 2014. a.

  Pankrotiavalduse tegi Green Clay Manufacturing OÜ juhatus. Peamised võlausaldajad on Swedbank ning omanikud Tiina Mõis, Heldur Meerits, Guido Kundla, Ivar Siimar ja Raido Romanov. Ligi pool firma võlast on Swedbanki ees.
  Ökoloogilist ja looduses ise lagunevat jahimärklauda kui toodet üritatakse Kundla sõnul müüa kellelegi, kes seda tegevust jätkata sooviks.
  Vara pandud oksjonile
  Muu hulgas müüb pankrotihaldur Kalev Mägi oksjonil ka muud firmale kuuluvat vara. Mägi nentis, et tegemist ei ole just kuigi põneva pankrotimenetlusega. Kuna pankrotis firma varaks on spetsiifilised asjad, ei ole Mägi sõnul müük lihtne. Kui vara müüdud saab, lõpeb Mägi sõnul ka pankrotimenetlus.
  Green Clay Manufacturing soovis ökoloogilisi jahimärklaudu turustada peamiselt Skandinaaviasse, kus on suured lasketiirud ja palju laskesportlasi ja jahimehi.
  2012. aasta oktoobris kaasas ettevõte omanikeringi finantsinvestorid, sõlmis lepingud Swedbankiga ning alustas tootmise ettevalmistamist. Veel aasta tagasi pidas firma tegevjuhtkond ettevõtte potentsiaali suureks, arvestades järjest karmistuvaid keskkonnanõudeid, mis piiravad seni kasutuses märklaudade kasutamist ning hinnataset.
  Ettevõttele kuulunud patendiavaldus jäi aga pikendamata ja on seetõttu Eesti Patendiameti poolt tagasi võetud.
  2013. aruandeaasta müügituluks kujunes 7000 eurot, mis seisnes klientidele saadetud proovipartiide müügis. 2013. aasta majandustulemiks jäi 298 000eurone kahjum, mille tõi tootmisliini juurutamise pikk periood ning sel ajal oli ettevõttel minimaalne müügitulu kõigi tegevuskulude katmiseks. Ettevõtte lühiajalised kohustused ületavad käibevara 460 000 euro võrra.
  * Parandatud patendi olemasolu. Green Clay Manufacturing OÜ-l puudub jahilaskemärklaua patent. Patendiavalduse onEesti Patendiamet tagasi võtnud. 
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Juhan Aguraiuja: viis taastuvenergia trendi, millel silm peal hoida
Taastuvenergia ei tähenda ammu enam ainult päikest, tuult ja biomassi – uute tehnoloogiate kõrval vaadatakse senistele lahendustele otsa uue ja värskema pilguga. Danpower Eesti juht Juhan Aguraiuja toob välja viis olulist taastuvenergia trendi.
Taastuvenergia ei tähenda ammu enam ainult päikest, tuult ja biomassi – uute tehnoloogiate kõrval vaadatakse senistele lahendustele otsa uue ja värskema pilguga. Danpower Eesti juht Juhan Aguraiuja toob välja viis olulist taastuvenergia trendi.
Nasdaq ainukesena napis plussis
Peale väga edukat juulit langesid nii S&P 500 kui ka Dow Jones augusti esimesel kauplemispäeval, vaid Nasdaq suutis välja võidelda napi kasvu, vahendab Yahoo Finance.
Peale väga edukat juulit langesid nii S&P 500 kui ka Dow Jones augusti esimesel kauplemispäeval, vaid Nasdaq suutis välja võidelda napi kasvu, vahendab Yahoo Finance.
T1 alghind on isegi suurima võlausaldaja arvates liiga kõrge
Pealinna uusim kaubanduskeskus T1 läks võlgade katteks 85 miljoni euro eest oksjonile, kuid isegi suurim võlausaldaja leiab, et sellise hinnaga ostjat ei tule.
Pealinna uusim kaubanduskeskus T1 läks võlgade katteks 85 miljoni euro eest oksjonile, kuid isegi suurim võlausaldaja leiab, et sellise hinnaga ostjat ei tule.
Nordica sai iseseisvaks lennufirmaks
Nordic Aviation Groupi kuuluv Nordica teatas, et alustab tegevust iseseisva lennuettevõttena ja teeb täna oma nime alt esimesed regulaarlennud.
Nordic Aviation Groupi kuuluv Nordica teatas, et alustab tegevust iseseisva lennuettevõttena ja teeb täna oma nime alt esimesed regulaarlennud.