Äripäev • 5. oktoober 2015 kell 13:15

Air France koondab 2900 töötajat

Air France-KLM.  Foto: EPA

Prantsuse-Hollandi lennukompanii Air France-KLM Prantsuse haru teatas, et koondab umbes 2900 inimest ja tühistab uute lennukite tellimuse, kuna kulude kärpimise läbirääkimised pilootidega jooksid liiva.

Täna otsustas ettevõtte juhtkond kohtumisel nõukoguga, et kärpekava puudutab 300 pilooti, umbes 900 pardateenindajat ja 1700 inimest maapealsest teenindavast personalist, vahendas Prantsusmaa meedia.

La Tribune kirjutas, et Air France’i lennukipark väheneb 14 õhusõiduki võrra, sealhulgas tühistatakse Boeing-787 Dreamlineri tellimused ning lennukid A340 võetakse järk-järgult kasutusest maha. Lisaks sulgeb lennufirma 22 kõige vähem rentaablit sihtkohta. Peamiselt käib jutt Euroopa ja Aasia vahelistest lendudest, kus on eriti tihe konkurents.

Eelmise nädala neljapäeval andis Air France’i nõukogu juhtkonnale ülesande valmistada 5. oktoobriks ette kärpekava. Siis räägiti isegi 8000 koha koondamisest. Kärpeotsus oli vajalik, sest läbirääkimised pilootide ametiühingutega lõppesid edutult. Air France tahtis sama palgaga suurendada pilootide koormust, kuid ametiühing sellega ei nõustunud. Ettevõtte plaan oli hoida niiviisi kokku 170 miljonit eurot aastas.

Nõukogu eesmärk on, et 2017. aastaks oleks kasumlikud 80% pikamaalendudest praeguse 50% asemel.

Euroopa suurima lennufirma Air France-KLM Groupi teise kvartali kahjum oli 79 miljonit eurot, võrreldes 11 miljoniga aasta varem samal ajal. Ettevõtte käive kasvas 3% võrra, 6,6 miljardile eurole. Reisijaid veeti esimesel poolaastal 1% võrra rohkem kui aasta varem samal ajal ehk 42,6 miljonit inimest.

Viimati kavandas Air France suurt koondamist 1993. aastal, kuid siis pidi ettevõte mitu nädalat väldanud töötajate protesti tõttu plaanist loobuma. Tagatipuks vallandati siis juhatuse esimees Bernard Attali.

Air France-KLMi aktsia tõusis täna Pariisi börsil 0,4%.

Hetkel kuum