Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kickstarteri looja: põrgusse raha

  Mind ei motiveeri isikliku varanduse kokku krabamine, rääkis Kickstarteri üks asutaja ja juht Yanecy Strickler Euroopa suurimal tehnoloogiakonverentsil Web Summit.Foto: Web Summit

  Rahaga rohkema raha tegemine on iganenud ja kahjulik mõtteviis, leiab maailma populaarseima ühisrahastu Kickstarter asutaja ja juht Yancey Strickler.

  "Usun, et on veel ettevõtjaid, kes tahaksid enamat kui enda taskute täitmine," rääkis Strickler Euroopa suurimal tehnoloogiakonverentsil Web Summit. Tema sõnul ainult kasumi tagaajamine mürgitab ja oluline on mitmekesisus.
  Raha ülemvõim
  See, kui firmale on olulisim mõõdik raha ja efektiivsus, on tema sõnul raha ülemvõim. Strickleri meelest on see kahjulik ning ta illustreeris seda näitega ärikinnisvarast - väikeste, piirkonda teenindama loodud pereäride asemel dikteerivad näiteks kaubandus-teeninduspindadel suurketid, mille efektiivsusejanu ning massilise laienemise tõttu on kinnisvara ühelt poolt hinna ja teisalt ka pinna puuduse tõttu kättesaamatu. See aga kahandab mitmekesisust.
  Kickstarter teenib iga edukalt rahastatud kampaania pealt 5%. Esimesel neljal aastal ulatus summa kokku ca 30 miljoni euroni. Samas annetab firma igal aastal 5% käibest kunsti ja loomingusse, samuti aitab kaasa maksupettuste vähendamisele. „Samuti ei lobista me enda huvides, kui see teistele ettevõtetele kasulik ei ole,“ ütles ta.

  Kickstarteri äri tegemise põhimõtted

  Ei müü kunagi oma kasutajate infot kolmandatele osapooltele. Kaitseb oma kasutajate õigusi.

  Kasutajatingimused on selged ja läbipaistvad. Ettevõte ei kasuta oma positsiooni näiteks autoriõiguste endale nõudmiseks, ehkki see on sektoris standard.

  Ei otsi seaduseauke või muid viise maksudest kõrvale hiilimiseks. Firma annab ausalt aru, kui palju aastas makse maksab.

  Püüab vähendada keskkonnamõju. Näiteks investeerib rohelisse taristusse ja toetab keskkonnasõbralikku transporti, seda arvestatakse ka koostööpartnerite valikul. Lisaks soovitab näiteks hankijaile kõige säästlikumat veoviisi või pakendamise varianti.

  Annetab igal aastal 5% maksudejärgset kasumit kunsti ja muusikaharidusse ning ebavõrdsusega võitlevatele organisatsioonidele.

  "Ära müü oma firmat"
  Kickstarterist sai tänavu omanike ja töötajate nõusolekul nii-öelda sotsiaalne ettevõte (public benefit corporation). „See tähendab, et kohustume oma tegevuses mõtlema keskkonnale, mitte ei hoolitse ainult enda kasumi eest,“ selgitas Strickler. „Me küll tegutseme kasumlikult, aga meie tegevusel on mitu eesmärki.“
  Tema sõnul on selliseid ärisid teisigi. Näiteks spordikaupade müüja Rei sulges Ameerika ostuhullusepäeval, mustal reedel, oma poed. Spordivarustuse tootja Patagonia aga jagab tootearenduses avastatut konkurentidega, kui see aitab loodust säästa.
  Nii soovitaski Strickler idufirmade loojaile – ära müü end ära. „Ma tean, ka investorid süvendavad rahajanu, küsides juba esimestel kohtumistel, kuidas firma looja talle raha teenib,“ nentis ta. „Aga ole idealistlik, ära müü. Iga suur firma alustas väikese firmana. Suureks saades tihti firma hing kaob.“
  Ehkki Strickler ise juhib tuntud brändi, ta endale näiteks kinnisvara ostmist lubada ei saa. „Otsustasime ettevõttes, et me ei kasuta enda positsiooni ära isikliku rikkuse kokkuajamiseks,“ selgitas ta. „Rikkus mind ei huvita ja leian, et selle tagaajamine pole õige alus äri tegemiseks.“
  Tema sõnul on oluline mitmekesisus, ka selles, kuidas ettevõtet juhitakse ning arendatakse.
  Kickstarter on üks maailma tuntumaid ühisrahastusplatvorme, mille asutasid Strickler, Penny Chen ja Charles Adler 2009. aastal. Platvormi kaudu on rahastatud enam kui kahe miljardi dollari väärtuses ideid.
  Eesti idufirmadest kogus Click & Grow kaks aastat tagasi ligi pool miljonit eurot tootearenduseks. Summa sai plaanitust kuus korda suurem.
  Nutilillepotte tootev Eesti idufirma kogus Kickstarteris ligi pool miljonit eurot.Foto: Kickstarter
 • Hetkel kuum
Tööstusjuht: ärme imetle jätkusuutlikkuse probleemi, teeme sellest konkurentsieelise
Jätkusuutlikkusest on arenenud justkui ümberjutustamise äri, kus igaüks räägib nii, nagu tema sellest aru saab. Jätkusuutlikust tegevusest peaks aga saama konkurentsieelis, mitte takistuste rada ja majanduslik viletsus, kirjutab ettevõtja ja Neulari juht Ilo Rannu Äripäeva teemaveebis Tööstusuudised.
Jätkusuutlikkusest on arenenud justkui ümberjutustamise äri, kus igaüks räägib nii, nagu tema sellest aru saab. Jätkusuutlikust tegevusest peaks aga saama konkurentsieelis, mitte takistuste rada ja majanduslik viletsus, kirjutab ettevõtja ja Neulari juht Ilo Rannu Äripäeva teemaveebis Tööstusuudised.
USA aktsiad alustasid uut nädalat rekordite lähedal
Kõik kolm peamist USA aktsiaindeksit – Nasdaqi liitindeks, Dow Jonesi tööstuskeskmine indeks ja S&P 500 indeks – sulgus esmaspäeval rekordkõrgete tasemete läheduses.
Kõik kolm peamist USA aktsiaindeksit – Nasdaqi liitindeks, Dow Jonesi tööstuskeskmine indeks ja S&P 500 indeks – sulgus esmaspäeval rekordkõrgete tasemete läheduses.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Kunman asus juhtima oma suures kahjumis joogiveefirmat
Pudelivee tootja Haage Joogid langes eelmisel aastal 1,9 miljoni euro suurusesse miinusesse ning firma juhatusse jäi vaid selle ainus omanik Vello Kunman.
Pudelivee tootja Haage Joogid langes eelmisel aastal 1,9 miljoni euro suurusesse miinusesse ning firma juhatusse jäi vaid selle ainus omanik Vello Kunman.
Modera juht: elektriautobuumil on pidurid peal
Hoolimata rohepöördest on elektriautode nõudlus oodatust madalam ning Euroopa regulaatorid on hiinlaste lõksus, kirjutab automüügi tarkvaraettevõtte Modera tegevjuht Raido Toonekurg.
Hoolimata rohepöördest on elektriautode nõudlus oodatust madalam ning Euroopa regulaatorid on hiinlaste lõksus, kirjutab automüügi tarkvaraettevõtte Modera tegevjuht Raido Toonekurg.
Modera juht: elektriautobuumil on pidurid peal
Hoolimata rohepöördest on elektriautode nõudlus oodatust madalam ning Euroopa regulaatorid on hiinlaste lõksus, kirjutab automüügi tarkvaraettevõtte Modera tegevjuht Raido Toonekurg.
Hoolimata rohepöördest on elektriautode nõudlus oodatust madalam ning Euroopa regulaatorid on hiinlaste lõksus, kirjutab automüügi tarkvaraettevõtte Modera tegevjuht Raido Toonekurg.
Raadiohommikus: Infortar ja tööstuse käekäik
Teisipäevases raadiohommikus võtame vaatluse alla esmaspäeval esimese aktsionäride üldkoosoleku avaliku ettevõttena pidanud Infortari käekäigu. Ka vaatame sisse Eesti logistikasektorisse ja mööblitootjate ning -müüjate ellu ega unusta ka puidutööstust ning katuse- ja fassaaditööde sektorit.
Teisipäevases raadiohommikus võtame vaatluse alla esmaspäeval esimese aktsionäride üldkoosoleku avaliku ettevõttena pidanud Infortari käekäigu. Ka vaatame sisse Eesti logistikasektorisse ja mööblitootjate ning -müüjate ellu ega unusta ka puidutööstust ning katuse- ja fassaaditööde sektorit.
241 miljonit eurot: kaitsefondist saab osa üheksa Eestiga seotud projekti
Euroopa Liidu kaitsevaldkonna teadus- ja arendusprojektide konkursil sai rahastuse üheksa Eesti osalusega rahvusvahelist projekti, mida toetatakse Euroopa Kaitsefondist kokku 241 miljoni euro eest, teatas kaitseministeerium.
Euroopa Liidu kaitsevaldkonna teadus- ja arendusprojektide konkursil sai rahastuse üheksa Eesti osalusega rahvusvahelist projekti, mida toetatakse Euroopa Kaitsefondist kokku 241 miljoni euro eest, teatas kaitseministeerium.