Äripäev • 29. november 2015 kell 5:41

Putin kehtestas Türgi vastu sanktsioonid

Venemaa president Vladimir Putin  Foto: EPA

Venemaa president Vladimir Putin kirjutas alla ukaasile, millega seatakse sisse erimajandusmeetmed Türgi vastu, vahendas Kremli koduleht.

Riigipea eilse käsuga keelatakse või piiratakse Venemaale Türgi päritolu kaupade sissevedu. Valitsus aga sai ülesande määratleda täpsemalt need kaubad ja teenused, mille suhtes sanktsioone ei rakendata.

Putini ukaasiga keelatakse või piiratakse ka Venemaa territooriumil tegutsevate Türgi jurisdiktsiooni all ühenduste tegevus. 1. jaanuarist on Venemaa tööandjatel keelatud palgata türklastest töötajaid.

Venemaa lõpetab 1. jaanuarist Türgiga viisavaba režiimi.

Katkestatakse tšarterlennud Venemaa ja Türgi vahel ning reisikorraldajad peaksid lõpetama Venemaa kodanikele Türgi reisipakettide müügi.

Venemaa majandussanktsioonid Türgi vastu ei lahenda midagi, ainult süvendavad kahe riigi vastasseisu, kirjutas täna hommikul Reuters, viitega ühele kõrgele türgi ametnikule. „Sanktsioonid vaid rikuvad suhteid. See samm ei lihtsusta midagi, ainult süvendab probleemi,“ ütles ametnik.

Vene-Türgi suhted jäätusid pärast seda, kui Türgi õhujõud tulistasid 24. novembril alla oma piiri lähedal Vene pommitaja Su-24. Putin tõotas intsidenti kommenteerides Ankarale karme vastumeetmeid. Välisminister Sergei Lavrov jättis päev pärast juhtunut ära ammu planeeritud visiidi Istanbuli ning soovitas Venemaa kodanikel Türki sõitu vältida. Dmitri Medvedevi juhitaval valitsusel on aga töös Türgi-vastaste majandussanktsioonide pakett, mis on plaanis jõustada uuest aastast.

Sanktsioonide tähendus

Tooted ja teenused. 2013. aasta andmeil oli Türgi suurim ekspordiartikkel Venemaale masinad ja seadmed. Selles sektoris ulatus kaubavahetus üle kahe miljardi dollari. Suuruselt järgmine oli riidekaupade, jalanõude ja tekstiilitoodete maht – üle pooleteise miljardi dollari. Märkimisväärse mahuga oli ka Türgi toidukaupade eksport Venemaale, mis moodustas 1,25 miljardit dollarit.

Türgi firmad. Eelkõige löövad need sanktsioonid ehitusäri, kus tegutseb palju Türgi firmasid. Aga Venemaa on juba öelnud, et türklastest tühjaks jäänud kohad võtavad sisse kodumaised firmad.

Türgi kodanike palkamine. Sel aastal on kvoodi alusel antud türklastele üle 67 000 tööloa. Tuleval aastal jäävad ilmselt ainult suurobjektidel lepinguga tegutsevad firmad, mida on peamiselt Moskvas ja mõnes piirkonnas. Keeld puudutab peamiselt neid, kellel on ajutine elamisluba.

Viisavaba liikumine ja turism. Vene operaatorid on juba lõpetanud Türgi reisipakettide müügi, nüüd sai nende senine tegutsemine ka presidendi heakskiidu. Keelatud on tšarterreisid kahe maa vahel ja karmistatakse kontrolli Türgi lennufirmade üle. Seni reisis aastas Türki kolm kuni viis miljonit venemaalast. Rosturismi hinnangul jätab see meede Türgi ilma 10 miljardi dollarisest aastatulust, samas aga elavdab Venemaa siseturismi.

Hetkel kuum