Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Aasta ärimees jagab tiitli töötajatega

    Graanul Investi omanik ja juht Raul Kirjanen pälvis Äripäevalt aasta ärimehe tiitli.Foto: Väinu Rozental

    Äripäev valis tänavu aasta ärimeheks pelletitootja Graanul Invest Grupi omaniku ja juhi Raul Kirjaneni, kelle firma investeerib julgelt ning pürib valdkonna parimaks.

    "Suur aitäh usalduse eest," ütles Raul Kirjanen tunnustusest kuuldes ja lisas, et ei ole edev inimene. "Tiitli jagan hea meelega võrdsetes osades kõigi 600 Graanul Investi Grupis töötava inimese peale ära."
    Teiste finalistide seast avaldas Äripäeva toimetusele muljet, et Kirjanen ja Graanul Invest investeerivad ajal, kui paljud ettevõtted seda ei tee. Sel aastal on firma Eestis ja Lätis konkurente üles ostnud ning viimaste aastatega käibe kahekordistanud.

    141,6 miljoni eurose varaga oli Raul Kirjanen tänavu Äripäeva Rikaste TOPis kaheksandal kohal.

    Usalduseta raske investeerida
    "Keerulisel ajal on raske investeerida, eriti väikesel ettevõttel. Sektoreid, kus turg kasvab, on vähe. Meie aasta suurim investeering oli konkurendi äraostmine, aga selliseks tehinguks on oluline aastatega kogunenud kapitalibaas ja pankade usaldus. See võtab aega," tõdes Kirjanen.
    "Meil on olnud väga selge strateegia klientide osas ja oleme suutnud finantseerijatele tõestada, et suudame oma ettevõtet efektiivselt majandada ja meil on selge arusaam, kuidas ka pikemaajaliselt raha teenida." Tema sõnul paigutab ettevõte täna rahasid asjadesse, mis hakkavad tulemust andma kolme aasta pärast.
    Näiteks tänavu suvel teatas ettevõte Läti konkurendi Latgran ning Eesti ühe suurema metsaomaniku Roger Puit ostmisest, viimase tehingu suuruseks hindas Äripäeva toimetus 44 miljonit eurot.

    Äripäeva iga-aastane tunnustus aasta kõige silmapaistvamale ärimehele.

    Nominendid valivad toimetuse ajakirjanikud, finalistid ja võitja valivad välja Äripäeva toimetajad. Lisaks selgub ka lugeja lemmik.

    Esimese tiitli pälvis 1993. aastal Andres Sarri.

    Eelmisel aastal võitis idufirma GrabCad üks asutaja Hardi Meybaum.

    Ameerika teeb peavalu
    Valdkonnas Euroopa tippu pürgiva firma juhi Kirjaneni sõnul on iga projekt keeruline ja nõuab erinevat lähenemist, keerulisemate projektide tipus on aga tema sõnul USA oma. Põhjused peituvad erinevas kultuurilises lähenemises asjaajamisele, finantseerimise keerukuses, geograafilises kauguses.
    "Samas on keerulised projektid alati väga huvitavad. Rahvusvaheliste investeeringute tegemine on ka muidugi pikk protsess," rääkis Kirjanen ja nentis, et USA projekt toppab. "On praegu riiulis ja ootab paremaid aegu - euro olulist tugevnemist ja kütusehindade tõusu. Kuna kumbagi lähiajal näha ei ole, siis tuleb nende investeeringutega paraku oodata."
    Palju toimuvast ennustamatu
    Projektide teostamiseks peab olema tehtud rida arendustegevusi. Kui seejärel on ettevõte langetanud otsuse projekti majanduslikuks käivitamiseks, ei ole Graanul Invest siiani pidanud tagasikäiku sisse panema. Kehva eel- või arendustöö korral oleks pilt teistsugune, usub Kirjanen.
    "Iga investeering ja otsus on risk. Oluline on siinjuures riske õigesti hinnata ja püüda neid võimalikult palju maandada. Me ei võta ettevõttena riske, mida reaalselt hinnata ei suuda. On selge, et meie turg on uus ja arenev, kus juhtub palju ja ennustada raske ja seetõttu on suur osa meie tööst tegelikult riskide juhtimine," ütles Kirjanen.2015: "väga okeid" tulemused
    Viimase nelja aastaga on kontsern kasvatanud käivet ja kasumit enam kui kaks korda. Kirjanen avaldab, et Graanul Investi tänavused majandustulemused on "väga okeid", sest mitu lepingut sõlmiti enne kütusekriisi puhkemist. Lähiaastatel läheb raskemaks, kuid arvatavaid numbreid ta ei nimeta.
    "Turuhinnad on langenud. Meie õnn on suhteliselt pikaajalised lepingud, mis töötavad edasi nii või naa. Kui tänast jooksvat turgu vaadata, siis on suhteliselt keeruline. Järgmisel aastal on selle aasta kasumit saavutada väga keeruline," ennustab Kirjanen ja märgib, et paanikaks siiski põhjust ei ole.
    Sai kasvult priiküüti
    Graanul Investi eelis on Kirjaneni hinnangul turu kasv, mis oli eriti kiire 2006. aastast 2012. aastani. "Saime kasvus kaasa sõita ja kasvada nii suureks, et ka keerulistes oludes on palju lihtsam toime tulla," rõõmustab Kirjanen, lähtudes põhimõttest, et juhtida tuleb protsesse, mitte lasta viimastel ennast suunata.
    Teda end iseloomustatakse juhina, kes oskab pikemas perspektiivis ette mõelda. Graanul Investil on tegevusplaan paigas vähemalt viieks aastaks. "See teeb elu lihtsamaks," märkis Kirjanen.

    Lugeja eelistas edukaimat jaekaupmeest

    Oleg Gross    534Kristo Käärmann    396Raul Kirjanen    156Margus Linnamäe    154Viljar Arakas    132Thomas Padovani    123Armin Karu    109Metsatööstusgrupi Nordwood omanikud    102Jaanus Otsa, Aivar Tuulberg, Olaf Herman ja Raivo Rand    68

    Äripäeva kodulehel ja Facebookis hääletajate tulemused. Kokku hääletas ca 1800 inimest.

    Võitja valinuks Viljar Arakase
    Aasta ärimehe tiitlile oli tänavu neli finalisti: EfTEN Capitali tegevjuht Viljar Arakas, apteegi-, veterinaar-, meedia ja kinnisvaraäris tegev Margus Linnamäe, Graanul Investi tegevjuht Raul Kirjanen ja Eesti juurtega rahvusvahelise IT-idu Adcash tegevjuht Thomas Padovani.
    Äripäev küsis nominentidelt, keda nad ise aasta ärimehena näevad. Thomas Padovani tänas nominatsiooni eest, kuid ei osanud pakkuda, kes teistest nominentidest kannaks välja aasta ärimehe tiitli, sest ei tea kohalikke ettevõtjaid. Kui Margus Linnamäe keeldus arvamust avaldamast, siis Viljar Arakasel oli selge vastus võtta.
    "Olen noorema põlvkonna inimene, aga olen väga vanamoelises äris ehk kinnisvaras, seepärast oskan hinnata sarnaseid ettevõtteid rohkem kui neid, mille väärtus on miljardeid eurosid, aga käivet on vähe ja kasumit pole üldse," rääkis Arakas, kelle arvates väärib aasta ärimehe tiitlit Raul Kirjanen, kes juhib ja omab Graanul Investi.
    "Kui palju on Eesti kapitalile kuuluvaid ettevõtteid, mis on Euroopa suurimad ja kui palju on meil neid ettevõtteid, mille omakapital on üle 250 miljoni euro? Muljetavaldav ja inspireeriv. Graanul Invest on ideaalne näide spetsialiseerumisest," põhjendas Arakas ja lisas, et talle meeldib veel Graanul Investi võetud suund Lätti. "Kuna ise ka tegutseme Läti investeeringutega aktiivselt, siis Eesti kapitali taaskordne invasioon Lätti teeb mul alati südame soojaks."
    Raul Kirjanen ise leiab, et aasta ärimeheks sobiks Viljar Arakas, kelle töö on Eesti pensionifondide õnn. Peale selle on rahvusvahelist äri ajavad inimesed Kirjanenile sümpaatsed. "See näitab kohanemisvõimelisust ja efektiivsust, millega rahvusvahelises konkurentsis läbi lüüa."
    Aasta Ärimees 2015 finalistid
    Viljar Arakas
    Efteni Capitali juht ja üks omanikke. Tema juhitud firmad on viimaste aastate jooksul jõuliselt Eesti, Läti ja Leedu ärikinnisvarasse investeerinud ning kasvatanud tänavugi ettevõtte varade mahtu enam kui veerandi võrra. Üks silmapaistvamaid tehinguid oli sel aastal ligi 50 mln eurogaTallinnas Radissoni hotelli ostmine.
    Eften Capital kerkis kiire kasvuga järgmise aasta veebruaris avaldatava Äripäeva kiiresti arenevate ettevõtete ehk Gaselli TOPi, grupi ettevõtetest Eften Kinnisvarafond (endine Eften Kinnisvara) võitis tänavu Äripäeva Kinnisvarafirmade TOPi.
    Raul Kirjanen
     
    Euroopa suurima pelletitootja Graanul Investi juht ja üks omanikke. Ettevõte on tänavu jõuliselt tegevust laiendanud ning investeerinud ajal, kui teised seda ei tee. Graanul Invest ostis tänavu näiteks Läti suurima pelletitootja ning poole Eesti ühest suuremast metsaomanikust Roger Puit.
    Äripäeva Rikaste TOPis oli ettevõtja tänavu 141,6 mln euroga kaheksandal kohal.
    Margus Linnamäe
    Eesti võimsamaid ja mõjukamaid ettevõtjaid, ainuüksi talle kuuluva Magnumi kontserni aastakäive ületab 300 mln eurot. Lisaks viimastel aastatel ostetud meediaärile Eesti Meedia ja BNS on apteegi- ja kinnisvaraärimees jõuliselt ka veterinaarravimite ja lemmikloomakliinikute turule sisenenud. Lähiaastail võib talle kuuluv kaubamärk Pet City turust enam kui kolmandiku haarata.
    Äripäeva Rikaste TOPis oli ettevõtja tänavu 146,7 mln eurose varaga seitsmendal kohal.
    Thomas Padovani
    Tallinna "mägede" korteris sündinud ning kolme aastaga Eesti edukaimaks firmaks kerkinud, internetis reklaamimüügilt teeniva AdCashi asutaja ja üks omanik. Ettevõte on mõne aastaga rajanud filiaalid üle maailma ning kavatseb tänavu töötajaskonda poole võrra kasvatada. Padovani tegeleb firma väärtuse miljardi dollarini kasvatamisega, mis viiks ettevõtte nii-öelda ükssarvede klubisse, kuhu kuuluvad miljardilise väärtusega idufirmad. Hetkel on neid ca 140.
    Äripäeva Rikaste TOPis oli ta tänavu 46,7 mln eurose varaga 55. kohal.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

TalTechi professor: miks Eesti lennundus tähendab raha tuulde loopimist
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
Apple kaotab Hiinas turuosa kohalikele konkurentidele
Apple'i müüs Hiinas iPhone nutitelefone esimeses kvartalis 19% vähem, mis on suurim langus alates 2020. aastast ning loovutab jätkuvalt oma turuosa kohalikele konkurentidele nagu Huawei ja Xiaomi.
Apple'i müüs Hiinas iPhone nutitelefone esimeses kvartalis 19% vähem, mis on suurim langus alates 2020. aastast ning loovutab jätkuvalt oma turuosa kohalikele konkurentidele nagu Huawei ja Xiaomi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Merko eksjuht avas lahkumise tagamaid “Astusin nagu jooksulindilt maha”
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
General Motorsi esimene kvartal ületas kõiki prognoose
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Narva tööstusinkubaator hakkab ettevõtteid Ida-Virumaale meelitama
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo allkirjastas käskkirja, millega suunatakse EL Õiglase Ülemineku Fondist pea 8,5 miljonit eurot tööstusinkubaatori rajamiseks Narva.
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo allkirjastas käskkirja, millega suunatakse EL Õiglase Ülemineku Fondist pea 8,5 miljonit eurot tööstusinkubaatori rajamiseks Narva.
Möödunud sügisel lõhutud Eesti-Soome gaasitoru pandi uuesti tööle
Pärast seitsmekuust seisakut on Eesti-Soome gaasitoru Balticconnector jälle töökorras ja esmaspäeval liigub mööda seda 60 gigavatt-tundi maagaasi.
Pärast seitsmekuust seisakut on Eesti-Soome gaasitoru Balticconnector jälle töökorras ja esmaspäeval liigub mööda seda 60 gigavatt-tundi maagaasi.