Äripäev • 5. jaanuar 2016 kell 10:00

Haiguslehelt kaob ajapiirang

Sellest aastast võid olla haiguslehel palju tahes.  Foto: Scanpix/Panthermedia

Vastavalt Euroopa Liidu nõuetele ei ole sellest aastast enam haiguslehel olemisel piirangut, kuid pikalt haige oleva töötaja võib siiski lahti lasta.

Haigekassa hüvitatavate haiguspäevade arv kalendriaastas ei ole enam piiratud, kirjutab terviseuudised.ee. Selle aasta 1. jaanuarist muutus kehtetuks ravikindlustuse seaduse piirang, mis sätestas, et kindlustatud isikul on õigus saada haigushüvitist kokku mitte üle 250 kalendripäeva aastas.

Samas jäi kehtima tööandjale võimalus ennast pikalt raviv inimene nelja kuu pärast töölt vabastada.

Sotsiaalministeeriumist selgitati, et töölepingu seaduse kohaselt võib tööandja töölepingu erakorraliselt üles öelda siis, kui töötaja ei ole pikka aega tulnud toime tööülesannete täitmisega terviseseisundi tõttu, mis ei võimalda töösuhet jätkata. "Konkreetset punkti seaduses ei ole muudetud. Töövõime vähenemist terviseseisundi tõttu eeldatakse endiselt, kui töötaja terviseseisund ei võimalda tööülesandeid täita nelja kuu jooksul," lisas ministeeriumi meedianõunik Oskar Lepik.

Kindlasti tekib paljudel küsimus, kas töölt vabastamise korral saab inimene edasi sama haigusraha, mis varem? Jah, õnneks saab. Tsiteerime vastuseks haigekassa kodulehte.

Küsimus:  Töötaja haigestus üks päev enne töölepingu lõppu. Kas tal on õigus saada ajutise töövõimetuse hüvitist?

Vastus: Töösuhte ajal alanud töövõimetuslehe ning järglehed maksab haigekassa välja, olenemata sellest, et vahepeal töösuhe lõpeb. Tööandja kohustus maksta hüvitist alates neljandast päevast antud juhul ei kehti, kuna tööleping lõppes enne tööandja hüvitise maksmise perioodi.

 

Hetkel kuum