Sirje Rank • 18. jaanuar 2016 kell 9:48

Davosi foorum ei saa päevateemadest mööda

Foorumi asutaja ja juht Klaus Schwab tutvustab oma värskelt ilmunud raamatut neljandast tööstusrevolutsioonist, mis on foorumi selle aasta peateema.  Foto: Scanpix/Reuters

Kolmapäeval Šveitsi mägikuurordis Davosis algav maailma võimu- ja ärieliidi iga-aastane kohtumine on plaanitud keskenduma teemale tööstusrevolutsioon 4.0, kuid vältimatuks kõneaineks saab kindlasti ka turbulents maailma finantsturgudel eesotsas Hiinaga.

Hiina pole suutnud oma perutavaid börse taltsutada. Kardetakse, et probleemid maailma suuruselt teises majandusruumis, mille arvele langeb 15% maailma SKPst, kanduvad üle teistele riikidele, kui toorme ja tööstuskaupade import Hiina väheneb. Jüaani nõrgenemine riskib maailmas veelgi suurendada deflatsioonisurvet. Nädalapäevad tagasi hoiatas Davosi foorumi sage külaline miljardär George Soros, et turgudel toimuv hakkab talle juba meenutama 2008. aasta finantskriisi.

Samuti Davosi siirduv Nobeli majanduspreemia laureaat Joseph Stigliz püüab säilitada külma närvi. „Alati on olnud suur vahe selles, mis toimub reaalmajanduses ja mis toimub finantsturgudel,“ ütles ta. „See, mis Hiinas toimub, on igas mõttes aeglustumine. Aga see ei ole katastroofiline aeglustumine,“ vahendas agentuur Bloomberg.

USA Petersoni rahvusvahelise majanduse instituudi president Adam Posen arvab samuti, et Hiina puhul on üle reageeritud. Majanduskasv küll aeglustub, kuid hiinlastel on jätkuvalt säästud, riigil on vähe valuutavõlgu ning pangad pole veel ilmutanud ebastabiilsuse märke. Majanduskasvu prognoositakse Hiinas ka tänavu 6,5%.

Citigroupi peaökonomist Willem Buiter hindab aga tõenäosuse 55%-le, et Hiina lähisaastatel maailmamajanduse uuesti langusesse tirib.

See, et Hiina puhul räägitakse langusest, on Davosi foorumil peaaegu tavatu. Reeglina on Hiinat käsitletud ikka tõusva suurvõimu kontekstis.

Foorum läbi aastate pakkunud võimalusi ka poliitaruteludeks vähem pingelises õhkkonnas. Davosis on oodata kohtumisi Lähis-Ida piirkonna mõjutajate vahel. Saudi Araabia ja Iraan on esindatud välisministrite tasandil, USA saadab asepresident Joe Bideni ja välisminister John Kerry. Võib-olla sünnib mingeid avanguid Süüria umbsõlme lahti harutamiseks.

Kokku on foorumil nagu ikka ligi 2500 osalejat, sealhulgas 40 valitsusjuhti. Pagulaskriisi ümber lahvatanud pingete tõttu jääb aga seekord tulemata Saksamaa kantsler Angela Merkel. Tulemas pole ka Venemaa presidenti Vladimir Putinit ega peaminister Dmitri Medvedevit. Küll aga on kohal Ukraina president Petro Porošenko.

Rootsi osaleb Davosis nagu ikka tugeva äri- ja poliitikute delegatsiooniga. Foorumi agendas on väga palju teemasid, millega me just tegeleme, ütles Rootsi majanduslehele Dagens Industri Ericssoni juht Hans Vestberg, kes plaanib kohale jääda mitmeks päevaks.

Nagu öeldud, foorumi peateema on tööstusrevolutsioon 4.0, mis on Saksamaal nime saanud kontseptsioon. See tähendab arutelusid robotite ja automatiseerimise laiema kasutuselevõtu mõjudest ühiskonnale, majandusele ja töökohtadele.

Osalejate seas on tänavu nagu igal aastal ka muude elualade staarid, sealhulgas teleseriaali „Kaardimaja“ peategelast kehastav Kevin Spacey, muusik Peter Gabriel ning näitleja Leonardo Di Caprio.

Hetkel kuum