Väikestel reisifirmadel läheb raskeks

25. jaanuar 2016, 17:00
Estraveli tegevjuht Anne Samlik.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160125/NEWS/160129821/AR/0/AR-160129821.jpg

Plaanitav seadus võib turult pühkida väiksemad reisifirmad, samas peaks tarbija kindlust juurde saama.

Eestis kehtib seadus, mille järgi peavad reisibüroode pakutavad reisipaketid olema täielikult tagatud. Euroopa Liidu uue direktiivi alusel laienevad sellised nõudmised ka teistele reisiteenust pakkuvatele ettevõtetele, sealhulgas spaa-hotellidele ja teistele majutusasutustele ning isegi sõitjaveoteenust pakkuvatele ettevõtetele. 

Direktiivi tõttu tuleb Eestis muuta turismiseadust ja võlaõigusseadust. Mis täpsemalt ja kui palju muutub, selgub ilmselt aasta teisel poolel, ütles majandusministeeriumi siseturuosakonna peaspetsialist Kati Viimne.

Lisanduvad kohustused, suureneb vastutus

Turismifirmade liidu peasekretär Mariann Lugus ütles, et seaduses saab uue tähenduse pakettreis, milleks hakatakse lugema ka selliseid reisiteenuste kogumeid, mis praegu on üksikud reisiteenused ja regulatsiooni alt väljas. "Uue seadusega lisanduvad ettevõtjate teavituskohustused, suurenevad tagatised ja vastutus," toonitas ta.

Pakettreiside müügil peavad Luguse sõnul korraldajad tarbijate poolt makstud ettemaksud 100% ulatuses tagama ja lisaks hüvitama ise kõik kahjud, mis võivad tekkida juhul, kui reisiteenuse vahetu osutajaga midagi juhtub, näiteks ka siis, kui lennufirma tegevuse ootamatult lõpetab.

Estraveli tegevjuhi Anne Samliku sõnul tuleb pea kõigil reisiettevõtteil tagatisi suurendada. Praegu on reisikorraldajatel need kulud väiksemad, klassikalistel reisibüroodel nagu Estravel suuremad. 

"Ettevõtjad, kes ei pea täiendava vastutuse võtmist õigeks või kellel ei ole majanduslikult võimalik tagatist suurendada, võivad sattuda raskustesse," ütles Samlik. Muudes ettevõtlusvaldkondades tema sõnul nii absoluutseid ja rangeid nõudeid enamjaolt ei kohta.

Ka Wris Reisibüroo juhatuse liige Aili Kägu nentis, et sellise lisatagatise leidmine reisiettevõtetele on suur koormus.

Osta on turvalisem

Positiivse külje pealt nägi Lugus, et reiside ostjad saavad parema kaitse ning reisiteenuste ostmine, sealhulgas veebipoodidest, peaks muutuma selgemaks. "Ettevõtjatel tuleb aga pingutada, et uute nõuetega toime tulla. Lihtne ei saa olema väikeettevõtjatel, kelle rahalised võimalused on kitsamad," märkis ta.

„Tunneme muret, et võib väheneda reisiteenuste pakkumine eksootilisematesse piirkondadesse,“ lisas ta.

Küll teeb turismifirmade liit seadusandjaga tihedat koostööd, et direktiiv saaks rakendatud kõige mõistlikumal moel. Ettevõtjad ise osalesid juba pakettreisidirektiivi mõju uuringus ja on kaasatud nn pakettreiside töötoas oma mõtteid avaldama.

KOMMENTAAR

Praegune direktiiv on ajale jalgu jäänud

Anne Samlik
Estraveli tegevjuht 

Praegune pakettreiside direktiiv kehtib aastast 1990. Keskkond, milles elame, on oluliselt muutunud nii Eestis kui ka mujal Euroopas. Väga palju on muutunud reisiostude keskkonnad. Direktiivi on püütud muuta juba kümmekond aastat, kuid liikmesriikide huvid ja arusaamad on erinevad ning üksmeelele jõudmine võtab aega.

Pakettreiside direktiivi üks uus osa ja eesmärk on tagada kindlamad ostud reisiteenuste veebipoodidest. Näiteks müügi poolelt seatakse sisse standardteabevormide süsteem, mille kaudu hakkavad ettevõtjad jagama ostjatele selget ja ühest reisiinfot. Nii saavad ostjad lihtsamini teavet selle kohta, mis lepingu nad sõlmivad ja kes vastutab. Ettevõtjad peavad tegema täiendusi oma müügisüsteemides ning tööd ümber korraldama.

Turismiseaduse ja võlaõigusseaduse muudatused puudutavad kõiki ettevõtjaid, kes pakuvad müügiks reisiteenuseid. Järjest vähemaks jääb neid ettevõtteid, kes pakuvad vaid üht reisiteenust, nt transporti või majutusteenust. Üha rohkem pakutakse juurde lisateenuseid, mille kaudu kliente juurde leitakse. Seega oleks kasulik kõikidel reisiteenuseid pakkuvatel ettevõtjatel end uute mõistetega kurssi viia ning analüüsida, kas tulenevalt reisiteenuste iseloomust või müügiviisidest tuleb teha muudatusi oma igapäevatöös.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. January 2016, 17:14
    Otsi:

    Ava täpsem otsing