Dividendi TOPi raudvara võtab miljoneid

Reedel ilmub Äripäeva Dividendide TOP.  Foto: Erik Prozes

Reedel ilmuva Äripäeva Dividendide TOPi vanim liige on 78aastane ettevõtja.

Vaata eelmisel aastal ilmunud edetabelit siit

Tänavuses edetabelis on üle 70aastaseid ettevõtjaid kokku 11.

Avalikustame kümme vanimat dividenditulusaajat vanuse järgi.

78aastane Ilja Jasenovets, 227. koht (255 000 eurot)

Ilja Jasenovets teenis dividenditulu ettevõttest Vestertoon, millele kuulub natukene üle veerandi ettevõttest EKLT, mis on maailma juhtiva kullerifirma UPS volitatud esindaja Eestis. Vestertooni juhatuse liikme Marina Nikitina sõnul ei ole dividendid teema, millest ettevõtte tahaks rääkida ning tema arvates ei ole dividendide TOP eetiline. Vestertoon OÜ-l ei ole tema sõnul ka mingit tegevust, seega oleks Nikitina sõnul vale rääkida selle ettevõtte dividendidest.  

75aastane Jakov Leškin, 149. koht (355 370 eurot)

Tegeleb vagunite rentimisega firmas Viskont OÜ. Aastaid tagasi äri veel õitses, kuid on viimastel aastatel kokku kuivanud, sest rendihinnad on olnud langustrendis. 

74aastane Karin Nurmetalu, 53. koht (816 488 eurot)

Logistikakontserni Baltic Maritime Logistics Group üks omanik.

Foto: Andras Kralla

74aastane Alexander Kofkin, 40. koht (1 000 000 eurot) 

Möödunud aastal koos Tallinna linnapea ja Keskerakonna esimehe Edgar Savisaarega korruptsiooniskandaali sattunud hotelli- ja kinnisvaraärimees teenis aasta varem arvestatava summa omanikutulu firmast Meriton Hotels.

Tiit Kõuhkna.  Foto: Andres Haabu

73aastane Tiit Kõuhkna, 193. koht (285 000 eurot)

On koos poja Toomasega Hiiu Kaluri omanik. Investeerinud ka kinnisvaraprojektidesse. Omanikutulu teenis valdusfirmast Trainera.

72aastane Indrek Toome, 50. koht (827 500 eurot)

Teeb äri koos Alvar Ildiga ja neile kuulub Harmaron OÜ, millele omakorda kuulub pool ASist Rävala Parkla. Harmaron oli ka Viru Keskuse üks omanikest, kuid Ild ja Toome otsustasid 2014. aasta kevadel Viru Keskusega seotud osalused kahes ettevõttes maha müüa Viru Keskuse suuromanikule, soomlaste Pontos OY-le. Asjaosalised ei tahtnud toona tehingu hinda avalikustada ja Äripäev pakkus tehingu hinnaks 6–8 miljonit eurot. Nüüd on selgunud, et tegelikult teenis Ildi ja Toome ettevõte sellest müügist 12,3 miljonit eurot kasumit. Tehingu maht oli 15,25 miljonit eurot. Pontos Grupi tegevjuhi Kai Beckeri ütles pärast tehingu avalikuks tulekut Äripäevale, et Viru Centeri 25% omandamine oli asjade loomulik käik, sest neile kuulus sellest juba niikuinii 75%. “Harmaron OÜ omanikud Indrek Toome ja Alvar Ild, kes on olnud meie pikaajalised partnerid Eestis, on nüüd üpriski vanad ja nad soovisid oma osaluse rahaks teha ning me ostsime selle ära. Raske on öelda, kes alustas läbirääkimisi,” rääkis Becker toona.

Foto: Andtas Kralla

72aastane Ants Laos, 102. koht (471 431 eurot) 

Viru Keemia Grupi (VKG) ainus eraisikust aktsionär. Ligi pool tema dividenditulust laekuski 2014. aastal sellest tööstuskontsernist. Ülejäänud summa teenis kunagine Edgar Savisaare valitsuse kaubandusminister perefirmast Sillever OÜ, mis on teinud erinevaid investeeringuid. 

 72aastane Ahto Tammsaar, 119. koht (400 200 eurot) 

1993. aastal asutatud ASi Viru Elektrikaubanduse üks kolmest omanikust. Tegemist on projektijuhtimise ja elektrimaterjalide hulgikaubandusettevõttega, mis esindab tuntud kaubamärke nagu General Electric, GE Lighting, Phoenix Contact, Circutor, ISV, Lux-May, Lovato, Osram, Siteco, Salicru, Norgren. Ettevõtte klientideks on suurettevõtted nagu Eesti Energia Kaevandused, VKG Kaevandused, Raasiku Elekter, Harju Elekter, ABB, Optimera Estonia, Narva Elektrijaamad, Eesti Raudtee, BLRT, Norma jpt. Alates 1996. aastast on ettevõtte koostööpartner Lätis EK Sistemas SIA ja Leedus UAB Elektros Iranga. 2014. aasta suvel müüdi mõlemas ettevõttes osalused kaasaktsionäridele, kuid koostööd jätkati koostöölepinuga, millega moodustati Balti riikides ühine hankevõrgustik.

71aastane Bjarne Krister Lindroos, 188. koht (299 250 eurot)

Temale kuulub ettevõte Universal Consulting Bureau, mis tegeleb logistiliste lahenduste analüüsi ja nõustamisega. Ettevõttel on tütarfirmad Soomes, mis on seotud logistika- ja transiidiäriga.

Foto: Veiko Tõkman

70aastane Alvar Ild, 50. koht (827 500 eurot)

Teeb äri koos Indek Toomega.

70aastane Peeter Kangur, 140. koht (367 074 eurot)

ELKE Grupi osanik, teenis kontsernist ka omanikutulu.

Hetkel kuum