Ave Lepik • 5. veebruar 2016 kell 12:20

Prantsusmaa keelas supermarketitel toidu äraviskamise

Supermarketis Saksa ja Prantsuse lipu värvides laotud aedviljad.   Foto: epa

Prantsuse Senat võttis eile ühehäälselt vastu seaduse, mis keelab supermarketitel ära visata toiduaineid, mille säilivustähtaeg on ümber saanud.

Seadus, mis hakkas kehtima selle vastuvõtmise hetkest, nõuab, et üle 400ruutmeetrise pinnaga kauplused peavad sõlmima lepingu heategevusorganisatsioonidega ning neile toiduaineid kinkima. Vastasel juhul ähvardab kaupluse omanikku trahv suurusjärgus 75 000 eurot või isegi kuni 2aastane vangistus.

Heategevusorganisatsioonid ja toidupangad omakorda aga peavad tagama toidu vastuvõtmise ja selle jagamise sanitaarsetes tingimustes.

Prantsusmaa on maailmas ainus riik, kes on sellise seaduse kehtestanud.

Seaduse vastuvõtmisel sai määravaks Prantsusmaal läbi viidud toidu raiskamise vastane kampaania, milles osalesid nii kodanikud kui ka vaesusega võitlevad organisatsioonid. Nüüd tahavad prantsuse aktivistid järgmise sammuna saavutada selle, et sarnased meetmed oleksid kohustuslikud kogu Euroopa Liidus.

Prantsusmaal visatakse iga aasta ära 7 miljonit tonni kõlblikku toitu, sellest kogusest 11% on n-ö kaupluste panus. Seejuures saavad vähekindlustatud inimestele toiduaineid jagavad organisatsioonid aastas vaid 100 000 tonni toitu, millest 35 000 tonni tuleb supermarketitelt.

Hetkel kuum