Sirje Rank • 12 aprill 2016

IMF: Brexit on reaalne oht

Suurbritannia Iseseisvuspartei juht Nigel Farage  Foto: EPA

Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) hoiatas oma värskes majandusprognoosis, et Suurbritannia võimalikul lahkumisel Euroopa Liidust võivad olla maailmamajandusele rängad tagajärjed.

Juunikuus Suurbritannias toimuvat referendumit nimetas IMF ühe peamise kasvuväljavaateid tumestava riskina.

Brttide otsus EList lahkuda (Brexit) kahjustaks kaubandussuhteid ning looks pika ebakindluse perioodi. Selge eelistuseta arvamusküsitlused on juba nõrgestanud Briti naela. Suurbritannia keskpanga juht Mark Carney hoiatas, et Brexit on suurim Suurbritanniast endast lähtuv oht riigi finantssüsteemi stabiilsusele, vahendas Bloomberg.

„Läbirääkimised selle üle, mis saab lahkumise järel, võivad venida pikale, mis tähendab pikka määramatuse perioodi, mis varjutaks usaldust ja investeeringuid, suurendades samal ajal finantsturgude heitlikkust,“ märkis IMF. Lahkumine lõikaks läbi ja vähendaks vastastikust kaubandust ja raha liikumist.

IMF kärpis Suurbritannia selle aasta majanduskasvu prognoosi 2,2 protsendilt 1,9%-le.

Suurbritannia EList lahkumise pooldajad kommenteerisid, et IMF on varemgi oma prognoosides eksinud ning et Suurbritannia majanduse jaoks on palju suurem risk jääda läbikukkumise äärel euroalaga seotuks.

Suurbritannia rahandusminister George Osborne ütles, et IMFi hinnang on selgeim sõltumatu hoiatus negatiivsetest tagajärgedest, mis Suurbritanniat EList lahkumise korral ees ootaksid.

Hetkel kuum