• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tarkvara loeb langil koormad kokku

  Lankide arvepidamine lank.ee leheküljelFoto: Kuvatõmmis

  Keskühistu Eramets sõlmis lepingu tarkvarafirmaga Deskis OÜ langihaldus-tarkvara lank.ee kasutuselevõtuks, tarkvaras on võimalik ka ühistul liitunud erametsaomanikele töödest operatiivne ülevaade anda, saab teada 13. aprilli Metsanduse kuukirjast.

  Arendaja: Deskis Langihaldus

  Saab kasutada iga seadmega, millel on internetiühendus.

  Annab pideva ülevaate metsamaterjali kogusest langil ja metsa servas ning puidu koguste liikumisest – lõigatud, kokku veetud ja ära veetud kogused.

  Võimaldab sisestada ja vaadata lõigatud, kokku veetud ja ära veetud puidukoguseid, samuti harvesteri ja kokkuvedaja töötunde.

  Saab määrata lankidele erinevad staatused – ootel, töös, peatatud, lõpetatud, oks langil, arhiveeritud. Samuti valida lankidele partnerid, kes saavad valitud langile koguseid lisada.

  Elektroonilised veoselehed saab autojuht teha automaatselt täidetud andmetega. Igale sortimendile saab määrata sihtkoha, kuhu antud sortiment vedada.

  Võimalik teha aruandeid metsamaterjali koguste kohta, need salvestada ning Excelis avada.Kasutajaid saab teha piiramatul arvul ning anda neile erinevaid rolle.

  Ühildub metsahaldustarkvaraga. Deskis Metsahaldus tarkvara kasutajad saavad automaatselt teenusesse lanke lisada ja neid hiljem lõpetada. Metsahalduse tarkvaras saab teha langi aruande, kus on näha planeeritud, lõigatud, kokku veetud ja lõpplao kogused.

  Saab siduda elektroonilise veoselehe lahendusega ELVIS.

  Eestis väljatöötatud ja arendatud veebipõhine tarkvara annab pideva ülevaate metsamaterjali kogusest langil ja metsa servas.
  Tarkvara annab kasutajatele jooksvalt infot lõigatud, kokku veetud ja ära veetud puidu kogustest, lisaks on autojuhtidel võimalik teha automaatselt täidetud andmetega elektrooniline veoseleht.
  Keskühistu Eramets tegevjuhi Priit Jõeääre sõnul on lank.ee tarkvara kasutuselevõtt loomulik käik.Keskühistusse Eramets kuulub 11 metsaühistut üle Eesti, kõigis neis toimuvad pidevalt metsatööd. “Langihalduse tarkvara annab hea koondülevaate kõigest sellest, mis toimub liikmesühistutes raietööde ajal – palju on lõigatud puitu, kus see asub ning palju on juba lõpptarbijatele veetud. Väga vajalik on ka võimalus kasutada langihaldustarkvara sisendina elektroonilise veoselehe koostamiseks, selle kasutamine on praegu saamas juba standardiks,” ütles Jõeäär.
  Jõeäär lisas, et valik Deskise tarkvara kasuks tehti peale põhjalikku eeltööd, tutvudes eelnevalt kõikide sarnaste olemasolevate toodetega . “Selgus, et lank.ee tarkvara vastas kõige enam meie vajadustele, tarkvara on katseliselt kasutanud juba mõnda aega Läänemaa Metsaühistu, otsustamisel tuginesime ka nende kogemustele. Peale koolituste läbimist ning testperioodi võtavad tarkvara kasutusele ka meie ülejäänud liikmed,” ütles ta.
  Kasutamine ei ole keeruline
  Lank.ee tarkvara on praegu kasutusel pooltes Keskühistu Eramets metsaühistutes, teiste seas Valgamaa Metsaühistus. Ühistu esindaja Atso Adson sõnas, et esimene reaalne koorem, mille liikumine korraldati lank.ee tarkvara alusel, läks teele 18. märtsil.
  Adsoni hinnangul on esimesed kogemused positiivsed. “Info liigub auto liikuma hakkamise ja kohalejõudmise korral otse e-postile ja on mugav hallata. Tarkvara kasutamine ei ole keeruline, vaja on kaasa mõelda ja jälgida vajalike väljade täitmist. Kindlasti tuleb juurde õppida siis, kui kasutusele võtta üldine metsahaldusprogramm, mis haakub lank.ee-ga. Aga kui see protsess on ka läbi tehtud, siis hõlbustub tunduvalt kogu ühistu liikmete metsade haldamine ja aruannete esitamine,” rääkis Adson.
  Valgamaa kogemuse põhjal on tarkvaralised teenused praegu piisavad, kuid tulevikus on arendused vajalikud. “Oluline on siduda veoselehega ka leping ja metsateatis ning puidu liikumine saeveskile. Sel juhul liiguksid puidu päritoludokumendid kohe automaatselt saeveskisse ja kogu protsess muutuks kiiremaks,” rääkis Adson.
  Ta lisas, et tarkvara kasutamisel on väga oluline õppida, katsetada ja aru saada, mis liigutused mida muudavad.
  Areneb kasutajate abiga
  Deskis OÜ esindaja Peep Teppo lisas, et kõik Deskise tarkvarad, ka lank.ee teenus on pidevas arengus ning täiendusi tehakse vastavalt kasutajate tagasisidele.
  “Kindlasti suurendatakse lank.ee seotust teiste olemasolevate tarkvaradega, et veelgi enam parandada selle kasutumugavust ja efektiivsust,” rääkis Teppo. Tema sõnul on tarkvara esmane eesmärk metsamaterjali koguste info üle reaalajas arvestuse pidamine ja võimalus teha e-veoselehti vaid paari nupuvajutusega.
  Arendaja hinnangul on eriti oluline aga see, et lihtsast andmete salvestamisest on astutud samm edasi. “Suurt rõhku on pandud ka andmete edasistele analüüsivõimalustele. Selle tagab väga mitmekülgne aruannete tegemise võimalus – info sortimentide kogustest, töötajate töötundidest, veoselehtedest, sihtkohtadest ja muust. Võimalus andmeid eksportida Exceli formaati aitab andmete kasutusvõimalusi veelgi suurendada,” rääkis Teppo.
  Tema hinnangul on lank.ee teenus loodud sellisena, et see oleks sobiv nii suurtele kui ka väikestele metsafirmadele, nii metsaühistutele kui ka erametsaomanikele.
  “Erametsaomanik saab täpselt samuti süsteemi märkida või lasta harvesteri ja forvarderi juhtidel internetti ühendatud seadme abil märkida, mitu koormat lõigati, pole vahet, kas oled suur või väike metsategija,” kinnitas Teppo. Lahendus on loodud selleks, et paremini puidu logistikat hallata.
  Aprilli metsanduse kuukirjast saab lugeda veel männikärsakast, metsaautodest ja prügist. Tellijad saavad väljaannet lugeda siit.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Erkki Kubber: kas järgmised ükssarvikud võiksid olla miljardilise väärtuse asemel hoopis miljardi inimese aitajad?
Mis oleks, kui hakkaks ükssarvikuks nimetama hoopis ettevõtet, mis suudab positiivselt mõjutada miljardit inimest või hoopis istutada miljard puud, küsib Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustiku juhatuse liige Erkki Kubber.
Mis oleks, kui hakkaks ükssarvikuks nimetama hoopis ettevõtet, mis suudab positiivselt mõjutada miljardit inimest või hoopis istutada miljard puud, küsib Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustiku juhatuse liige Erkki Kubber.
Enefit Green veab ka täna Tallinna börsi rohelisse
Kui neljapäeval kauplemist alustanud taastuvenergia ettevõte Enefit Green tegi börsi avapäeval kohe suure hinnahüppe, sulgudes 3,49 euro peal, siis ka täna on ettevõtte aktsia suutnud päeva alustada positiivselt.
Kui neljapäeval kauplemist alustanud taastuvenergia ettevõte Enefit Green tegi börsi avapäeval kohe suure hinnahüppe, sulgudes 3,49 euro peal, siis ka täna on ettevõtte aktsia suutnud päeva alustada positiivselt.
Eesti sadamate kaubamaht kasvas üheksa kuuga jõuliselt
Statistikaameti andmetel suurenes Eesti sadamate kaubamaht selle aasta üheksa kuu jooksul võrreldes eelmise sama perioodiga 9%.
Statistikaameti andmetel suurenes Eesti sadamate kaubamaht selle aasta üheksa kuu jooksul võrreldes eelmise sama perioodiga 9%.
Valitsus: maski ei saa enam asendada salli ega kraega
Valitsus kiitis heaks kaks korraldust, millega sätestatakse teisipäevased põhimõttelised otsused koroonaviiruse leviku tõkestamise kohta.
Valitsus kiitis heaks kaks korraldust, millega sätestatakse teisipäevased põhimõttelised otsused koroonaviiruse leviku tõkestamise kohta.