Mait Kraun • 17. mai 2016 kell 18:15

Fedi ametnik: intresse võiks see aasta tõsta 2-3 korda

Föderaalreserv  Foto: EPA

San Francisco Föderaalreservi president John Williams ütles, et keskpangal on jätkuvalt „mõtekas“ tõsta intressimäärasid kaks või kolm korda, vahendab FoxBusiness.

„Majandusandmed on sellised, et intresse võiks järgmise paari kohtumise ajal tõsta küll. Intresse ei pea tõstma ainult juulis, aga ka edaspidi,“ ütles Williams teisipäeval ajakirjanikele antud intervjuus.

Praegu on baasintressimäärad 0,25-0,5 protsendi vahemikus. Viimati tõesteti intresse detsembris ja seda esimest korda 9 aasta jooksul.

Kui keskpank hoiab intresse stabiilsel tasemel kuni inflatsioon jõuab 2 protsendi eesmärgini, siis peab intresse hakkama kiiresti tõstma. See tekitab aga lisaprobleeme, nentis Williams, kes Föderaalreservi kohtumistel rahapoliitika otsuste üle hääletada ei saa.

Futuuriturgu vaadates on tõenäosus, et Föderaalreserv juunis intresse tõstab, vaid 11 protsenti, selgub CME Groupi andmetest. Tõenäosus, et keskpank intressimäära detsembriks 1 protsendini viib, on vaid 25 protsenti.

Williams ütles, et ta on USA majanduse osas optimistlik ning negatiivsed stsenaariumid on varade hindadesse juba sisse arvestatud. Ta lisas, et riskid peituvad hoopis maailmamajanduses, mis võib USA inflatsiooni alla tirida.

Hetkel kuum