Mait Kraun • 27. mai 2016
Jaga lugu:

Põhja-Korea varastas maailma pankadest sadu miljoneid?

Dollarid.  Foto: Bloomberg

Häkkerid on viimasel ajal aktiivselt globaalset finantssüsteemi ründama hakanud. Neljandana murti sisse Filipiinidel asuvasse kommertspanka.

Nüüd on selge, et globaalne pangandusüsteem on sattunud pideva rünnaku alla, mida viib läbi konkreetne häkkerite rühmitus. Nad on tuntuks saanud „Lazarus“ nime all. Rühmitust on seostatud Põhja-Koreaga, selgub küberturvalisuse firma Symantec raportist.

Vähemalt neljal korral on häkkerid jõudnud pangandussüsteemis ohtlikult kaugele. Nad on saanud ligipääsu SWIFTile – see on rahvusvaheline kommunikatsioonivõrk, mille abil pangad ülekandeid teevad.

Veebruari alguses said häkkerid ligipääsu Bangladeshi Keskpangale ning varastasid sealt 101 miljonit dollarit. Lisaks sellele on rünnatud kommertspanku nii Ecuadoris kui ka Vietnamis.

Neljapäeval avaldas Symantec andmed, mille kohaselt said häkkerid oktoobris ligipääsu ka Filipiinidel asuvasse panka. Symantec panga nime ei öelnud.

Häkkerid nakatasid pangatöötajate arvutid. Pole veel selge, kas raha varastati või mitte. Symanteci eksperdid on lähemalt uurinud viirust, mida kasutati Filipiinidel asuvasse panka sissetungimisel. Selgus, et viirus sisaldas endas konkreetset koodi, mida oli kasutatud ka Bangladeshi Keskpanga ründamisel.

Ei ole veel konkreetselt teada, kust häkkerite rühmitus pärit on. Sellegi poolest on vihjed olemas. Alates 2009. aastast on „Lazarus“ rünnanud nii USAs kui ka Lõuna-Koreas finants- ja meediasaite. Näiteks 2014. aastal ründas „Lazarus“ Sony Pictures arvuteid, varastas sealt andmeid ning hävitades Hollywoodis arvuteid. USA valitsus süüdistas rünnakutes Põhja-Korea valitsust.

Jaga lugu:
Hetkel kuum