Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Riiki lüpsnud nupumehed kukuvad järjest vangi

    Eelmisel kolmapäeval Pärnu maakohtus ootasid kohtunik ja prokurör skeemipunuja Erik Valtmäe kaitsjat, kuid kohale ilmus vaid kaasosalise Greete Reinsoni esindaja.Foto: Andres Haabu

    Viimase poole aasta jooksul on trellide taha mõistetud trobikond pettureid, kes lüpsid nupukate skeemidega riigiasutustelt välja sadu tuhandeid eurosid.

    Kui varem olid ringkonnaprokuröri Andrei Voronini kinnitusel petuskeemide keskmes fiktiivsed autod ja bussid, siis nüüd jõuavad riburada kohtusse juhtumid, kus skeemimeistrid on tüssanud riiki sotsiaalhüvitisi välja pettes, kasutades selleks võltsitud deklaratsioone.
    Saatuslikuks saab petturitele tavaliselt ahnus – hakatakse haukama liiga suurt tükki, kirjutades endale näiteks fiktiivseid 8000euroseid palku, mille alusel sotsiaalhüvitisi nõuda. Mitmest tüngaskeemist jookseb läbi ka Eesti ühe suurema erasektori võlglase, tankistina kuulsust kogunud Erik Valtmäe nimi.
    Airi Lepassar maksuameti kontrolliosakonnast ütleb, et selliseid praegu kohtu ette jõudnud pettusi tehti kõige rohkem aastatel 2012–2013. Sellest ajast peale on ametkondade regulaarne infovahetus järjest paranenud ning pettuste maht kahanenud.
    Lepassar märkis, et eelmisel aastal õnnestus ära hoida ligi 160 000 euro jagu alusetuid hüvitiste väljamakseid. Lisaks said haigekassa ja sotsiaalkindlustusamet asuda tagasi nõudma ligi 60 000 euro eest välja petetud hüvitisi.
    Vanglakaristus
    Eelmisel nädalal mõistis Pärnu maakohus kolmeks aastaks vangi skeemipunuja Erik Valtmäe (41), kes esitas maksuametile 2012. aasta deklaratsioonides valeandmeid Greete Reinsoni (23) töötamise ja tema eest makstud sotsiaalmaksu kohta ettevõttes, mille alusel määras ja maksis sotsiaalkindlustusamet naisele hüvitisi. Rein­son omakorda esitas süüdistuse kohaselt ka oma tuludeklaratsioonis valeandmed saadud töötasu kohta. Kokku tekitasid nad riigile valeandmete alusel väljamakstud rasedus-, sünnitus- ja vanemahüvitisega üle 33 500 euro kahju. 
    Sama skeemi kasutas süüdistuse järgi Valtmäe ka Mati Avloi (53) ja Alar Tiriga (39), kes said ebaausalt töövõimetushüvitisi. Reinson pääses vangiminekust tänu kolmele väiksele lapsele. 
    Valtmäe teatas teda Pärnu kohtus esindanud advokaadi Vahur Krinali vahendusel, et ei soovi midagi kommenteerida. Vastuseta jäid ka Äripäeva kirjalikult saadetud küsimused. Krinal märkis vaid, et Valtmäe eitab täielikult oma süüd hüvitiste väljapetmisel ning kaebab kohtuotsuse edasi. 
    Oma elukohaks Viljandi märkinud Valtmäe nimel on kümneid võlgades ettevõtteid, millest suur osa on kolinud Valtmäe kätte jõudes aadressile Suur-Sõjamäe 33 Tallinnas, kus asub ühe tööstushoovi söökla. Ettevõtted, mille juhatusse Valtmäe siseneb, saavad enamasti omale uue meiliaadressi, kus nimeks kummi.pea või omamees. 
    Märtsi lõpus paigutas Inforegister Valtmäe teisele kohale Eesti suurimate erasektori võlglaste edetabelis, põhjuseks paar nädalat varem tema nimele tulnud kõrvuni võlgades ettevõte Solotek Trans, endine Esse Transport. Internet kubiseb hoiatustest temaga tegemist teha.
    Varem on Valtmäe ajakirjanduse tähelepanu pälvinud ühelt Nõmme pensionärilt 300 euro röövimisega: vanaproua tellis uue katuse, kuid katusefirma muutis üleöö nime BCC Meediaguruks, mida kontrollib mullu veebruarist Valtmäe. Saamata jäänud katuse eest ette makstud raha nõuab proua Valtmäelt kohtu kaudu senini tagasi.
    Mestis korruptandist tippjuhiga?
    Väidetavalt oli Valtmäe ideegeneraator veel teiseski sarnases pettuses. Mai alguses mõistis Harju maakohus kunagisele ARKi Maardu osakonna juhile, korruptandi ja maksukurjategijana varemgi kuulsust kogunud Riho Kartaule haigekassalt haigushüvitiste väljapetmise eest liitkaristusena koos varasemate altkäemaksu võtmistega kuus aastat seitse kuud ja kuusteist päeva reaalset vangistust. Lisaks sai ta ettevõtluskeelu. 
    Kartau lubas vangi saatva otsuse edasi kaevata. Selleks on neljandat korda kohtupingis istunud mehel aega 14. juunini. Kohtuistungil osales tunnistajana ka Valtmäe, kuna Kartau väiteil sai ta idee haigekassa tüssamiseks just nimelt temalt. Valtmäe ­eitas igasugust seotust selle pettusega, kuid ometi esitati osa võltsitud deklaratsioone MTÜ Prillimäe Seltsi alt, mille juhatusse sisenes Kartau lahkumise järel just Valtmäe.
    Kunagi ARKi Maardu osakonna juhina korruptsioonis süüdi mõistetud Riho Kartau väljumas selles aasta aprillis kohtumajast, kus ta jäi süüdi haigushüvitiste väljapetmises.Foto: Andras Kralla
    Põhja ringkonnaprokuratuuri süüdistuse järgi petsid Kartau ja tema elukaaslane Marge Punt mitme aasta jooksul Eesti haigekassalt välja kokku 40 000 eurot. Varemgi koos Kartauga maksupettuses osalenud kolme lapse ema Punt pääses selles kohtuasjas aga kriminaalsüüdistusest, sest prokuröri hinnangul oli tema tulu kuritegudes väike ja Kartau kasutas teda kohati ära.
    Ahnus maksis kätte
    Prokurör Voronin märkis kohtus Kartaule süüdistust ette lugedes, et ta viibis mitme aasta jooksul pretsedenditult palju haiguslehel ning osa poja hooldamiseks saadud haiguslehti oli välja kirjutatud põhjendamatult, kirjutas Äripäev Kartau kohtuprotsessi algul.
    Võib-olla polekski maksuamet ning haigekassa skeemile jälile saanud, kui Kartau poleks liiga ahneks läinud. Lõpuks deklareeris ta juba 8000eurost kuupalka, mis tekitaski huvi asja kontrollima hakata.
    Enamik tulu- ja sotsiaalmaksudeklaratsioone esitanud MTÜdest olid süüdistuse järgi sisuliselt tühjad kehad, kus majandustegevus puudus, ülejäänute majandustegevus oli minimaalne. Seega olid ka nende esitatud deklaratsioonid võltsitud.
    “Tore riik on meil. Mina deklareerisin maksud ära ja see on ametnike möödapanek,” kommenteeris Kartau esimesel kohtuistungil. Fiktiivse palganumbri kohta märkis ta, et maksis palka sularahas ja see pole ju keelatud.
    Riiulifirmadega toetusi kogu Ida-Virumaalt
    Märtsi alguses mõistis Viru maakohus kokkuleppemenetluses süüdi Vene kodaniku Aleksandr Komarovi, kes pettis oma riiulifirmade kaudu sotsiaalkindlustusametilt, haigekassalt ja töötukassalt välja sarnaseid toetusi ja hüvitisi, tekitades riigile kahju ligi 85 000 euro eest. Tänu kurjategijaga kokkuleppele jõudmisele määrati talle karistuseks tingimisi poolteist aastat vangistust.
    Komarov deklareeris 2011. ja 2012. aastal iseendale näilist töötasu, kuupalgaga umbes 3000 eurot, saades töötukassalt fiktiivsete palgatõendite alusel palgatoetust ning haigekassalt ka ajutist töövõimetushüvitist. Hiljem märkis ta oma töötasuks juba üle 4000 euro kuus.
    Lisaks esitas ta sotsiaalkindlustusameti Kohtla-Järve büroole võltsitud sünnituslehe, mille alusel maksis amet tema firmale väidetava raamatupidamisteenuse osutajale viis kuud välja vanemahüvitist.
    Jõhvis esitas ta töötukassa büroole samuti võltsitud dokumente ning töötukassa maksis talle pool aastat nende alusel töötuskindlustushüvitist. Komarov kasutas skeeme korduvalt ning jälgede segamiseks esitas võltsitud deklaratsioone ka näiteks sotsiaalkindlustusameti Narva teenindusele.
    Komarov võttis näiliselt tööle ka töötuid, kelle eest töötukassa maksis samuti palgatoetust. Kokku pettis ta välja haigekassalt 24 500 eurot, töötukassalt 10 600 eurot ja sotsiaalkindlustusametilt 46 200 eurot.
    Fiktiivsete töötute palkamise meistriklass
    Sarnast fiktiivsete töötute palkamise skeemi kasutas jaanuaris Narva kohtumajas süüdi mõistetud Vladimir Väkrami juhitud petturite jõuk. Ka see seltskond tunnistas kohtus oma tegusid ja vangi läks vaid jõugu aju ja ninamees Väkram (vt skeem loo lõpus). Kirev kurjategijate jõuk esines 2010. aasta suvest näilise heatahtlikkusega, võttes enda tiiva alla endisi töötuid – seda fiktiivselt, sest tegelikult kedagi ei palgatud. Lisaks taotleti kindlustusfirmadelt olematute päikesereiside ärajäämise eest hüvitisi. Nende kuritegeliku maailma edulood päädisid korraliku rahapesuga.

    Kõlavate nimedega ühingud petuskeemides

    Nii Riho Kartau ja Erik Valtmäe kui ka Vladimir Väkramiga seotud MTÜd, OÜd ja UÜd, mis esitasid riigile valeandmeid:

    MTÜ Tantsukultuuri juurutamise ja näitlemisoskuse arendamise lasteteater Kuldne Ekspress

    MTÜ Prillimäe Selts

    MTÜ Koostöö ja Ühistegevus

    MTÜ Eesti Veondusliit

    MTÜ Eesti Integratsiooni Assotsiatsioon

    MTÜ Eesti Ühtse Arengu Selts

    Laenliising EST UÜ

    Hanzaliisi Plast UÜ

    Joka Grupp OÜ

    Mars-Studio OÜ

    Väkram kasutas rahapesuks oma isa pangakontot. Petuskeemi mässitud firmade juhatustesse määras ta samuti oma ema ja isa. Samas skeemis kaasa löönud Alla Tihhomirova (52) ja Irina Jakovleva (25) on ema-tütar. Kogu pettuse sularaha voolas Väkrami taskusse erinevatelt pangakontodelt Narvas Tiimani tänaval asuva sularahaautomaadi kaudu.
    Väkrami kontrollitud usaldusühingud ja osaühingud võtsid näiliselt tööle endisi töötuid ning töötukassa kohustus selle eest tasuma ise poole endise töötu palgast. Sellega pettis ta ühtlasi ka Euroopa Sotsiaalfondi, kes töötukassa välja makstavat toetust kaasrahastab.
    Väkram ei öelnud pettuste tarvis ära ka oma tuttava ID-kaardi kasutamisest. Erinevate tuttavate ja firmade arvetele sokutas ta varjule 16 370 eurot.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Saunumi käive kasvas, kahjum kahanes
Saunum Group lõpetas mulluse majandusaasta suurema käibe ja väiksema kahjumiga kui varem.
Saunum Group lõpetas mulluse majandusaasta suurema käibe ja väiksema kahjumiga kui varem.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: viie milli eest vaba aega, palun! “Ükskõik kui pees vahepeal asjad on, kõik läheb mööda.“
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tartus baaripidamise lõpetanud firma jäi töötajatele võlgu
Tartu Supilinnas Mülä baari varem vedanud firma läks pankrotimenetlusse, mis võiks ettevõtte ühe omaniku sõnul tuua lahenduse ka maksmata jäänud palkadele.
Tartu Supilinnas Mülä baari varem vedanud firma läks pankrotimenetlusse, mis võiks ettevõtte ühe omaniku sõnul tuua lahenduse ka maksmata jäänud palkadele.