Äripäev • 15. juuni 2016
Jaga lugu:

Moody’s: Põhjala elektriturg räsib Eesti Energia kasumit

Moody's näeb Põhjala elektriturul Eesti Energiale riske  Foto: epa

Balti energiaturgude hinnaerinevus Põhjala elektrituruga toob riske nii Eesti Energiale kui ka lätlaste Latvenergole, teatas Moody’s Investors Service.

„Umbes 90% Eesti Energia toodangust valmistatakse põlevkivist. Lisaks sellele, et tegemist on väga kalli tootmisega, peab ettevõte ostma märkimisväärse koguse CO2 kulunorme turult,“ kirjutas reitinguagentuur raportis.

Riskifaktoritena nimetatakse seda, et elektrituru suuremal integreerumisel Põhjalaga muutuvad elektrihinnad Baltikumis odavamaks ning see vähendab Eesti Energia ja Latvenergo kasumimarginaali.

Moody’s tõi enda raportis välja, et enne EstLink2 avanemist 2014. aastal, oli Eestis aastatel 2012-2013 elektrihind keskmiselt 2,3 EUR/MWh kõrgem kui Soomes. Pärast EstLink2 kaabli avanemist Eestis elektrihinnad langesid ning keskmiselt on elektrihind olnud Soomega võrreldes 1,5 EUR/MWh kohta kõrgem.

Vaatamata Eesti Energia domineerivale positsioonile Eesti turul on see Moody’se hinnangul Euroopa mõistes siiski väikefirma, millele avaldab suurt mõju energiahindade kõikumine maailmaturul.

Reitinguagentuur kinnitas Eesti Energia pikaajalise reitingu tasemele Baa3, koos stabiilse väljavaatega. Latvenergo pikaajaline reiting kinnitati tasemel Baa2, reitingu väljavaade on samuti stabiilne. Arvestades Moody’se hindamiskriteeriume, pole kumbki reiting eriti kõrge. Eesti Energia oma on 1 aste ning Latvenergo oma 2 astet üle spekulatiivse ehk rämpsreitingu.

Moody’se teatel on mõlema ettevõtte eelis suur riigiosalus.

Vaata seoseid nende isikute ja firmadega:
Jaga lugu:
Hetkel kuum