Sirje Rank • 17. juuni 2016 kell 11:45

Gazprom kaitseb Nord Stream 2 projekti

Alexei Milleri juhitav Gazprom viitab Euroopa kasvavale gaasinõudlusele, prognoosib tänavu Euroopa turule ekspordi rekordit ning liigub Nord Stream 2 projektiga edasi.  Foto: EPA

Gazpromi juht Alexei Miller kaitses sel nädalal Peterburi ärifoorumil Nord Stream 2 torujuhtme rajamist Läänemere alla kui kõige otsemat ja optimaalsemat gaasitranspordi teed Venemaalt Euroopasse.

Ukrainale tähendaks see Venemaa gaasitransiidi kahanemist kordades, mis omakorda jätab riigieelarve ilma olulisest tuluallikast. Ukraina gaasifirma juht ärgitab USAd ja Euroopa Liitu sanktsioone karmistama, et projekt peatada.

Gazprom viitab aga Euroopa kasvavale gaasinõudlusele, prognoosib tänavu Euroopa turule ekspordi rekordit ning liigub Nord Stream 2 projektiga edasi.

Euroopa Komisjon ei ole veel oma hinnangut andnud, kas projekt on kooskõlas Euroopa Liidu energiaturu seadustega. Euroopa Komisjoni kliima- ja energiavolinik on korduvalt viidanud, et projekt on vastuolus eesmärgiga vähendada sõltuvust ühest tarnijast ning varustuskanaleid mitmekesistada. Mitu Kesk- ja Ida-Euroopa riiki näeb gaasiprojektis Venemaa uut poliitilist hooba. Venemaa ja Saksamaa rõhutavad aga, et tegemist on puhtalt kommertsprojektiga.

„Meie energialiit aitab tagada varustuskindluse ja jõukohase hinnaga energia. Kehtivad selged reeglid, mis tagavad avatud turu ja konkurentsivõimelisema majanduse,“ ütles sel aastal Peterburi ärifoorumil osalenud Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker foorumil tehtud ettekandes. „Me peame olema kindlad, et kõigil Kesk- ja Ida-Euroopa riikidel on ilma diskrimineerimiseta juurdepääs energiavarudele. Eelistan tungivalt torujuhtmeid, mis pigem ühendavad, kui riikide vahele kiilu ajavad.“

Gazpromi juht Alexei Miller tõi Peterburi foorumil oma esitluses välja, kui palju lühem oleks gaasitranspordi tee Nord Stream 2 torujuhtme kaudu võrreldes Ukraina kaudu kulgeva marsruudiga. Seda enam, et ka Venemaa gaasitootmine on nihkunud rohkem põhja poole, kust kasvava nõudlusega Põhja-Euroopat on hõlpsam varustada. Põhja-Euroopa oma gaasitoodang väheneb järjest. Ka tariif on sel marsruudil palju madalam.

Gazprom rehkendab, et 25 aasta jooksul annaks see torujuhe firmale kokku hoida 45 miljardit dollarit.

Lisaks tõi Miller välja, et võrreldes gaasi transpordiga läbi Ukraina vähendaks Euroopa gaasiga varustamine Nord Stream 2 kaudu CO2 emissiooni 8,9 miljoni tonni võrra, vahendas Financial Times.

Kui Nord Stream 2, mille võimsus on 55 miljardit kuupmeetrit, 2019. aastal valmis saab, väheneb transiit Ukraina kaudu. Miller visandas, et see võiks jääda 10–15 miljardi kuupmeetrile aastas. Mullu transporditi läbi Ukraina 67 miljardit kuupmeetrit gaasi. Aastas teenib Ukraina transiidilt ca 1,9 miljardit dollarit.

Äsja ütles Ukraina riikliku naftafirma Naftogaz juht Andrei Kobolev USAs agentuurile Bloomberg antud intervjuus, et USA ja Euroopa Liit peaksid sanktsioone Venemaa vastu karmistama, et Nord Stream 2 gaaritoru projektile kriips peale tõmmata. Torujuhe tähendaks tema sõnul ohtu energiajulgeolekule ning võib tarbijatele tuua kõrgemad hinnad. Samuti vajab uurimist, kas see ei ole vastuolus ELi energiaturu reeglitega.

„Leiame, et Nord Stream 2 vastu tuleks rakendada finantssanktsioone, et nad ei saaks rahvusvahelistelt pankadelt rahastust,“ ütles Kobolev. „Saksamaa kaudu kulgev juhe sulgeb teised kanalid.“

Gazprom prognoosib tänavu gaasi ekspordi kasvu Euroopa turule. Prognoosi järgi kasvab see enam kui 165 miljardile kuupmeetrile ja jääb 160 miljardi kuupmeetri tasemest kõrgemale ka vee vähemalt järgneval kolmel aastal.

Hetkel kuum