Äripäev • 5. juuli 2016 kell 7:53

Turismiäri esitab uusi väljakutseid

Eestis ööbivate turistide arv suurenes.  Foto: PantherMedia/Scanpix

Võrreldes 20 aasta taguse ajaga leiab täna Eestisse tee üle viie korra rohkem turiste, kes täidavad siinseid majutusasutusi. Samas on Eesti turisminduse suurim mure hooajalisus, märgib statistikaameti peaanalüütik Märt Leesment.

Eesti turismi- ja majutussektoris valitseb keeruline, kuid samas huvitav aeg: turuosalisi hoiavad pinges nii majutusasutuste planeeritav käibemaksutõus, majutusteenuse vahendamise portaalide (nt airbnb.com ja booking.com) kasvav populaarsus, uute tegutsejate tulek (nt Hiltoni hotell Tallinnas), sekeldused kodumaiste lennufirmade ümber (Estonian Air/Nordic Aviation Group ja Avies) kui ka lihtsalt tihe konkurents koduturul ning ka naaberriikidega, vaatleb statistikaameti blogis turisminduse 20 aasta muutusi ameti peaanalüütik Märt Leesment.

Statistikaameti andmetel on aastatel 1996–2015 majutusasutustes ööbinud turistide arv uuritava 20 aasta jooksul pidevalt kasvanud (kui jätta arvestamata majanduskriisi tõttu kogetud lühiajaline langus 2009. aastal). Kui 1996. aastal registreeriti 587 900 majutatut, siis 2015. aastaks tõusis see 3,1 miljonini, mis on rohkem kui viiekordne kasv.

Võrreldes Eurostati andmeid 2015. aastal majutatute arvu kohta kuude kaupa Euroopa riikides, tuleb välja, et hooajalisust esineb ka teistes riikides ning mitmeski märksa olulisemalt kui Eestis. Iseäranis märkimisväärsed kontrastid on Horvaatias, kus augustis on majutatute arv enam kui kolm korda suurem kui aasta kuu keskmine ning jaanuaris enam kui kaheksa korda väiksem. Horvaatia jaanuari näitaja on omakorda üle 27 korra väiksem kui augusti oma. Niivõrd drastilise erinevuse puhul pole tegemist ühe aasta anomaaliaga, vaid suur erinevus leidis aset ka varasematel aastatel. Eesti asukoht antud võrdluses asub riikide keskel – juuli näitaja on jaanuari näitajast ligi kolm korda kõrgem.

Loe lähemalt ja uuri tabeleid statistikaameti blogist.

Hetkel kuum