Sirje Rank • 30. september 2016 kell 10:26

Ungari hääletab pagulaskvootide üle

Hääletage vastu, soovitavad Ungari valitsuse reklaamiplakatid  Foto: Scanpix/Reuters

Pühapäeval toimub Ungaris referendum, kus inimestelt küsitakse, kas nad on nõus, et Euroopa Komisjon otsustab ilma Ungari parlamendi heakskiiduta, kui palju tuleb riigil kohustuslikus korras vastu võtta pagulasi, kes pole Ungari kodanikud.

Arvamusküsitlused näitavad, et enamik ungarlastest on nii nagu ka peaminister Viktor Orban kohustuslike pagulaskvootide vastu. Peamine n-ö riskikoht on seotud referendumil osalemise aktiivsusega. Vähemalt 50% valimisõiguslikest inimestest peab oma arvamust avaldama, et referendum siduv oleks.

Referendumi tulemus tugevdab tõenäoliselt Orbani positsiooni nii kodus kui ka Euroopa Liidu asjade arutamises, kirjutas agentuur Bloomberg. Orban on olnud Saksamaa kantsleri Angela Merkeli avatud uste poliitika kõige häälekam vastane ELi riigi- ja valitsusjuhtide seas. 2018. aastal on Ungaris parlamendivalimised, kus Orban tahab taotleda kolmandat ametiaega.

Ungari peaminister on seostanud pagulased terrorismiga ja hoiatanud, et pagulased seavad ohtu kohalike inimeste töökohad ning kristliku identiteedi.

Hetkel kuum