investor Toomas • 4. oktoober 2016 kell 11:00

Investor Toomas: suurüllatus lõunanaabritelt

Nasdaq OMXi kõige edukam börs on Riia.  Foto: EPA

Eestlasele meeldib ikka end naabritega võrrelda ning nii tekkis septembri börsiinfot analüüsides väike kadeduseuss ka minusse – nimelt kasvas Riia börs Tallinna ja enamiku maailma börsidega võrreldes tähelepanuväärselt.

Vähe sellest, et Riia börs oli juba teist kuud Baltimaade edukaim, suutsid lätlased rohkem kui 100-liikmelises Bloombergi edetabelis esikolmikusse, täpsemalt teisele kohale tõusta. Riia börsi väärtus kasvas septembris 11,46 protsendi võrra, 701,55 punktile.

Kasv kõigis kolmes Balti riigis

Kui Riia börsi augusti 0,25protsendiline kasv asendus septembris 11,46protsendilise tõusuga, siis arengu tegid läbi ka Tallinna ja Vilniuse turud. Vilniuse börsi augustikuine 1,66protsendiline miinus on asendunud 1,59protsendilise kasvuga ning Tallinna turg on samuti liikunud 2,01protsendilisest punasest nappi, 0,12protsendilisse rohelusse.

Seejuures on samaks jäänud Balti börside pingerida. Kui parim, Riia börs parandas septembris üldedetabelis oma positsiooni 46 koha võrra, siis augustis edukuselt teine Balti turg, Vilnius jätkas Eesti, Läti ja Leedu võrdluses keskmikuna ka möödunud kuul ning parandas maailmas oma kohta 49 koha võrra, paiknedes nüüd 24 positsioonil. Tallinna börs on kuu ajaga edenenud 34 koha võrra ja tõusnud 42ndaks.

Suured kõikumised

Maailma börside edetabeli tippu on tõusnud Ukraina börsiindeks, mis kasvas septembris 16,16 protsenti. Samas on ukrainlaste esikoht ka turgude jätkuva volatiilsuse märk, sest kuu varem paistis sama turg silma rohkem kui 5protsendilise langusega, kuuludes kümne suurimat langust näidanud börsi hulka. Samuti on viimasest kümnest esimeste hulka tõusnud nii Botswana kui Venezuela, kasvades möödunud kuul vastavalt 6,82 ja 8,06 protsenti.

Kaks paremat börsi pole Eestist kaugel.  Foto: Äripäev

Võrreldes augustiga on septembris põhjast välja roninud nii Laose, Namiibia, Nigeeria kui ka Nairobi börs. Võttes arvesse ka Venezuela ja Botswana ning lisaks neile esikümnesse jõudnud Johannesburgi turu, on tabeli tagumine pool 70 protsendi ulatuses välja vahetunud. Stabiilselt püsivad põhjas Mongoolia ja Kopenhaageni turud.

Magan rahulikult

Kuigi maailma börsidel on märgata rahutust, puudutab see eelkõige arenevaid tuge. Samuti on muutused lühiajalised ega mõjuta mind kui pikaajalist investorit. Pigem saan möödunud kuu üle isegi rõõmustada, sest minu portfell kasvas rekordtasemeni, ületades 256 000 euro piiri. Seda hoolimata tagasilöökidest Olympic Entertainment Groupis ning Berkshire Hathaway 4protsendilisest turuväärtuse kahanemisest.

Mis puudutab Baltimaid, siis tahan lähikuudel näha, kuidas muutuvad jõujooned Vilniuse ja Riia börsi vahel. Peetakse ju Leedut üha kiiremini arenevaks majanduseks, mida toetavad arvukad välisinvesteeringud. Samal ajal on Riiat nimetatud rahulikuks kulgejaks.

Hetkel kuum