Kadi Neemre • Jüri Ellram • 3. november 2016 kell 18:41

Fedi Fischer kritiseerib tugevalt rahanduspoliitikat

Richard Fisher  Foto: Reuters

Ebapädev rahanduspoliitika, mis on keskklassi rõhunud, aitab seletada Donald Trumpi ebatõenäolist poliitilist teekonda, usub endine Dallase Fedi president Richard Fisher.

Fisher usub, et madalad intressimäärad ja raha juurdetrükkimine moonutasid turgude väärtuseid ning panid säästude kogujad äärmiselt keerulisesse olukorda. Föderaalreserv on kerget rahanduspoliitikat viljelenud aga alates finantskriisist.

“Ma ei olnud seega vähimalgi määral üllatunud Donald Trumpi areeniletulekust või sarnastest liikumistest mujal, näiteks Brexit ei üllatanud mind samuti,” märkis ta.

Tema sõnul on globaalne rahanduspoliitika kõige enam haavanud just keskmise sissetulekuga elanikkonda, suurendades keskklassi viha valituse kui enesekindla ja pealetükkiva keskvalitsuse vastu.

Fisher viitas null ja negatiivsete intressimäärade poliitikatele ning kvantitatiivsele lõdvendamisele, mille on kasutusele võtnud Fed ja teised keskpangad üle maailma. Meetmed on suurendanud varanduslikku lõhet ning kasvanud on ka majandus- ja tururiskid.

“Need skeemid koos saamatu poliitiliselt klassiga, mis ei suuda hakkama saada fiskaalse ja regulatoorse poliitikaga, mis looks töökohti ning tagaks majanduskasvu, on pannud meid praegusesse olukorda,” sõnas ta.

Valimisteni on jäänud veel loetud päevad ning mõlemad kandidaadid teevad veel viimaseid jõupingutusi üha inetumaks muutuvas kampaanias.

Kuigi Clinton juhib hetkel enamikes küsitlustes, on tema edumaa viimase viie päeva jooksul kahanenud ning vahe kahe kandidaadi vahel muutub üha väiksemaks. USA presidendivalimised toimuvad 8.novembril.

 

Hetkel kuum