Gross: Eestis pole ühtegi vasakpoolset erakonda

Ettevõtja Oleg Grossi sõnul on Jüri Ratas kogemustega poliitik, kellele temal ei ole midagi ette heita.  Foto: Raul Mee
Kaisa Gabral • 8. november 2016 kell 10:21

Ettevõtja Oleg Grossi sõnul pole Eestis ühtegi tõeliselt vasakpoolset erakonda ning temal pole võimaliku peaministrikandidaadi Jüri Ratase aadressil midagi halba öelda.

Ettevõtja Oleg Grossi sõnul tuli vaatamata varasematele sahinatele riigipööre talle siiski üllatusena. „Ootamatu on see, et nii äkki pidi see sündima. Tundub, et nende programmilised seisukohad ja nägemused on tahaplaanile jäänud, seal on muud mängud. Pean silmas neid, kes koalitsioonist lahku löövad,“ lausus Gross telefonis ja rõhutas, et tema ise poolt valida ei taha.

Gross nentis, et küllap see plaan oli neil (SDE ja IRL – toim) juba varem õhus, aga seda polnud selgelt välja toodud. „Aimatav oli see juba presidendivalimistest peale. Aga praegu on see liiga järsult välja käidud. Samuti pole neid põhjuseid selgelt välja toodud,“ rääkis Gross.

Kui saaks võimule liit, millest täna on kõige rohkem räägitud – Kesk, IRL ja SDE – siis Gross esimese hooga ei oskagi vastata küsimusele, mida oodata või soovitada sellele võimuliidule. „Ma ei tea, mis muudatusi nad teevad, ma ei saa nii vastata. Sotsiaalmaksu vähendamised ja pidurdamised on jutuks olnud, aga ma ei tea, millest täna räägitakse. Nad pole täna oma järsust pöördest veel kaugemale jõudnud. Nad nimetasid seda ju peenhäälestuseks, aga mis täpselt juhtuma hakkab, on veel vara öelda,“ seletas Gross.

Siiski - täna ollakse uuele valitsuskoalitsioonile lähemal kui kunagi varem. Ka Gross usub, et suure tõenäosusega läheb homme Rõivasele umbusaldushääletus läbi. „Milline tuleb uus koalitsioon ja mis otsuseid ta tegema hakkab – eks siis paistab. Kui praegu Reformierakond mingis mõttes hirmutab vasakapoolsusega, siis mina arvan, et Eestis pole ühegi erakonna nägu nii hirmus vasakpoolne. Kas täna on meil ikka erakonnad nii selgelt vasakpoolsed ja parempoolsed? Ma arvan, et ei ole,“ rääkis Gross.

Mis puudutab Keskerakonna poliitikat, siis esimese hooga ei oska Gross tuua välja ühtegi punkti, mis teda nende programmis häiriks. Veidi mõeldes ta lisab, et koostöölepe Ühtse Venemaaga teeb teda siiski murelikuks. „Neil (Keskerakonnal – toim) pole Ühtse Venemaaga lepingud peatatud. Siin on mul oma arvamus selge – nad ei tohiks kuuluda koalitsiooni senikaua, kuni see asi pole selge,“ rääkis Gross.

„Kuid kui arvata, et see Keskerakond nüüd nii väga vasakpoolne on, siis vaadates varasemaid aastaid ma pole seda nii väga näinud,“ lisas Gross. Kui Jüri Ratasest saabki peaminister, siis Grossi sõnul on tegemist kogemustega poliitikuga. „Miks mitte, noor mees! Rõivast ma tunnen isiklikult isegi natuke rohkem kui Ratast. Taavi Rõivas on ka tasakaalukas ja tema kohta ma ei oska samuti midagi paha öelda. Kindlasti ta üritas võimuliitu koos hoida. Noor mees – ega tal ka kerge ei ole, ega saa olema ka edaspidi,“ rääkis Gross.

Hetkel kuum